Hirdetés

A Redmi Note 10 5G, egy jó értelemben vett tömegtelefon

Ha az embereket megkérdezzük, hogy mi fontos nekik, mikor telefont vesznek, akkor a legtöbbször olyan igények jelennek meg, mint hogy sokáig bírja az akkumulátor, csináljon jó képeket, amiket a legtöbben még mindig megapixelben mérnek, illetve hogy ne kerüljön egy használt autó árába, esetleg, hogy ne lassuljon és forrósodjon be az egész, ha az ember a navigációt használja vagy éppen játszana az aknakeresőnél egy kicsit komolyabb játékot. Sokáig a lélektani határ a 100 ezer forint volt, ezt pedig ki is használták a gyártók, és próbáltak ezen belül maradni, miközben minél több pontnak megfelelnek az igényeket tekintve.

A Redmi Note 10 5G olyannyira a lélektani határ alatt van, hogy aki 100 ezer forintot költene egy készülékre, az még simán vehet mellé egy Mi Band 5 aktivitásmérőt és akár egy wireless fülhallgatót is. Sokaknál elég komoly hívószó lehet az 5G is, amiről már mi is megírtuk, hogy talán még nem tűnik elengedhetetlenül fontosnak, de azért már most is lehet élvezni mondjuk Budapest belvárosában az előnyeit, és a következő években várhatóan még gyorsabban növekszik majd a lefedettség. Ráadásul már egyáltalán nem számít kifejezett luxusnak az, hogy valakinek 5G képes telefonja legyen, mert a középkategória készülékeinél is egyre többször megjelenik a specifikációk között.

A Xiaomi iszonyú gyorsan és látványosan növekszik az egész világon, évek óta egyre lelkesebb híveket szerzett magának itthon is, amikor még leginkább úgy ajánlgatták egymásnak az ismerősök a készülékeket fű alatt beszerezve, mintha valami illegális dologra adnának tippet. Az általános vélekedés az lett, hogy ha valaki jó telefont akar, de esze ágában sincs sokat fizetni érte, akkor válasszon Xiaomit, majd röhögje körbe azokat, akik drágábban vettek hasonló tudású készüléket. Aztán mióta van itthon is hivatalos képviselet, megoldott a szervizelés és a garancia, ráadásul nem kellett megküzdeni az amerikai korlátozásokkal sem, vagyis teljes értékű Google-szolgáltatások vannak rajta, a márka gyakorlatilag megállíthatatlan.

Nem szép, de kifejezetten nem csúnya

Őszintén megvallom, hogy fogalmam sincs, hogy mit takar a készülék nevében a Note kifejezés. A vetélytárs Samsungnál értettem, volt hozzá egy toll, amivel lehetett a képernyőre rajzolgatni meg írogatni, azaz jegyzetelni, ebből jött a note, itt viszont fogalmam sincs, de a lényeg az, hogy senki ne alapozzon erre a prekoncepcióra, hanem kezelje úgy, mintha ez lenne a telefon fantázianeve, mint a már említett Samsungnál a Galaxy.

Nincs üveg hátlap, ami igazából egy hatalmas nagy pluszt jelent a telefonnak, és a színére sem jellemző, hogy a szoba négy sarkában álló emberek négy totál különböző színt mondanának, annyira színváltós. A kamerasziget nem foglalja a telefon hátának a negyedét, a hátlappal az egyetlen probléma, hogy imádja az ujjlenyomatokat, de akit ez zavar, az úgyis előveszi az átlátszó szilikon tokot, ami a gyári csomagolás része. Kézre áll az oldalsó sávon az ujjlenyomatolvasó, ami egyébként kellőképpen gyors is.

Fotó: Lángoló

Tudni kell a helyén kezelni

Egy 80 ezer forint körül beszerezhető készüléket össze lehet ugyan hasonlítani a csúcstelefonokkal, csak nem érdemes, ahogyan az a gondolatmenet is hibás, hogy ami olcsó, az nyilvánvalóan nem is lehet jó. Ebben a kategóriában azt kell nézni, hogy melyik gyártó hogyan lavíroz az alacsony ár és az ezért belepakolt specifikációk között. Nyilvánvalóan egy ilyen telefonnál jobb képet fog csinálni egy olyan, ami háromszor ennyibe kerül. Az is egyértelmű, hogy drágább készülékbe drágább processzor kerül, ami között az emberek többsége nem is nagyon veszi észre a különbséget, aki viszont igen, annak meg nem elég ez a telefonkategória.

A legegyszerűbb, ha a fő funkciók alapján vesszük sorba, kinek lehet jó választás:

  • Aki szeret csak úgy kedvtelésből fotózgatni, ha elé kerül valami szép, annak igen, aki fotózás közben a pro módot használja, mindent lefotóz, amit csak ér, és tulajdonképpen egy tükörreflexes gépet szeretne kiváltani a telefonjával, annak nem. Nem mintha rossz képeket vagy videókat csinálna, nem mintha az algoritmusokkal megtámogatott képalkotás nem csinálna olyan portrékat, amikkel egy csomó lájkot be lehet zsebelni a közösségi oldalakon, vagy nem mintha nem lelkesedne be a makrokamerától a felhasználó annyira, hogy képes legyet üldözni egy jó fotóért. Vagyis a képek jók lesznek, élesek, részletgazdagok, de azért tudomásul kell venni, hogy vannak olyan készülékek, amikkel jobbat is lehet csinálni.
  • Aki szeret játszani a telefonján, megvédi a várát, lelkesen szabdalja a gyümölcsöket, összehuzigálja az ugyanolyan cukorkákat, annak jó. Aki ezeknél azért komolyabb grafikai igényű játékokkal játszana látványos pályákkal, gyorsan támadó ellenségekkel, annak is jó, hiszen bírja a processzor, illetve a 90 Hz képfrissítés is élvezetesebbé teszi a játékot. Akinek a játékigénye olyan, hogy annak egy belépő szintű notebook sem felelne meg, ha az illető olyanokkal játszik, ahol már egyáltalán felmerül az a kérdés, hogy milyen a grafikus chip, annak nem biztos.
  • Aki esténként így is, úgy is felrakja a telefonját tölteni, vagy napközben a munkahelyén rutin mozdulat, hogy töltőre teszi, annak igen. Aki egész nap nyomogatja, és nem tudja tölteni, azt is magabiztosan kisegíti az 5000 mAh akkumulátor, sőt a tényleg extrém sokat telefont nyomogatóknak is jó, mert jár hozzá egy 18W gyorstöltő. Ha az akkumulátor kérdéskörnél maradunk, akkor valószínűleg nem tudunk olyan felhasználót mondani, akinek nem jó.
  • Aki a nagy, de mégsem irreálisan nagy kijelzős telefonokat szereti, annak jó. A 6,5 colos kijelző alkalmas arra, hogy akár sorozatokat is nézzen rajta a felhasználó az ágyban vagy ebéd közben, hogy egy kézzel is biztos legyen a fogása, és akár arra is, hogy az átlagosnál valamivel nagyobb méretű zsebben elférjen. Aki azt szereti, ha mindig kéznél van a telefon, ha más nem azért, mert sehova máshova nem tudja tenni, annak nem jó.
  • Akinek a telefon leginkább egy használati eszköz, még akkor is, ha kénytelen elismerni, hogy tulajdonképpen a köré szerveződik az élete, és diszkomfortot érez, ha egy pár percre elszakad tőle, de azért a lelke mélyén tudja, hogy ez így nincs rendjén, annak jó. Akinek a telefon egy kiegészítő, úgy gondolja, hogy mások ez alapján ítélik meg, ezért mindig a legújabb és a legcsúcsabb készülék kell neki, annak nem jó.

Aki meg inkább a számokat szereti böngészni, annak pedig összeszedtük a legfontosabb adatokat:

Xiaomi Redmi Note 10 5G
Ár 84.990 forint
Kijelző mérete 6,5 hüvelyk
Kijelző FHD+ Dot
Processzor
MediaTek Dimensity 700
5G Igen
Kamera 1 48 MP f/1.89
Kamera 2
2 MP f/2.4 (makró)
Kamera 3
2 MP f/2.4 (mélység)
Akkumulátor 5000 mAh
Memória
4 GB/64 GB vagy 4GB/128 GB vagy 6GB/128 GB
Szoftver
Android 11 alapú MIUI 12

 

Érdemes kiegészíteni egy másik kütyüvel

Nálunk járt teszten a Xiaomi Mi Band 5 is, ami egy aktivitásmérő, abból is az a fajta, ami egyáltalán nem akar többnek látszani annál, ami. Tízezer forint alatt lehet beszerezni, és arra tökéletes, hogy egy kicsit jobban odafigyeljen a felhasználó az egészségére. Méri a pulzust, a stressz-szintet, nyomon lehet vele követni a menstruációs ciklust, és persze jegyzi, ha sportol az ember, sőt szól, ha túlságosan inaktív.

Fut rajta néhány értesítés, és a hívásokat is jelzi. Persze bárki mondhatja azt, hogy ezt többé-kevésbé a telefon is tudja, csak hát ki mikor lépett be utoljára a telefon alkalmazásába, hogy ott megnézze hány lépést ment ma, mikor egész nap otthon ült. Senki. Az aktivitásmérőn pedig azonnal lesokkolhatja magát, mikor megnézi, mennyi az idő, hogy már délután három óra van, és még csak 40 lépést tett meg, ideje kezdeni ezzel a helyzettel valamit. A legnagyobb problémája az, hogy iszonyúan kicsik a betűk, ami miatt idősebb korosztálynak nem javasolt, de ezen felül abszolút megéri az árát olyan embereknek is, akik például egy okosóra vásárlása előtt ki szeretnék próbálni, hogy egyáltalán javít-e az életminőségükön, ha a csuklójukra is tesznek egy kijelzőt.

Nem minden középkategóriás telefon jár lemondásokkal

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

37,330KedvelőTetszik
2,907KövetőKövetés
1,090FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk