Hirdetés

Mesterséges intelligenciával hódítanának a Samsung új csúcskészülékei

Írtuk korábban itt a Lángolón a mobilos piacról, hogy kevés olyan újdonság jön ki, amitől az ember dobna egy hátast. A telefonok elértek egy olyan szintre, amiről hardverben már nem igazán van hová ugrani, szóval a cégek inkább csiszolgatják a kész, alapból nagyon erős terméket. A Samsung Galaxy S24 sorozatánál viszont idén a mesterséges intelligencia rendszerbe integrálásával ugrottak egy nagyot.

A bemutató előtt, a kaliforniai San Joséban volt alkalmunk megnézni a készülékeket, és ott is szinte minden a mesterséges intelligenciáról szólt. Persze azért kicsit a külsőről is.

Az S24 és az S24+ szinte ugyanolyan, mint az S23 széria, persze kicsit kisebb a képernyő körüli keret, de igazából ebben sem lehet valami gigantikus újítást villantani. Nagyon szép egyébként mindkét készülék, az S24 illik a legjobban az ember kezébe, de ahogy már írtam korábban, a plusz marad most is a kedvenc számomra. Pláne, hogy idén kijelzőben már ez is megkapta a QHD+ felbontást, ami eddig csak azt Ultrákban volt alap.

Egyébként a most már titán kerettel rendelkező Ultra az, ahol a külsőben a legnagyobb változás történt, ugyanis a Samsung szakított a lekerekített kijelzővel, és most már nem csak a két méretben kisebb telefonban, hanem a nagyban is teljesen lapos lett a nyomkodható felület. Az Ultránál természetesen maradt az S-Pen, végleg átvéve a Note helyét, de ez már nem újdonság.

A nagy változás tehát a mesterséges intelligencia. Ezt majd rendesen le is teszteljük, de a San Joséban kapott ízelítő alapján jó pár praktikus dolog került a készülékekbe.

Digitális asszisztens

Például az Élő fordítás ami kétirányú, valós idejű hang- és szövegfordítást végez a telefonhívások során. Egyelőre 13 nyelven, de azt ígérik, gyorsan fog bővülni a csomag, reméljük magyar irányba is. Az Élő fordítás amúgy, a nevéből is kitalálható, valós időben fordítja le az élő beszélgetéseket, így a kommunikáló felek osztott képernyős nézetben olvashatják el a beszélgetőtárs által szóban elmondottak szöveges átiratát a kiválasztott nyelvre lefordítva. Ez a funkció mobil-adatforgalom vagy Wi-Fi-szolgáltatás nélkül is elérhető.

Aztán van olyan, hogy Chatsegéd, ami az üzenetekben és egyéb alkalmazásokban tökéletesítheti a társalgás hangnemét, hogy a mondandó a felhasználók eredeti szándékának megfelelően hangozzon. Legyen szó egy munkatársnak küldött udvarias üzenetről vagy frappáns szófordulatról egy közösségimédia-posztban. Természetesen ez is az adott 13 nyelven érhető el egyelőre, magyarul egyelőre nem.

A Samsung Notes Jegyzetsegédje is a mesterséges intelligencia által generált összefoglalókkal, sablonokkal és előre elkészített formátumokkal könnyíti meg az átlátható jegyzetek elkészítését, de még borítót is készít a jobb kereshetőség érdekében. (Magyarul egyelőre nem.)

Ide tartozik az Átírósegéd is, ami az AI és a Speech-to-Text (beszéd szöveggé alakítása) technológia alkalmazásával a hangfelvételekből átiratot készít, összesíti vagy lefordítja annak tartalmát, több megszólaló esetén is. (Magyarul egyelőre nem.)

Ezek csak a szöveges dolgok, amiben az MI segít, mert olyat is tud például a telefon, hogy bekarikázással keres. A felhasználó a „Kezdőképernyő” gomb hosszan tartó megnyomásával bármit bekarikázhat, kiemelhet vagy megérinthet a Galaxy S24 kijelzőjén, és ezután témába vágó keresési találatok jelenhetnek meg pillanatok alatt.

A képek és az MI

A Galaxy S24 készülékek ProVisual motorja egy olyan átfogó AI-alapú eszközkészlet, amely átalakítja a képrögzítési lehetőségeket, még nagyobb kreatív szabadságot kínál a felhasználóknak a tartalomgyártás bármely fázisában – legyen szó a felvételek beállításáról vagy azok közösségi médiában történő megosztásáról. A Galaxy S24 Ultra Quad Tele rendszerének új, ötszörös optikai zoomja az 50 megapixeles kameraszenzorral párosulva az adaptív képérzékelőnek köszönhetően kétszeres, háromszoros, ötszörös és tízszeres nagyítás esetén is optikai minőségű teljesítményt kínál.

A vállalat továbbfejlesztette a Nightography, éjszakai felvételek funkciót is, így a Galaxy S24 esetében a Space Zoom, ultranagyítással készített fényképek és videók a körülményektől függetlenül, még ráközelítés esetén is kiváló minőségűek maradhatnak a gyártó szerint. Az optikai képstabilizátor (OIS) szélesebb korrekciós szögtartományának és a továbbfejlesztett kézremegés-kompenzációnak köszönhetően csökkenhet az elmosódás a Galaxy S24 Ultrával készített fotókon és videókon. Az előlapi és hátlapi kamerák egyaránt zajcsökkentő, dedikált ISP blokkal rendelkeznek, a Galaxy S24 pedig kielemzi a felvétel rögzítési szögére vonatkozó információkat, hogy megkülönböztesse az adott videó készítőjének és tárgyának mozgását. Ezáltal sötétben, még messzebbről is tiszta és zajmentes videók készíthetők.

A Galaxy AI szerkesztőeszközei a felvételek elkészítése után egyszerű módosítási lehetőségeket kínálnak, például a tárgyak eltávolítása, az újbóli kompozíciós beállítás vagy az utómunka során. A szerkesztési javaslatok a Galaxy AI segítségével a fotókhoz szerkesztési lehetőséget ajánl fel az egyszerűbb és hatékonyabb optimalizálás érdekében. A Generatív szerkesztés generatív mesterséges intelligencia alkalmazásával kitölti a kép hátterének egyes részeit. Például, ha egy képet elfordít, a megváltozott dőlésszög miatt létrejövő üres részeket a mesterséges intelligencia kiegészíti. A mesterséges intelligencia nemcsak lehetővé teszi a felhasználónak, hogy a képen látható tárgyat elmozdítsa a tökéletes kompozícióért, hanem az elmozdítás helyére illeszkedő hátteret is generál. Minden olyan esetben, amikor a Galaxy S24 generatív mesterséges intelligenciával szerkeszt vagy javít egy képet, a kép és a metaadat egyaránt vízjelet tartalmaz. Egy mozgalmas videó lelassítása esetén pedig az új AI Lassított Felvétel (Instant Slow-mo) funkció extra képkockákat hoz létre a mozgás alapján.

A Super HDR szolgáltatás élethű előnézetet kínál a zár rögzítése előtt. Az emlékek megörökítése az okostelefonok egyik alapvető funkciója, de legalább ennyire fontos azok megosztása is a nagyvilággal. A Galaxy S széria kamerafunkciói közvetlenül épülnek be olyan mobilalkalmazásokba, mint például az Instagram. Amikor a felhasználó egy képet keres a Galériában vagy a kedvenc közösségimédia-alkalmazásban, a vizuális tartalmak a kép kiemelt részének elemzésével, élethűbb fényerő-, szín- és kontraszttartománnyal, Super HDR-ben is megjelennek.

Belső

Sokáig pletykáltak mindenfélét, de most már biztos, hogy csak az Ultra jön ki Snapdragon 8 Gen 3 processzorral, (a többi a Samsung saját fejlesztéső processzorát kapja) de mindhárom készülék megkapja a 1-120 Hz közötti adaptív képfrissítést. Akkumulátorban 4000, 4900 és 5000 milliamperórát kapunk, az eddigi gyorstöltéssel, tehát továbbra is az akkumulátorkímélés a Samsung célja. A vízállóság természetesen megmarad.

Környezetvédelem

A Galaxy S24 tovább növeli a Galaxy készülékekben felhasznált újrahasznosított anyagok arányát azáltal, hogy már nem csak műanyagot, üveget és alumíniumot alkalmaz a belső és külső alkatrészek gyártása során, hanem azt új összetevőkkel egészíti ki. A Galaxy S24 újrahasznosított kobaltból és ritkaföldfémekből készült alkatrészeket is tartalmaz. A Galaxy S24 Ultra készülékek akkumulátoraiban legalább 50 százalékban újrahasznosított kobaltot, hangszóróiban pedig 100 százalékban újrahasznosított, ritkaföldfémből készült alkatrészeket használtak fel a gyártás során.

A Galaxy S24 az első olyan Galaxy S termékcsalád, amelyet a fejlesztők újrahasznosított acél és termoplasztikus poliuretán (TPU) felhasználásával alkottak meg. A Galaxy S24 Ultra hangszórói legalább 40 százalékban felhasználás utáni acélt, oldalsó és hangerőszabályzó gombjai pedig 10 százalékban felhasználás előtti termoplasztikus poliuretánt tartalmaznak. Minden Galaxy S24 készülék 100 százalékban újrahasznosított papírból készült csomagolásban kerül forgalomba.

A Samsung a Galaxy S24 készülékek esetében hét generációs operációs rendszerfrissítést és 7 éves biztonsági frissítést kínál.

Színek

A Galaxy S24 széria a földi ásványok színvilágát megidéző árnyalatokban kapható. A Galaxy S24 és S24+ modellek Ónixfekete, Márványszürke, Kobaltlila és Borostyánsárga, míg a Galaxy S24 Ultra Titánszürke, Titánfekete, Titánlila és Titánsárga színekben érhető el. Mindhárom modell további, kizárólag online elérhető színárnyalatokban is megvásárolható.

Mindez mennyiért?

A 8GB RAM-mal rendelkező Galaxy S24 modellek 128 GB és 256 GB verziója 369 990 és 399 990 forintos ajánlott fogyasztói áron érkezik. A 12GB RAM-mal rendelkező Galaxy S24+ 256 GB, illetve 512 GB méretű változata 479 990 és 529 990 forintos ajánlott fogyasztói áron érhető el. A Galaxy S24 Ultra készülékek 256 GB méretű változata 599 990 forintért, 512 GB méretű változata 649 990 forintért, 1TB méretű változata pedig 749 990 forintért lesz kapható többek között a Samsung Webáruházban.

A készülékek 2024. január 17. 19:00 órától, 2024. január 30. 23:59 óráig vagy a készlet erejéig már előrendelhetők. A Galaxy S24, S24+ és a Galaxy S24 Ultra előrendelése esetén a vállalat kétszer akkora tárhelyet biztosít a kiválasztott készülékhez, mint amelyet a felhasználó eredetileg választ. A Samsung a Galaxy S24 széria megrendelésekor a Galaxy S24 esetében akár 20 000, míg a Galaxy S24+ és a Galaxy S24 Ultra esetében akár 40 000 forintos készülékbeszámítási kedvezménnyel érhető el.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,917KedvelőTetszik
3,040KövetőKövetés
3,350FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk