Hirdetés
Hirdetés

A Neurosis és a Melvins nyomán, zajosan: bemutatkozik a CANDLE$ – Amerikában zenél a Leukémia egykori basszusgitárosa

Jancsics Dávidot (a képen bal szélen áll) onnan lehet leginkább ismerni a magyar zenei életben, hogy 1991-ben beszállt basszusgitározni a mára már legendássá vált Leukémiába. A zenekarral az utolsó bulit 1997-ben adta, ezután a 2000-es évek elején Szabó Laci dobossal (Grand Mexican Warlock, Trillion, Idoru stb.), a FreshFabrik-os Somlai Tamással és Oltyán László Leukémia-gitárossal megcsinálták a Very Bad Things nevű zenekart. Ez egy pár évig működött, aztán 2005-ben volt egy Leukémia-reunion, amit néhány fesztiválkoncert követett, és aztán Jancsics befejezte a zenélést.

Hirdetés

Jancsics a zenélés után:

2006-ban az ELTE szociológia szakának elvégzése után egyetemi ösztöndíjjal a kimentem az USA-ba és aztán kint is ragadtam. New Yorkban szereztem doktori fokozatot szociológiából. Sokat publikálok a magyarországi korrupcióról. A pHD után után két évig tanítottam a Rutgers egyetemen, majd 2017-ben kaptam egy professzori állást a San Diego-i állami egyetemen. Itt most tenured associate professzor vagyok.

Jancsics újra a zenében:

Közben mindig nagyon hiányzott a zenélés. A gitárom velem volt, bár nem sokat vettem elő, és hát nem is nagyon hittem benne, hogy valaha még zenélni fogok. Aztán a nagy COVID lezárások alatt tavaly nyáron úgy alakult, hogy egy kollégám, Paul Kaplan, aki kriminológus professzor a tanszékünkön, megkeresett, mert hallott róla egy másik kollégától, hogy korábban zenéltem. Paul egyébként inkább metál irányból érkezett, szereti az ilyen lassabb metálos dolgokat, mint például a Melvins, meg persze a korai Slayer. De a közös nevező a Neurosis iránti rajongásunk volt. Előttük a Leukémia fellépett 1993-ban Liege-ben, Belgiumban, amikor Európa-turnén voltunk a Trottellel és a skót Archbishop Kebabbal. Akkor a Neurosis az Enemy of the Sun-lemezzel turnézott, és hipnotikus élmény volt a koncertjük, akkor még vetítéssel egybekötve.

Jancsics a CANDLE$ megalakulásáról:

Szóval a nyáron összejöttünk, és elkezdtünk dzsemmelgetni Paullal, aki a projekt kedvéért basszusról gitárra váltott. Viszonylag hamar találtunk egy dobost, egy ukrán srácot, akit Stannek hívnak (Stanislov Khomyn). Hárman összeraktunk 5-6 számot és nekiálltunk énekes keresni. Ez már nehezebben ment. Hirdettünk mindenfelé, és kipróbáltunk legalább öt énekest, de senki nem passzolt igazán a zenénkhez. Aztán idén tavasszal megtaláltuk Devynt (Devyn Randolph). Egy bostoni srác, aki pár éve költözött San Diegóba és hardcore-ban utazik, és annak is inkább zajosabb, káoszosabb sludge irányzatában. Így jött létre a CANDLE$ zenekar.

Játszottunk már két koncertet itt San Diegóban, amik elég jól sikerültek, és pár hete felvettük az első demónkat, ami Bandcampen és YouTube-on is elérhető.

Jancsics az újra zenélésről:

Nagy élmény újra zenélni, főleg kreatív szempontból élvezem a dolgot: zenét írni, összerakni dalokat, koncertezni, póló designon dolgozni, matricát gyártatni. Egyelőre teljesen undergroundba toljuk. Itt, Kaliforniában nagy népszerűségnek örvend az a műfaj, hogy zenekarok felpakolnak erősítőt meg dobcuccot egy hátsó kertben vagy egy elhagyatott raktárban vagy egy ilyen híd alatti csatornarendszer közelében, és féllegális koncerteket nyomnak. Ezek általában nincsenek hivatalosan meghirdetve, a róluk szóló hírek social medián keresztül terjednek. Mi is mi nagyon szeretnénk ilyen underground bulikon játszani, fantasztikus energia és élmény, csak hát néha jön a rendőrség és akkor elviszik a zenekart.

Jancsics a tervekről:

Egyébként nincsenek túl nagyratörő terveink. Szeretnék minél több koncertet nyomni. Valamikor, majd ha tényleg kész lesz egy teljes lemezanyag, akkor egy helyi kisebb kiadóval jó lenne kiadatni. Személy szerint nagy vágyam az, hogy valamikor egyszer Európában, de főleg Magyarországon fellépjünk. De addig is nagyon jó lenne, ha Magyarországon is többen megismernék a zenekart, és ha esetleg tetszik nekik, akkor követnének minket az Instán vagy BandCampen.

Jancsics még elmondta a Lángolónak, hogy amiatt, hogy két professzor is van a zenekarban, az egyetemi diákság körében egyre többen érdeklődnek irántuk. Több hallgatójuk lement a koncertre, és az egyetemi suliújságban is megjelent egy cikk róluk.

És akkor álljon itt a CANDLE$ demója:

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,010KedvelőTetszik
3,066KövetőKövetés
4,620FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók