Hirdetés
Hirdetés

A láncfűrészes gitárhangzás találkozása a baranyai keservvel – Itt a Jackhammer első klipje, a Kompakt város

Első klipjével jelentkezett a szigetvári, svéd metálzenén érlelt rockot játszó Jackhammer. A Kompakt város című dalhoz készült videót részben a zenekar próbatermében forgatták, részben régi fényképek elevenednek meg rajta,  a szöveg pedig egy sajnos régóta és sokfelé aktuális problémát jár körül.

Hirdetés

A folytatásban megismerhetitek a Hanczik Dávid (ének, gitár), Jancsula Gergő (basszusgitár) és Varga Gary (dob) felállású trió, és a most közzétett videó történetét.

Az alakulásról

A név még úgy 15 évvel ezelőtt keletkezett egy buli alkalmával amikor Gary és Dávid megismerkedtek. Gary szeretett volna dobolni tanulni, Dávid megígérte neki, hogy tanítja, és Gary határozottan kijelentette, hogyha lesz egyszer zenekaruk, biztos, hogy Jackhammer lesz a neve.

2022-ben, miután Dávid hazaköltözött Székesfehérvárról, Gary Pécsről, és ahogy régen, újra elkezdtek zenélni, előkerült az ötlet és megszülettek az első dalok. 2023 januárjában a Németországból hazatérő Gergő is csatlakozott a csapathoz, ő több mint 10 év kihagyás után ragadott újra hangszert.

Gary évek óta egy hip hop hatásokkal dolgozó csapatban dobol, hozzá kellett szoknia a rock flow-jához, de nagyon hamar belejött. 1-2 hónap után Gergő is úgy játszott a basszusgitáron, mintha el se telt volna az említett évtized. Dávidnak van egy bizonyos zenei múltja, rengeteg előadóval, zenekarral és stúdiómunkával, itt viszont kiélheti éneklésre és nagyon zajos hangzással gitározásra való hajlamait. Eleinte egy félbeflexelt mikrofonba énekelt a próbákon, ami felvételnek jó atmoszférát adott, de az amúgy is nagyon nyers, BOSS HM2 pedálra építő, svéd death metal jellegű gitárhangzás mellett ez további zajmennyiséget eredményezett, fütyült minden, mint egy BZmot motorvonat, szóval végül váltottak a jól bevált Shure SM58-ra, Dávid őszinte sajnálatára.

Ahogy megfogalmazták, addig fognak zenélni, amíg az szívből jön és jólesik. Nincsenek világmegváltó célok, kötöttségek, elvárásak, egyszerűen csak jól érzik magunkat, miközben kizenélik magukból a baranyai keservet. Ennek szellemében dalaikat sem gondolják túl: 4 hang + 3 hülye + 2 akkord = 1 szám, ez a Jackhammer matek.

A videóklipről

A Kompakt város nevét Gergő felesége ihlette egy buli alkalmával, reagálva a Szigetárváron kialakult helyzetre. Dávid erről a következőket mondta:

„Sokat nosztalgiázunk, hogy annak idején ebben a nagy múltú városban mennyi zenekar, milyen pezsgő élet volt. Ennek szerettünk volna emléket állítani, és reflektálni a mostani helyzetre ezzel az abszolút low budget, általunk kreált videoklippel. Ahhoz képest, hogy régen Szigetvár milyen volt, most a településtábla alá ki lehetne tenni a Silent Hill táblát, de titkon azt reméljük, ez egyszer megváltozik majd. Van egyfajta keserv hangulata, de így őszinte. Emellett folyamatosan születnek az újabb dalok, és rendszeresen demózunk a saját stúdiónkban.

A klip elkészítéséhez nagy segítséget nyújtott Pinczehelyi József szigetvári fotográfus, akinek a fényképeit is felhasználva AI alkalmazással a régi képekből is mozgóképeket kreáltunk.”

A Jackhammer legközelebb június 8-án csíphető el élőben a Szigetvárockfesztiválon, ahová mindenkit szeretettel várnak!

További információk a Jackhammer közösségi oldalán!

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,981KedvelőTetszik
3,056KövetőKövetés
3,810FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók