Hirdetés
Hirdetés

A nemzetközi funk művelet – November 16-án Cory Henry a Müpában

November 16-án, csütörtökön visszatér Budapestre Cory Henry, a jazz, soul, funk és R&B egyik legizgalmasabb előadója, aki a Snarky Puppy tagjaként több Grammy-díjat nyert, és azóta szólólemezeivel is többször jelölték az elismerésre. Persze nem csodálkozhatunk azon, hogy a tavaly júliusban megjelent Operation Funk ott volt a Legjobb Progresszív R&B Album cím esélyesei között, hiszen a rajta hallható kilenc, energikus, friss hangzású dal úgy ötvöz számos zenei világot a gospeltől a funkon át a jazzig, hogy ezzel együtt azonnal felismerhető rajtuk a szerző kézjegye. Ráadásul úgy eleveníti fel a műfaj legjobb hagyományait, hogy a hangzás és a hangulat mégis abszolút naprakész, és rengeteg zenei tartalmat rejt a saját jogán is elismert szólóművész, MonoNeon kliséket sutba vágó, a dalokat mégis minden tekintetben kiszolgáló basszusfutamaitól a főhős kifinomult, improvizatív elemektől sem mentes orgonajátékáig és kifejező énekhangjáig. Az album anyagából a közönség várhatóan bőséges ízelítőt kap az október utolsó napjaiban induló Operation Funk International Tour koncertjein. A turné magyarországi állomására a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében kerül majd sor.

Cory Henry igazi csodagyerekként kezdte pályafutását. 1987. február 27-én született New York Brooklyn városrészében. Mindössze kétéves volt, amikor zongorázni kezdett, majd nem sokkal később már Hammond B3 orgonán is játszott. Ötéves korában már Henry mesternek szólították, mert képes volt arra, hogy bármilyen dalt bármilyen hangnemben lekísérjen hangszerén, egy évvel később már a New York-i Apollo Theater-ben koncertezett. Turnézni 2006-ban, 19 évesen kezdett el az amerikai jazz szaxofonos, Kenny Garrett turnézenekarának tagjaként, hogy aztán olyan nevekkel bővítse a referencialistáját, mint Bruce Springsteen, Michael McDonald, P. Diddy, a Boyz II Men, és persze a gospel olyan jeles alakjai, mint Israel Houghton, Donnie McClurkin, Kirk Franklin és Yolanda Adams.

Karrierjének fontos állomása volt a jazz fusion stílus legendás amerikai csapata, a basszusgitáros és zeneszerző Michael League-vezette Snarky Puppy, melynek soraiban a 2012-es groundUP című, élőben, két nap alatt, közönség előtt rögzített albumon debütál. És bár nem sokkal később szólókarrierjét is elindította a 2014-ben megjelent First Steps című anyaggal – ami azonnal a Billboard jazzalbumlistájának top 5-jébe került – , egészen 2018-ig a zenekar tagja maradt, akikkel több Grammy-t is nyert – 2013-ban a Legjobb R&B Előadás díját kapták meg, 2015-ben és 2018-ban pedig a Legjobb Kortárs Instrumentális Album díját söpörhették be a Sylva és a Culcha Vulcha lemezekkel.

2018-ban aztán megalakította saját, The Funk Apostles nevű zenekarát. Első lemezük Art of Love címmel jelent meg, és lelkes fogadtatásban részesült mind a szakmai orgánumok, mint a közönség részéről. A folytatás nem váratott sokat magára: 2020-ban érkezett az emberi kapcsolatokat kihívások elé állító bezártság és a társadalmi igazságtalanságok által egyaránt inspirált Something To Say, majd ugyanabban az évben egy speciális karácsonyi lemez, a Christmas With You, 2021-ben a Best of Me, végül tavaly a már említett Operation Funk, mely a stúdióalbummal szinte egy időben élő változatban is napvilágot látott. Saját albumai mellett pedig arra is talált időt, hogy olyan előadók lemezein közreműködjön zenészként, zeneszerzőként vagy producerként, mint az Imagine Dragons, Frank Ocean, Eric Bellinger, vagy épp Kanye West.

A gyors egymásutánban megjelent négy album persze nem a véletlen műve: a karantén időszaka, ahogy sok más előadót, Cory-t is minden korábbinál intenzívebb alkotásra ösztönözte. Erről később így beszélt egy interjúban:

„A pandémia idején napi 10-12 órát, de lehet, hogy még többet töltöttem a stúdióban, hangzásokat próbálgatásával,  produkciós és szerkesztési feladatokkal, meg sok minden mással. Ami a zenét illeti, mindig is abban a tudatállapotban voltam, hogy képletesen szólva bátran állhattam kedvenc művészeim vállára – olyanokéra, mint Marvin Gaye, Stevie Wonder, Prince és James Brown, hogy csak néhányat említsünk, akik mind rendelkeztek önálló üzenettel. És akármennyit is hallgattam a zenéjüket, elképesztő megfigyelni azt, hogy ezen üzenetek némelyike még ma is érvényes. A karantén alatt nagyon sok olyan dolog történt – ahogy mostanában is -, amelyek arra ösztönöztek, hogy bemenjek a stúdióba, és megfogalmazzam mindazt, amit manapság fekete emberként látok a világunkban. Beszélni akartam ezekről a dolgokról, és szeretnék mindenkit összehozni. A legjobb érzések, amelyekre emlékezhetek az életben, az egység, a szeretet és a béke megélése. Erről szól a zene. Remélem, hogy az én zeném talán még inkább erről szól.”  

Ami pedig a zenéről alkotott hitvallását illeti, arról a következőket mondta:

„A jó zene az, ami vonz. Szerintem a stílus másodlagos. Szerencsére pályafutásom során számos különböző műfajban kipróbálhattam magam, de leginkább az mozgat meg, hogy jó zene, jó zenészek és jó emberek vegyenek körül. Minél inkább megvalósul ez, annál boldogabb vagyok.”

Ezt a hozzáállást illusztrálja a legutóbbi stúdióalbum is, melynek dalai a különféle stílusok elemeit ötvözve teremtenek egy új, izgalmas hangzást, ami legalább annyira jazz, mint soul, funk, vagy épp gospel. Aki kíváncsi arra, hogyan szólal meg mindez élőben, ráadásul a két évvel ezelőtt trió felállású koncert után ezúttal egy nagyobb létszámú formáció előadásában, ne hagyja ki a Cory Henry koncertjét november harmadik csütörtökén a Müpában!

Jegyek és további információk a Müpa weboldalán!

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,852KedvelőTetszik
3,019KövetőKövetés
2,240FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók