Hirdetés

A metálzenét kedvelő emberek nagyon intelligensek, okosak és érzékenyek – Gojira-interjú Mario Duplantier dobossal

Április végén jelent meg a Gojira legutóbbi nagylemeze, a Fortitude, amiről ma jelent meg itt, a Lángolón kritika. Mindezt megtámogatjuk egy interjúval, amit Mario Duplantier dobossal készítettünk csütörtök este, miközben ő éppen tartott valahová az autójával.

Hirdetés

Többször el kellett halasztani az új lemez megjelenését a világjárvány miatt. Visszahallgatva van valami, amit változtatnál rajta, vagy gondoltátok, hogy erre a helyzetre kellene valahogy reagálni? 

Nem bántunk meg semmit, az egész lemezt a pandémia előtt írtuk, és már akkor nagyon magabiztosak voltunk a dalokkal kapcsolatban. A világjárvány alatt hónapokig nem hallgattuk a dalokat, aztán fél év után újra elővettem a lemezt, hogy friss füllel is meghallgassam, és akkor is nagyon elégedett voltam a végeredménnyel. Az érdekes az egészben az, hogy a szövegek úgy is relevánsak maradnak, hogy közben felfordult a világ, mégis megállják a helyüket ebben a környezetben is. A szövegek jelentős része szól bátorságról és egyben feszültségről, ami most is sok ember életében jelen van.

Nem voltak turnék, az új lemez kész, mit csináltál a pandémia alatt, új dalokat írtál?

Családos emberek vagyunk, ami egy kihívásokkal teli munka. Meg kell tudnunk tartani az egyensúlyt, stabil gyerekkort biztosítani a gyerekeknek, miközben az egész tiszta káosz volt, és New Yorkból hazajöttünk Franciaországba, iskolát kellett találni, új lakhelyet, úgyhogy az élet gyakorlati oldala eléggé lekötött. Nem volt meg az a fajta luxus, hogy komplett új dalokat tudtam volna írni, viszont nagyon sokat gondolkoztam új dalokon, és rengeteg ötletet vettem fel, minden megvan a fejemben is, és alig várom, hogy legyen próbánk, hogy ezeket meg is mutathassam.

A lemezkiadás, gondolom, egy nagyon összetett folyamat, és minden nagyon pontosan meg van tervezve, ahol az új lemez után jön a turné. Most hogy lehet bármit tervezni? 

Az, hogy nem turnéztunk, lehetőséget adott arra, hogy iszonyú sok promóciót csináljunk a lemeznek. Például Franciaországban hónapokig népszerűsítettük, voltunk a legnagyobb tévéműsorokban, elmentünk a legnépszerűbb rádiókba. Mivel általában turnén vagyunk, az ilyen jellegű dolgokra nem igazán szokott időnk lenni. Ráadásul az emberek az egész világon otthon ültek, a kijárási korlátozások miatt az maradt, hogy otthon hallgassanak zenét, ki voltak az újdonságokra éhezve, úgyhogy valójában nekünk ez a megjelenés nagyszerű élmény volt. Most pedig jön egy turnénk az Egyesült Államokban, ahol már nyitnak, úgyhogy 2021 októberében már rendes koncertek lesznek ott. Aztán úgy tervezzük, hogy 2022 elején jöhet már Európa, és aztán meglátjuk, hogy újra az Egyesült Államok, vagy fesztiválok Európában, de ekkor már klasszikus turnéciklus lenne a tervek szerint. Alig várjuk, hogy bejelentsünk egy nagy dolgot, ami 2022-ben esedékes.

A zeneipar nagyon megszenvedte az elmúlt időszakot, a zenekarod hogy tudott túlélni, és mit javasolnál azoknak a zenekaroknak vagy embereknek, akiket jobban megviselt az elmúlt év? 

Ez egy nagyon egyedi helyzet volt, és tudom, hogy sok ember számára borzasztó. Nekünk az a szerencsénk, hogy nagyobb zenekarként többen tudtak segíteni, legyen szó a menedzsmentről vagy a lemezkiadóról, és persze azokról a rajongókról, akik merch termékeket rendeltek online, mi túl tudtuk élni, és fogalmam sincs, hogyan élhették túl azok, akik mögött nincs ekkora támogató erő. Tudom, hogy kemény, és csak remélni tudom, hogy a zenekarok többsége kreatív volt, ezt az időszakot arra tudta használni, hogy új zenéket írjon, megújult, és tudott merch cuccokat eladni, amiből bevétele lehetett.

Az új albumon az Amazonia egy nagyobb jótékonysági környezetvédelmi kampány része volt. Mit tud tenni szerinted egy átlagos zeneszerető ember a környezetért? 

Szerettünk volna segíteni azokon, akik ott élnek, és szenvednek az esőerdő pusztításától és a kormánytól. Úgy éreztük, hogy nem elég, ha csak beszélünk a problémákról, hanem valamit tennünk kell, főleg mert szerintem a metálzenét kedvelő emberek nagyon intelligensek, okosak és érzékenyek. Azok, akik elég okosak ahhoz, hogy megértsék a zenénket, elég okosak ahhoz is, hogy sokszor jobban értsék a világot, mint más zenék kedvelői. Ez be is igazolódott, óriási támogatás jött a rajongóktól, és 300 ezer dollárt tudtunk az ügy támogatására fordítani, fantasztikus érzés, hogy azok, akik szeretik a Gojirát, értették, hogy ez miért fontos ügy, és támogatták.

A dal egyébként emlékeztet a Roots-korszakos Sepulturára, ezzel egyetértesz?

Igen, nagyon nagy Sepultura-rajongók vagyunk, különösen az Arise, Chaos A.D. és a Roots időszakot szeretjük, úgyhogy igen, egyetértek, de közben nagyon sok benne szerintem a Gojira-elem is, de az első riff valóban mindenkinek a Sepulturát juttatja eszébe, és ez nem baj.

A Gojira viszonylag összetett zene, nem könnyű megérteni, mégis egyre népszerűbbek vagytok, miért lehet ez?

Szerintem azért, mert nem mindig olyan komplex a zenénk, és azt kell, hogy mondjam, hogy egyáltalán nem vagyunk bonyolult emberek. Felnőttünk, eltelt 20 év, és új kihívásokat találtunk magunknak. Most már nem az a cél, hogy minél technikásabban játsszunk, hanem hogy minél mélyebb legyen például a mondanivalónk. Van egy spirituális szint, amiben fejlődünk kell ahelyett, hogy egyre csak bonyolultabb lenne a zenénk. Azt kell, hogy mondjam, hogy ez valószínűleg a korral jár, de ez nem jelenti azt, hogy nem lesz kemény a következő lemez. Azt hiszem.

Az előző lemezeteket Grammy-díjra jelölték, most is remélitek, hogy ez lesz? Nincs benned az az érzés, hogy “menő, hogy egy francia vidéki srácból eljutok a Grammy-díjig”? 

Dehogynem, emberek vagyunk, persze, hogy szeretnénk! És így van, ahogy mondtad, hogy francia falusi srácként Grammyt nyerni, az menő lenne. Nem mondom, hogy minden nap ezen gondolkozunk, és az igazság az, hogy alapvetően ez csak egy cím, aminél sokkal többet jelent, ha azt tapasztaljuk, hogy a hallgatókat megérinti a zenénk, és igazán ez számít nekünk.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
771FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk