Hirdetés

„A próbahely szelleme” – Új szinten az Orange

Ahogy az Orange Sessions legutóbbi részében már olvashattátok, a dél-pesti próbateremkomplexum az utóbbi másfél évben alapos bővülésen esett át, és az út még bőven nem ért véget. Jelenleg is zajlik az épület harmadik emeletének felújítása, ahol szeptember elejétől összesen 19 új próbaterem, és egy minden igényt kielégítő stúdió, a fotózástól a videókészítésig számtalan háttérszolgáltatás, valamint egy pezsgő, inspiráló alkotói közösség várja majd a zenekarokat, műfajtól, létszámtól, hangszerparktól függetlenül.

Ami tavaly februárban még csak elképzelés szintjén létezett, az röpke 18 hónap alatt vált valósággá. Az akkor működő 15 próbateremhez félévvel később épült még 13, idén ősszel pedig már egy komplett új emelet áll majd a zenészek rendelkezésére. Az Orange megálmodója, Standovár Mátyás így beszélt erről:

„Másfél évvel ezelőtt szerintem mi magunk sem gondoltuk volna, hogy ilyen gyorsan megvalósulnak a terveink. Ez szívmelengető, bár még bennünk sem feltétlenül tudatosult, hogy mit hoztunk létre – amikor sétálunk az épület folyosóin, sokszor mi is hitetlenkedve nézünk végig a termeken. A legszebb az egészben, hogy sikerült valami olyat megteremtenünk, ami organikusan, saját maga által növekszik. Folyamatos az érdeklődés zenészek, zenekarok részéről, ez pedig lehetővé teszi, hogy a fejlesztésbe forgassunk vissza ahelyett, hogy reklámra költenénk sokat.”

Természetesen kellett idő ahhoz, hogy az Orange megtalálja a saját közönségét, hiszen a szokásostól kicsit eltérő működési modell – rendszerint több zenekar bérel egy termet, így minimálisra csökkenthető a helyiség ki nem használt ideje, ezáltal az egy bérlőre jutó költségek is – elsőre talán furcsa lehet a szigorúan saját próbahelyhez szokott zenészeknek, de elég gyorsan beigazolódott, hogy a koncepció több mint működőképes, pláne, hogy teljes terem bérlésére is van lehetőség.

„Az első időszakban sok zenekar jött, néhányan pedig mentek, hiszen volt, akiről kiderült, hogy mást keres, mint amit mi adni tudunk. Mára viszont kialakult, hogy kik azok, akik megtaláltak nálunk valamit. Idén január óta gondolom úgy, hogy az Orange jelenlegi állapotában „készen van”. Azóta nagyon tudatosan koncentrálunk a közösség építésére és a kapcsolódó szolgáltatásokra. A korában átadott szinteken elértük a fizikai befogadóképességünk határát, így most tudatosan arra törekszünk, hogy a keménymagot alkotó zenekarokat megtartsuk, de folyamatosan bővítsük is a lehetőségeinket.

Nem kell persze nagy dolgokra gondolni, de sokat segít, ha rendelkezésre áll több pihenősarok, asztallal, székekkel, kanapéval. Jól jön egy hely, ahol le lehet ülni, át lehet beszélni dolgokat. Lettek automatáink, ami a kezdetekhez képest óriási szintlépés; így már nem kell kimenni boltba, a benzinkútra, ha bárki enni vagy inni szeretne valamit. Ugyanígy alap a higiénia, a heti többszöri takarítás. A fizikai részénél viszont talán még fontosabb az, hogy igyekszünk minden lehetséges támogatást megadni az itt alkotó előadóknak és zenekaroknak. Ezért fejlesztjük folyamatosan a stúdiót, szervezünk örömzenéléseket, tartottunk születésnapi partit a nyitás egyéves évfordulóján, ezért biztosítunk egyre több háttérszolgáltatást a klipkészítéstől akár a kiadáshoz kapcsolódó segítségnyújtásig. Szerencsére még bőven nem értünk a lehetőségeink végére.”

A jelenleg célegyenesben tartó bővítés szintén a természetes fejlődés eredménye, hiszen az alapgondolat az volt, hogy ha már van az épületben egy profi stúdió, akkor azt a környezeti zajok minimalizálása okán érdemes kiemelni a próbatermek közül. Tudva azt, hogy a komplexum új emeletén szintén közel húsz terem kap majd helyet, ez lehetett volna egy klasszikus „csöbörből vödörbe” helyzet is, de az új helyiség a korábbinál sokkal fejlettebb hangszigeteléssel épül fel. A felvételek készítése, igény szerint az utómunkálatok elkészítése már része az Orange által kínált kiegészítő szolgáltatásoknak.

„Nem a világ legjobb stúdióját szeretnénk megépíteni, ahhoz elegendő pénz szerintem nem is állna rendelkezésére senkinek Magyarországon. A koncepciónk az, hogy ha egy zenésznek szüksége van bármire, ami összefügg a próbafolyamattal, a zenekari léttel, akkor az helyben rendelkezésre álljon, és senkinek ne kelljen a saját próbatermétől néhány méternél többet megtennie, ha igénybe szeretné venni.

Ennek része a hangstúdió, de a terv az, hogy hamarosan bővülünk egy demózásra alkalmas mobil rendszerrel is, amit bármikor át tudunk majd gurítani az adott helyiségbe. Ha a lassan ötven teremben bármelyik zenekar úgy érzi, hogy van egy jó ötlet, amit rögzíteni szeretne, akkor legyen lehetséges az, hogy nulla pakolással, a saját cuccán, a saját termében, „otthon” dolgozhasson mindenki. A technikusunk bemikrofonozza az erősítőket, beállítja a cuccot, belövi a monitorokat, a zenekarnak pedig csak annyi a dolga, hogy megnyomják a felvétel gombot, és a végén kiválasszák a legjobb változatokat a rögzített dalokból. Így megmaradhat az első nekifutás lelkesedése, frissessége. Ha pedig valami nem sikerült jól, de készült egy jó, feelinges dobalap, akkor a próbán felvett sávokkal akár otthon is dolgozhat bárki. Néhány gitársáv manapság már percek alatt kicserélhető, ha rendelkezésre állnak a körülmények. A komolyabb, nagyobb lélegzetű felvételekhez meg ott a profi, nagy stúdió a harmadikon, ahol, ha kell, megkeverjük, masterizáljuk, és végleges formába öntjük a hanganyagot.”

Természetesen a hangfelvétel csak a jéghegy csúcsa. Az Orange a korábbi elképzelések mentén mára profi stáb segítségével lehetőséget biztosít zenekari fotózásra, videóklipek készítésére. A Facebookon heti rendszerességgel ajánlják a náluk próbáló zenekarok aktuális koncertjeit, és bárkinek van lehetősége a bemutatkozásra, vagy exkluzív videók készítésére az idén nyáron elindult Orange Sessions élőben felvett epizódjaiban. Emellett rendszeresek a jam sessionök, a közösségépítő bulik, ahol a bárki zenélhet közösen más zenekarok tagjaival, és amelyek most már a barátok, érdeklődők számára is látogathatók. Ez mind része annak a folyamatnak, amelynek a végén a komplexum a próbatermek biztosítása mellett teljes körű szolgáltatást nyújthat, az első beszámolástól akár az anyagok kiadásáig, promotálásáig. Az eddigi visszajelzések alapján érdemes ebbe is időt és energiát fektetni.

„Ha a közösségépítés részét nézzük, abban az a jó, hogy akit érdekel, azt nagyon érdekli, akit pedig nem, azt hidegen hagyja, de nem lesz rossz érzése miatta. Szerintem fontos „a hely szelleme”, hogy ha ott vagyunk havi vagy heti X órát egy próbateremben, tehát az életünk nagy részét ott töltjük, akkor az ne csak arról szóljon, hogy „C-dúr, A-moll, F-dúr, G-moll”! Ez elsősorban szórakozás, feltöltődés, és fontos, hogy a rock and roll feelinget ne csak az élje meg, aki folyamatosan turnézik, és százezrek előtt játszik. Fontos, hogy értékes legyen a próbateremben töltött idő. Nálunk rendszeresen ünnepelnek például születésnapokat, sőt, volt már zenekari karácsony is nálunk! Nyilván ezt egy pincében is meg tudod csinálni, csak azért az mégsem ugyanaz.

A munkakörnyezet, az infrastruktúra nagyban befolyásolja, hogyan alkotsz. Nem szerénytelenségből mondom, de több kontinensen dolgoztam zenészként, mint nem, láttam, tapasztaltam ezt-azt ezen a téren. Az a célom, hogy a pozitív példákat honosítsam meg az Orange termeiben is. Szeretném, ha olyan brand lehetnénk ezen a területen, ahová az emberek szeretnek tartozni, és ha csinálunk egy zártkörű rendezvényt, akkor legyen büszke az, aki ott lehet.”

Az Orange új helyiségei már most lefoglalhatók, szeptembertől zajrakészek. Ha szeretnél egy bármikor használható, egész napos portaszolgálattal, ingyenes, őrzött parkolóval rendelkező próbatermet tágas közösségi terekkel, számtalan helyben elérhető kiegészítő szolgáltatással, további információkért, telefonos tájékoztatásért keresd az Orange Termek Facebook-oldalát, vagy írj emailt!

Akik pedig kíváncsiak arra, mit jelent a cikkben említett közösségépítés a gyakorlatban, azok július 27-én, szerdán semmiképp ne hagyják ki az Orange Family Get together #2-t! A rendezvény bárki által látogatható, barátok, barátnők, zenésztársak is hívhatók!

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

37,456KedvelőTetszik
2,900KövetőKövetés
1,060FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetésspot_img

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk