Hirdetés
Hirdetés

A magyar fiatalok 86 százaléka minden nap hallgat zenét – főleg mobilon

A magyarok 70 százaléka hallgat naponta zenét. A 30 alatti felnőttek esetén ez az érték 86 százaléka. A zenehallgatás legfőbb eszköze az okostelefon. Berobbantak az előfizetéses zenei streaming szolgáltatások. A Music Hungary konferencián mutatta be 2022-es Zeneipari Jelentését a ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért.

Hirdetés

A szervezet és tagjai, így az Artisjus – Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület, az EJI -Előadóművészi Jogvédő Iroda és a MAHASZ – Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége megbízásából 2022-ben is készült reprezentatív lakossági és kiterjedt zenész-szakmai felmérés a zenefogyasztási szokásokról, trendekről, a zenészek helyzetéről.

A ProArt Zeneipari Jelentés legfontosabb megállapításai

Az 1000 fős reprezentatív lakossági felmérés eredményei:

  • A 18-60 éves magyar lakosság 70 százaléka hallgat naponta zenét. A 18-29 éves korosztálynál ez az arány 86 százalék. A 18-29 évesek 52 százaléka hallgat zenét tudatosan, aktívan (48 százalék háttértevékenységként).
  • A zenehallgatás legfőbb eszköze az okostelefon és a tablet. A megkérdezettek 76 százaléka használ mobileszközöket rendszeres zenehallgatásra. Ugyanez az érték a 18-29 éves korcsoportnál 94 százalék.

  • A legfontosabb naponta használt zeneforrás a rádió, bár a dominanciája gyengült (a napi rádióhallgatás aránya: 2020: 68 százalék ↔ 2022: 49 százalék) a zenei streaming szolgáltatások erősödésével. A rádiós tartalomfogyasztás kevésbé csökkent, mint amennyire a rádiókészülék mint eszköz visszaszorult (2020: 57 százalék ↔ 2022: 35 százalék).
  • A ProArt Zeneipari Jelentés lakossági felmérésében megkérdezettek 33,5 százaléka használja a tévékészüléket rendszeres zenehallgatásra, közülük 70 százalék internetről hallgat rajta zenét, 35 százalék zenés tévécsatornát néz.
  • Berobbantak az előfizetéses zenei streaming szolgáltatások: a napi rendszerességű használat közel megduplázódott (2020: 15 százalék ↔ 2022: 27,3 százalék)
  • A felmérés szerint az uralkodó zenei streaming szolgáltató a Spotify: a streaming használók közel fele használja. A svéd szolgáltatót követi a YouTube/YouTube Music (a zenét streamelők szintén közel fele használja), valamint a tovább erősödött Apple Music. Egyre nagyobb a fizetős streaming használat aránya: 2020: 48,6 százalék ↔ 2022: 62,6 százalék. A családi csomagok aránya duplázódott, amíg az egyéni előfizetések is stabilak.

A zenész-szakmai kérdőív jelentős eredményei:

  • 2021 három legfontosabb történése a zeneiparban a zenészek szerint a Covidhoz köthető korlátozások, azok feloldása, illetve az egzisztenciális és egyéb nehézségek, amely rámutat a Covid okozta hosszabb távú utóhatásokra.
  • A zenészek úgy érzik, hiába hozott növekedést 2021, még 2019-at sem értük el. A válaszadók átlag 47 százalékos bevételnövekedésről számoltak be, ám 65 százalékuk mégis úgy véli, rosszabb év volt a 2021-es, mint a Covid előtti 2019-es.
  • A ProArt Zeneipari Jelentés legaktuálisabb kérdésköre a 2022. nyár végi KATA törvénymódosítás hatását vizsgálta a zenészek jövedelmi viszonyaira. A zenészek 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a KATA-törvény módosítása előtt élt ezzel az adózási formával zenei tevékenysége során. Többségük más adónemet vagy foglalkoztatási formát választott a KATA 2022. nyár végi módosítása után. A válaszadók 67 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a törvénymódosítás súlyosan rontotta a helyzetét, míg további 15 százalék szerint kis mértékben rontotta. A válaszadó zenészek maradék 18 százaléka szerint semmilyen hatása nem volt, illetve akár javította is jövedelmi helyzetét. A véleményt formálók jelentős része a KATA törvény módosításának hatását jövedelmi helyzetén és jogi státuszán is érzékelte, többségük negatívan értékeli.

A ProArt Zeneipari Jelentések elérhetők a www.zeneipar.info oldalon.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,934KedvelőTetszik
3,064KövetőKövetés
3,670FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók