Hirdetés

A mobilos processzorokat gyártó Qualcomm elmondta, mit jelent az 5G a zeneiparnak

Hogy az 5G megváltoztat mindent, azt már sokan mondták. Vannak, akik tudni vélik, hogy mindenki gyíkember lesz, ennél sokkal realisztikusabb álláspont, hogy az iparban, egészségügyben, önvezető autók terén és persze a szórakozásban történnek hatalmas ugrások. 

Először nehéz vinyleket cipeltél magaddal, aztán CD-ket, majd USB- és SD-kártyákat, most annál a pontnál tartunk, hogy a keverőpult komputere nagy sebességű és biztos internetkapcsolattal bármit le tud játszani

– mutatta Steve Aoki, akivel a Qualcomm elnöke, Christiano Amon beszélgetett arról, hogy mit is jelenthet pontosan az 5G a zeneiparnak, vagy legalábbis egy szegletének. 

Ha a klubokban meglesz ez a sebesség, akkor bárki lehet DJ, bárhol a világon, és bármilyen zenét játszhat

– mondta Aoki, aki 15 éve még azzal a 60 lemezzel DJ-zett, amiket magával tudott vinni, most pedig korlátlan hozzáférése lehet bármennyi zenéhez. Azt mondja, hogy mikor valahol játszik, akkor szeret belehallgatni a helyi zenékbe, de ez eddig úgy nézett ki, hogy akkor azt valahogy legálisan le kellett tölteni, rátenni az SD-kártyájára, az SD-kártyát a keverőpultba, most viszont közvetlenül a keverőpultba lehet letölteni vagy akár jó minőségben streamelni a zenét. 

Amon azt mondja, hogy ők a Qualcommnál azt látják, hogy az 5G igazából az alkotást segíti majd. Nemcsak új zene vagy új videók alkotását, de tény az is, hogy ezen túl bárki lehet műsorszolgáltató, akár 4K felbontásban. És egészen biztos, hogy hatással lesz az 5G a művészetekre és a kreativitásra. 

Még élénken emlékszem azokra az időkre, mikor csak ültem a stúdióban, és vártam, hogy egy file letöltődjön, vagy mikor videót rendereltem, és meg kell hagyni, eléggé kijöttem a flowból ezektől. De ott vagy egy Coachella vagy bármilyen nagyobb fesztiválon, és mindenki posztolna, de nem tud senki, mert nem elég a sávszélesség

– Aoki szerint az 5G esetében csak a jéghegy csúcsa, hogy hatékonyabb lesz a munkája. Ehhez tette hozzá Amon, hogy gondoljon abba is bele, hogy az 5G képessé teszi arra, hogy akár a telefonjával, a felhőben végezzen olyan nagy kapacitásigényű munkálatokat, amiket normális esetben a stúdiójában végezne egy arra alkalmas géppel, de az 5G és a sebessége ezt is megkönnyíti majd. Szerinte azonban az igazán nagy és látványos változások akkor jöhetnek, amikor újra lesznek koncertek, lesz megfelelő sávszélesség, és az emberek valós időben jó minőségben tudnak akár egymással, vagy akár az előadóval is kapcsolatba lépni. 

Nekem kapcsolódási függőségem van, mindegy, hogy telefonon vagy élőben, de szeretek kapcsolódni az emberekhez, és ebben a zene segít. A legjobb pedig az, amikor láthatom a kapcsolódást

– mondja Aoki, aki szerint nagyon szerencsés helyzetben van akkor, amikor végignézheti, hogy azok a dalok, amiket ő ír, hogyan hatnak a közönségre.

És nézem a közönséget, és látom azt az embert, aki kiabál, sír, teljesen extázisba kerül, énekli a szöveget, nem érdekli, hogy ki mit gondol róla, és akkor ott hozzákapcsolódok. Nem érdekel a többi tízezer ember, csak ő

– emlékezett vissza teljes átéléssel azokra az időkre Aoki, amikor még voltak koncertek és bulik. Amon azt magyarázta, hogy akkor most gondoljon bele, hogy a koncerten van rajta egy szemüveg, aminek segítségével azonnal meg is tudja osztani, hogy ki az, akihez kapcsolódott az alatt a dal alatt, és mennyire meg tudja majd ez változtatni a rajongó és művész közötti kapcsolatot. Érdemes abba belegondolni, hogy a 3G után a 4G-re váltás mit jelentett a zenének, hogy bárhol tud az ember a telefonján keresztül zenét hallgatni, ez pedig most egy újabb szintre emelheti a zenefogyasztást. Abban továbbra is biztos, hogy a legtöbbek számára a zenehallgatás főszereplője a telefon lesz, de a Qualcomm embere úgy gondolja, hogy a dalok és videók után koncerteket is fogyasztunk majd a telefonon. 

Virtuális koncertek most is vannak, de ezek az 5G-vel teljesen mások lesznek. 4K, kiváló felbontás, virtuálisvalóság-környezet, és a valós idejű interakció a zenésszel, ezek mind részei lesznek a jövő koncertélményének

– persze amellett, hogy élőben is részt lehet venni a koncerteken. Elég csak belegondolni, hogy már egy koncerten is milyen élményt adhat, ha a telefonon a legjobb helyről vagy a színpad mögül nyomon lehet követni az eseményeket akkor is, ha valaki a tömegből nem lát semmit. Akik ott vannak a koncerten, nyomon követhetik, de miért ne kaphatná meg az élményt az is, aki csak egyszerűen unatkozik otthon egy szerda este, és megnézne az első sorból egy koncertet? 

A témáról már 2019-ben is beszélt Aoki és Amon:

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

37,331KedvelőTetszik
2,909KövetőKövetés
1,090FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk