Hirdetés

A Nokia is beszállt a megfizethető tabletek nem létező versenyébe

Az elmúlt másfél év bebizonyította, hogy hiába lesznek egyre nagyobbak a telefonok kijelzői, hiába lehet elérhető áron beszerezni notebookokat, a tableteknek még mindig megvan a maga létjogosultsága. Legyen szó digitális oktatásról, ahol a gyerekek íróasztalánál könnyebben elfért egy tablet mint egy komplett notebook és a könyvek. Vagy otthoni munkavégzésről, ami a szakértők szerint egyre inkább az életünk részévé válik, és jól jön a folyamatos meetingekhez egy képernyő, amin mehet a megbeszélés, miközben mellette a számítógépen lehet táblázatokat, kimutatásokat, e-maileket nézni. De jól jön a tablet esti filmnézéshez, kényelmes kanapés netezéshez is.

Ennek ellenére kegyetlenül nehéz dolga van annak, aki megfizethető árú, nem csúcs kategóriájú tabletet szeretne jelenleg vásárolni.

Az olcsó, 20-30 ezres tabletek többsége inkább kínkeserves idegösszeroppanást hoz az ember életébe felüdülés helyett. A csúcs tabletek ára notebookokkal vetekszik, viszont ha valaki olyan 50-100 ezer forint környékén szeretne használható tabletet venni, akkor egy légüres térben találja magát, ahol egy-két szereplővel lehet találkozni. Taktikusan ebbe a tartományba lőtt most a Nokia egy olyan konstrukcióval, ami nem jár fájóan sok lemondással.

Nokia T20 tablet

Köszönöm, nem kérek őskövület Androidot

A közepes árú tabletek léteznek ugyan a 40-50 és 100 ezres tartományban, de a többségük felháborítóan rossz konstrukcióval, így persze nem csoda, hogy az emberek többsége úgy van vele, hogy akkor inkább vesz egy telefont vagy egy notebookot. Meglehetősen vicces látni, hogy a százezres lélektani határ után az első értelmezhető készülékek között szerepel az iPad. Ez alatt azonban nem ritka az olyan konstrukció, amitől egy 8 évvel ezelőtti mobil is többet tudott. Pedig alapvetően nem kellene sok minden, hogy egy tablet jó legyen.

  • Nem kell ezer megapixeles kamera, mert senki nem akar tablettel fotózni abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy egészen egyszerűen kényelmetlen. Viszont legyen benne jó az előlapi kamera, hogy az online meeting, oktatás vagy csak szimpla videóhívás élvezhető legyen.
  • A legtöbb gyártónál valamiért az a vélekedés, hogy egy tabletnek nem kell erőgépnek lenni, elég lesz 2 GB RAM, lehet kicsit szaggat majd rajta a Facebook is, de jólvan az. Pedig az értékelhető tablet sokkal több lehetne mint multimédiás eszköz. Mondjuk egy bluetooth billentyűzettel kapásból lehetne használni komolyabb tevékenységekhez is, és szívesen játszana is vele néha az ember.
  • Fontos, hogy legyen szép a kijelzője, mégiscsak az egész eszköz egy képernyő, és az egyik legkézenfekvőbb funkciója, hogy filmeket, sorozatokat, videókat nézzen rajta az ember.
  • Az viszont megengedhetetlen, hogy a kínálatban most is elérhetőek legyenek olyan készülékek, amiken ősrégi Android fut. Lehet kapni 7-es Androiddal működő tabletet, ami már most kínosan régi, pedig a vásárló még évekig használná, amennyi idő alatt meg már végképp esélyes, hogy néhány alkalmazás el se indul majd. 10-es Android alatt pedig már nem érdemes semmit venni.

Mit tud ehhez képest a Nokia?

A Nokia fentebbi szempontok többségének tökéletesen megfelel. Nyilvánvalóan nem lesz olyan élmény, mint egy Samsung Galaxy S Tab, egy Ipad Pro vagy egy felsőbb kategóriás Lenovo Yoga. Viszont 11-es Android fut rajta, 4 GB RAM és 64/32 GB belső tárhely is elég többé-kevésbé az alapdolgokhoz. A kijelzője nem túl erős, élete mozifilm élményét nem ezen fogja senki megtapasztalni, leginkább azért, mert a színek is élettelenek, de nem szaggat filmnézés közben sem, nem szól kellemetlenül, és sokáig bírja a 8200 mAh akkumulátor.

A Nokia T20 tablet legnagyobb gyengesége a 10,4 inches, 2K (1200*2000) felbontású kijelzője, de ez olyan gyengeség, ami még megbocsátható, leginkább a nem létező konkurenciaharc miatt, illetve amiatt, mert az élettelen színek visszatérő problémái a Nokia-készülékeknek. Vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy más gyártók fektetnek erre kiemelten nagy hangsúlyt még középkategóriás szinten is. Az elülső kamera 5 megapixeles, ami profi szelfikhez nem, de meetingekhez vagy digitális oktatáshoz jó. Nem pakolták tele teljesen felesleges alkalmazásokkal, és két évig garantáltan kap frissítéseket. A tablet is strapabírónak tűnik, igaz a homokfúvott alumínium hátlap pont úgy, vagy egy kicsit jobban gyűjti az ujjlenyomatokat, mintha sima homokba tapicskolnék, cserébe viszont ez az edzett üveg előlapra is igaz. Ez a tablet nem feltétlenül arra lett kitalálva, hogy sokat videózzon rajta az ember, ahol 4K őserdős filmeket vagy a sötét bányák felvételeit tudja részletgazdagon megnézni a felhasználó, viszont könnyed sorozatokhoz, vlogokhoz, digitális oktatáshoz vagy munkához tökéletes. Valószínűleg most mindenki arra vár, hogy kiderüljön, hogy ezzel szemben a legnagyobb előnye az az ára, de sajnos ez sem igaz.

Legnagyobb előnye az, ebben a viszonylatban a Samsung Galaxy Tab A7 lite, és néhány Lenovo eszközt, illetve a most bemutatott Galaxy Tab A8-t (miről hamarosan bővebben is írunk) leszámítva egyáltalán nincs semmilyen kiélezett verseny. A  3GB RAM / 32 GB-os wifis verzióhoz valamivel 80 ezer forint alatt, a 4GB RAM / 64 GB memóriás, 4G készülék pedig valamennyivel százezer forint alatt szerezhető be.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,020FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk