Hirdetés
Hirdetés

A modern katonadalok az internet szürreális bugyrába visznek

A katonadal mint műfaj nem újdonság, Magyarországon az 1700-as évektől megjelentek az olyan dalok, amik a besorozott, háborúba küldött vagy leszerelt katonák életéről szólnak, ahogyan az egész világon népszerű műfajnak számított. Vagyis sok helyen még a mai napig annak számít, a katonadalok pedig modern hangszereléssel, látványos klipekkel térnek vissza, amiben nem sajnálják a bombákat, aknavetőket és ahol menő sportautók helyett harckocsikkal pózolnak az előadók.

Hirdetés

Azerbajdzsán például bemutatott egy új klipet, majd szeptember 27-én támadást indított Örményország ellen.

A dalt nyáron rogyásig játszotta az országos tévé és a rádió, és nem volt olyan tévéshow, ahol ne adta volna elő Nermin Kerimbeyova, a klipben is feltűnő énekesnő. A dal maga nacionalista propaganda és az is valószínű, hogy a klip elkészítésében segédkeztek külföldön élő, filmes karriert befutott azerbajdzsáni állampolgárok, vagy külföldi stáb, igaz ugyanez elmondható a 2016-os örmény klipre is.

A klipben katonák zenélnek tankok és harci helikopterek előtt, miközben a klipben tüzérségi csapatok láthatóak bevetés közben, közben pedig átéléssel szól az, hogy Atəş azaz tűz, hogy mindenki azonnal hazafias hangulatba kerüljön. Azerbajdzsán és Örményország között évtizedek óta húzódik a konfliktus, nem csoda, hogy 2018-ban ugyanez a brigád hasonló, de zeneileg meglehetősen különböző, szintén a katonai csapásokat népszerűsítő videót készített.

Szeptember végén a vitatott hovatartozású, többségében örmények lakta, hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó, de attól egyoldalúan elszakadt terület, Hegyi-Karabah miatt tört ki háború. Október elejére már több száz halálos áldozatról, köztük legalább 24 civil áldozatról jöttek hírek.

Egyébként az örmények 2016-ban adtak ki hasonló klipet a konfliktusról, és itt is azt sejtik, hogy külföldről érkezett technikai támogatás, hogy elkészülhessen a videóklip.

Pörög a katonai popdalok piaca

Nem állítja senki, hogy világszinten nagy lenne a kereslet a katonai témájú popdalokra, vagy hogy igazi slágerek születnének így, de nem ritka, hogy a hadsereg, és a katonaság dicsőítése bekerül szélesebb körben is népszerű dalokba, elég csak Katy Perry Part Of Me című videoklipjére gondolni, ami után meg is kapta az énekesnő a kritikusoktól hogy a klip nem girlpowerről szól, hanem az Egyesült Államok tengeri haderejének propagandafilmje. Mindenesetre az országok többsége ennél jóval kevésbé árnyalja a témaválasztást, hogy ne csak a klipről, de a dalszövegről is egyértelműen ordítson, hogy itt éppen a hadsereg dicsőítése zajlik.

A világ hadseregei imádnak pénzt szórni szürreális katonai videóklipre, amiken talán jót lehetne nevetni, ha éppen nem halált és pusztítást szeretnének népszerűsíteni.

Kolumbia forradalmi fegyveres erői több mint 50 éve harcolnak Bogota ellen. A katonai gerillaszervezet 12-18 ezer tagot számlál, és az ország területének 30-40 százalékát ellenőrzi, az Egyesült Államok és szövetségeseik terrorszervezetként tartják számon őket. A Becsület Kardja című videójukban egy fiatal katona lázadókat győz le, megmenti az emberrablás áldozatait, majd visszatér az aggódó családjához, mindezt autotune-os reggaeton stílusban.

Propaganda? Persze, hogy az, de ezt is eltérő céllal használják a hadseregek. Míg a kolumbiaiak maguk mellé szeretnék állítani a közvéleményt, addig a kínai hadsereg rapdalban mondja el, hogy katonának lenni jó.

Hasonló üzenetet közvetít a fiatalok felé egyébként az orosz hadsereg is. De aki igazán nagy őrületre vágyik, annak itt az iraki hadsereg videója, aminek a legnépszerűbb klipjét több mint 55 millióan látták. Az ország talán legnépszerűbb katonai popsztárja Shams al-Maslawe, aki gyakran teljes katonai menetfelszerelésben táncol a kamerák előtt, és integet boldogan gépfegyverekkel meg pisztolyokkal.

Irakban annyira erős ez a műfaj, hogy a különleges műveleti erők is készítettek már klipet, ami természetesen a katonák dicsőségéről szól, és ő is lelkesen hadonászik közben a támadófegyverével. Az iraki kormány annyira hisz ezekben a videókban, hogy mindegyiknek külön mixei is készültek, hogy a hadsereg tudja variálni, miket osszon meg rendszeresen a Facebook-oldalán.

A kaliforniai nemzeti gárda videoklipjében katonák vettek részt, miközben a Secret State nevű zenekar rádiós rockot játszik, a harcok színterén rogyasztott térddel hadonászik és fájdalmasan énekel, miközben katonák biztosítják a helyszínt. Az amerikai légierőnek pedig hivatalos főcímdala is van, aminek a punkverzióját  de mivel a punk és a katonaság semmilyen univerzumban nem passzol, ezért a végeredmény is olyan lett, amilyen. Egyébként van egy hivatalos zenekaruk is, Max Impact néven.

De ez a műfaj itthon sem ismeretlen, két évvel ezelőtt a Kowalsky meg a Vega emelte pátoszos szintre a hazaszeretet és a hadsereget egy érzelmes, és meglehetősen nagy költségvetésű klippel, hogy fiatalokat toborozzanak a hadseregbe.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,011KedvelőTetszik
3,068KövetőKövetés
4,580FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók