Hirdetés

A Nokia két telefonja közül képtelenség választani

Szerintem lassan tíz éve írok telefonokról, ez idő alatt egészen biztos, hogy több mint száz telefont teszteltem már, volt, hogy egyszerre több készülék volt nálam, mint egy szaküzletben. Mégis úgy érzem, hogy ha az életem múlna rajta, akkor se tudnám megmondani, hogy mi a különbség a Nokia X10 és Nokia X20 között.

Ha valóban az életem múlna rajta, persze a tapasztalat azt mondatná velem, hogy a kamera, meg tippelnék az akkumulátorra, esetleg a processzorra, mert ha még ebben sincs különbség, akkor végképp engedjük el a különböző elnevezéseket. De ha a teszt után valaki azt kérte volna, hogy mutassam meg, hogy ez a két telefon miben más, akkor valószínűleg annyit tudtam volna mondani, hogy nézd, az egyik kékeszöld, a másik meg zöldeskék.

Mikor vissza kellett rakni a dobozába, és elég nagy gondot okozott, hogy rájöjjek, hogy melyik melyik, akkor gondoltam, hogy a legkézenfekvőbb, hogy fogom a telefont, és rápróbálom a hozzácsomagolt, újrahasznosított alapanyagokból készült tokot, mert azért néhány milliméter különbség csak van a kettő között, ami egy toknál már jelentős diszkomfortérzetet teremt, de semmi. Ennek örömére fel is adtam az előre kitalált, és jól bevált cikkívet, amiben majd írok a drágább verzióról, és aztán majd jöhet az, hogy ehhez képest mit tud az olcsóbb.

Ez két ugyanolyannak kinéző, és érzetre is ugyanolyan telefon, de az egyik mégis drágább. Fotó: Lángoló

Mi a hivatalos különbség a két telefon között?

Nyilván van, hogyne lenne, de egyik sem olyan, amire bárki is azt mondhatná, hogy szembetűnő. Azt, hogy az X20 6GB RAM, az X10 pedig 4GB RAM memóriával kerül a boltokba, maximum azok vehetik észre, akik sokat nyomkodják a telefonokat, sokat játszanak vele, de ez sem teljesen egyenesen arányos, hiszen megfelelő optimalizálással vagy annak hiányával el lehet érni, hogy a 4GB RAM ne legyen átkozottul lassú, de azt is, hogy a 6GB RAM mellett is szitkozódjon az ember. Azt viszont nem lehet tapasztalni, hogy az egyik készülék érezhetően sokkal másabb élményt nyújtana, mint a másik.

A kamerákban valóban van különbség, ránézésre nem sok, és a képek minőségén sem látszik, de az X20 főkamerája 64 megapixeles, míg az X10 kamerája 48. Mindkét telefon kamerája egy kicsit lassú, ami tájképeknél nem gond, de például a kutyát, és valószínűleg az izgő-mozgó gyereket is nehéz vele emiatt fotózni. Az X20 előlapi kamerája 32 megapixel, az X10-é pedig 8 megapixel, ami annak lehet érdekes, aki valamilyen okból kifolyólag az előlapi kamerával szeretne részletgazdag felvételeket készíteni. Itt sem szembeötlő a különbség, ha az elkészült szelfiket nézzük, persze lehetséges, hogy az X20 esetében jobban látszódnak a bőr pórusai, de ez nem igazán motivált a teszt alatt, és az elülső kamerás videóknál sem igazán lehetett észrevenni a különbséget.

Ezen kívül?

Ezen kívül semmi. Ugyanaz a mérete, mindkettő 128 GB tárhellyel kerül a boltokba, ugyanúgy helyezkednek el a kamerák is. Mindkettőben ugyanolyan Snapdragon 480 5G processzor van, ami alapvetően nem egy rossz processzor, csak éppen a Qualcomm is leginkább arra büszke ezzel kapcsolatban, hogy milyen olcsó és jó 5G processzort rakott össze, ami mennyire passzol a belépő szintű telefonokhoz. Ehhez képest ezt a két készüléket nem szánja belépő szintnek a Nokia, sőt inkább a felső szegmensbe targetálta.

Ugyanúgy 4470 mAh az akkumulátorra mindkettőnek, és sokaknak lehet fontos hír, hogy mindkettőben van jack csatlakozó, és ha a processzorból nem derült volna ki, mindkettő képes az 5G kapcsolatra. És mindkettőhöz jár az ígéret, hogy kapja a frissítéseket és a biztonsági frissítéseket a készülék.

A Nokia X10 119 ezer forint körüli áron vásárolható meg, míg a Nokia X20 139 ezer forint körül. Ilyenkor szoktam írni a tesztekbe valami kis fogódzót, hogy melyik kinek lehet jó választás, de jelen esetben a fentebb már említett okok miatt ezt most feladom.

Jönnek új telefonok

Egyébként pont most jelentett be a Nokia új készülékeket, köztük egy nem túl olcsó, de legalább strapabíró telefont, a Nokia XR 20-at. Eddig csak nyomógombos telefonban mutatott olyan készüléket a HMD Global, amit lehet kínozni, de az ígéretek szerint a Nokia XR 20 telefont le lehet dobni 1,8 méter magasról, egy órát bír a víz alatt, és jól bírja a hideget és az extrém meleget is. Egyébként a strapabíróságát a Real Madrid egykori focistája, Roberto Carlos mutatta be, aki jelenleg ránézésre olyan, mintha egy grindcore zenekarban játszana szabadidejében. A videón lerúgja a készüléket, ennek ellenére az utána is működik. Ez is 5G-képes, 48 MP + 13 MP duál kamerával rendelkezik, amit a vakuval X alakban helyeztek el a hátán, merthogy XR ugyebár. Első ránézésre a strapabíróság kerül sokba, egészen pontosan 229 990 forintba.

A HMD a 3310 telefonnal kezdte, azóta folyton újabb készülékeket éleszt újra, most jutottunk el a 6310 telefonhoz. Nyomógombos, sokáig bírja, van benne kígyó, 21 990 forintért lehet majd megvenni szeptembertől.

Audio portfólió

A versenytársakhoz igazodva bemutatták az új fülhallgatókat is, illetve az egész portfóliót, aminek a lényege, hogy négy termékvonalat különböztetnek meg – az nem teljesen világos azonban, hogy melyik mit jelent, vagyis elsőre úgy tűnik, mintha mindegyik valami lemondással járna.

  • Go: ultramagas minőségű termékek, amelyek a lehető legjobbat nyújtják a lehető legalacsonyabb áron
  • Mikro: a kompakt forma igényének kielégítésére
  • Comfort: azoknak a felhasználóknak, akiknek a kényelem a legfontosabb
  • Clarity: csúcsminőségű fülhallgató, a legújabb technológiával. Ez érkezik egyébként elsőként aktív zajszűréssel, és az ígéretek szerint kiváló hangzással, és jó akkumulátoridővel.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,011KedvelőTetszik
3,068KövetőKövetés
4,580FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk