Hirdetés

A Massive Attack környezetbarátabbá tenné a zeneipart

A Tyndall Éghajlat-változási Kutatási Központ és a Massive Attack zenekar közös projektjében arra keresték a választ, hogyan lehet a zeneipar újraindulásakor a környezetvédelmi szempontokat is sokkal jobban figyelembe venni.

A tanulmány szerint ahhoz, hogy a koncertezés, a lemezkiadás és alapvetően a zeneipar ne terhelje ennyire a környezetet, azonnal véget kell vetni például a magánrepülős utazgatásoknak, elő kell segíteni a koncertekre és fesztiválokra való környezetbarát eljutást, és 2025-re el kell érni, hogy a fesztiválokon ne használjanak dízelgenerátorokat, sőt azt is elképzelhetővé tennék, hogy a helyszínek egy úgynevezett “plug and play” modellben működjenek, azaz a nagyobb zenekarok se vigyék magukkal a technikát, hanem a helyszínen lévőt használják, ezzel is csökkentve a szállítás környezetterhelő hatását.

A zenekarok mellett a helyszíneknek is sokkal tudatosabbnak kellene lenniük, például nyitni kellene a megújuló energiaforrások irányába, és ahol lehetőség van rá, olyan energiaszolgáltatókkal együttműködni, akik a megújuló energiafelhasználás mellett tették le a voksukat. A szuper alacsony szén-dioxid-kibocsájtást pedig a tanulmány szerint a turnék minden egyes részletében prioritásként kellene kezelni, beleértve az útvonaltervezést, a közlekedés, a helyszín kiválasztását, a fény- és látványelemeket, a helyszínen dolgozó személyeket, de még a promóciót is.

Sokkal környezettudatosabbnak kellene lennie a koncertszektornak az újraindulás után

Megmutatják, hogyan kell csinálni

Hogy ne csak üres beszéd legyen az egész, a Massive Attack a 2022-es turnéját már a tanulmány eredményeire támaszkodva szervezi és bonyolítja le. Összefogtak Dale Vince vállalkozóval, aki többek között azt is szeretné bizonyítani, hogy a környezetvédelem igenis lehet egy vállalkozás alapja. A zenekar ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy annál itt jóval többre van szükség, mint hogy a zenekarok tudatosabbak legyenek, legalább ugyanennyire fontos, hogy a helyszínek, a promóterek is vegyék ki a részüket ebből, és persze a kormányok is rájöjjenek, hogy a fosszilis energiát használó nagyvállalatoknak szánt segítségnyújtás és kedvezmények helyett azokat támogassák, akik aktívan tesznek valamit a környezetvédelemért.

Korábban egyébként a Massive Attack és a Coldplay is arról beszélt, hogy az igazán működőképes modell az lenne, ha egészen egyszerűen nem turnéznának többet.

A zenészeknek abba kellene hagyni a turnézást – a Foals billentyűse jobban odafigyelne a környezetre

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,010FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk