Hirdetés

A közepesen mániákus fotósok kedvenc telefonja lehet a Samsung S21 FE

Arról már írtunk, hogy megérkezett a Samsung S21 FE, azaz Fan Edition, vagyis a rajongói változat, ami megpróbál úgy balanszírozni ár/érték arányban, hogy sok ember meg tudja venni, de ne is járjon túl fájdalmas lemondásokkal, ha valaki ezt választja a csúcskészélük helyett.

Akkor már írtunk arról, hogy mind árban, és minden másban is izgalmas kérdés, hogy ezt vagy a jelenleg valamivel olcsóbb Samsung S21-et válassza-e valaki, mert specifikációban nem olyan eget rengető a különbség.

Amit viszont úton-útfélen hangoztatott a gyártó, az az, hogy kamerában és teljesítményben például alig érzi meg az ember, hogy nem csúcstelefont fog a kezében.

Akkor mégis min lehetett spórolni?

Az egyik legszembetűnőbb az az anyaghasználat. Egy percig nem arról van szó, hogy hiányozna a ránézéstől is pókhálósra törő üveg hátlap, hanem hiába szép a telefon színe, hiába néz ki jól a készülék, a hátlapot megkocogtatva mégis pléhdobozos kopogást hall az ember. Valószínűleg úgy gondolkozott a Samsung, hogy mikor az emberek jelentős része vesz egy telefont, akkor beruház egy tokra is. Arról persze nincs infónk, hogy ez a hátlap csak érzetre gyengébb, de az eséseket hogyan bírja, mindenesetre ha valami kézzel fogható lemondást kell megfogalmazni, ez mindenképpen az.

Nem egy profi fotós cucc, de nem sok panasz lehet

Hogy miért van akár több százezer forintnyi különbség két telefon között, az persze összetett kérdés, és persze teljesen ésszerűtlen lenne mindössze anyaghasználatban vagy alkatrészekben kell keresni az árak közötti különbséget. Az viszont egyértelmű, hogy kevesebb pénzért azért mégiscsak kevesebbet kap az ember, a kérdés az, hogy mennyivel.

Évek óta, mikor felmerül a kérdés, hogy milyen tényezők döntenek a mobilvásárlásnál, akkor a lista elején áll természetesen az ár, de közvetlenül az után következik a fényképezés és az akkumulátor üzemideje. Ezek azok a a funkciók, amelyekre az FE készüléknél is kiemelt figyelmet fordítottak.

Fotó: Lángoló

Azt persze ne várja senki, hogy ugyanolyan jó képeket csinál majd, mint az S21 Ultra. Nincs rajta olyan zoom, hogy távcsőnek lehessen használni, nem készít olyan felbontású képeket, hogy abból lehet még vagy hat, szintén jó minőségű képet kivágni. Érezhetően lassabb is mint az ultra, viszont a képekre nem lehet panasz, mert a kamera szoftveresen ellensúlyozza ezeket a problémákat. Este, gyenge fényviszonyok mellett is részletgazdag képeket csinál, és nem csak szobrokról, hanem mozgásban lévő emberekről is. Napsütésben és világosban nincs olyan téma, amivel ne birkózna meg tökéletesen, és a videóra sem lehet panasz, maximum annyi, hogy azoknál a módoknál, ahol azért rendesen dolgoznia kell a kamerarendszernek, mint például a szuperlassítás vagy a hyperlapse, eléggé érezhetően elkezd melegedni a telefon.

A Galaxy S21 FE a fényképes utómunákra is ráerősített, amik sok esetben valóban jól működnek, de mondjuk az objektum eltávolításától csak megfelelő háttér esetében érdemes csodákat várni, hiszen nyilvánvalóan nem tudja magától kitalálni, mivel kellene a photobomboló hűlt helyét betölteni, így a közeli háttereket tudja csak lemásolni. Összességében viszont az FE kamerarendszere erős, tökéletes azoknak, akik minden helyzetben jó képeket szeretnének készíteni, nem érdeklik őket a profi beállítások, nem akarnak belőle mobilos fotókiállítást, csak szeretnék lefotózni azt, ami éppen eléjük kerül, és sok lájkot szeretnének kapni a közösségi oldalakon.

Erős akkumulátoridő, magabiztos működés

A 4500 mAh akkumulátorra, vagy inkább az optimalizálásával nincs gond, olyan nap után is, mikor elég sokat nyomogattam, fotóztam és videóztam vele, este nyolckor még 45 százalékon állt, ami azért megnyugtató teljesítmény. A telefon gyorsaságával sincs probléma, és az sem zavarta, ha egyszerre egy rakás alkalmazás futott rajta, és még telefonáltam is közben.

Fotó: Lángoló

Az egész telefonnal kapcsolatban végig az az egy szó jutott eszembe, hogy megnyugtató. Rábízhatja magát az ember, mert megcsinál mindent, amit kell, nem hagyja cserben a felhasználót, és lehet, hogy olyan nagy villantást nem lehet várni tőle, de hiányérzete sem marad senkinek.

Ennél azonban sokkal izgalmasabb kérdés, hogy vajon hova lehet belőni ezt a telefont a Samsung felhozatalában. A Galaxy S21 vonalból máris ott a sima S21, ami olyan jelentősen nem különbözik. valamennyivel kisebb, a főkamerájának felbontása valamennyivel jobb, de az elsülső kamerája gyengébb. Az adaptív képernyőfrissítés mindenképpen az S21 malmára hajtja a vizet, de például a akkumulátorban gyengébben teljesít, mint az FE. Árban viszont olcsóbb. Ha nem az S-szériában gondolkozunk, hanem a középkategóriában, akkor is ott van az A72, vagy akár az A52. Leginkább az utóbbi az, aminél szintén nem feltétlenül érzi az ember, hogy sok mindenről le kellene mondania, viszont ár/érték arányban is jó. Hogy ebből a felhozatalból melyiket érdemes választani, na az egy baromi nehéz kérdés, és nem feltétlenül biztos, hogy pont az FE jön ki győztesként.

Galaxy S21 FE Galaxy S21 Galaxy A52 Galaxy A52 5G Galaxy A72
Ár 299 990 forint 270 ezer forint körül 139 990 forint 169 990 forint 174 990 forint
Kijelző mérete 6,4 hüvelyk 6,2 küvelyk 6,5 inch 6,5 inch 6,7 inch
Kijelző típusa FHD+ Dinamikus AMOLED 2X FHD+ Dinamikus AMOLED 2X FHD+ Super AMOLED, 90 Hz FHD+ Super AMOLED 120 Hz
FHD+ Super AMOLED, 90 Hz
Processzor Exynos 2100 Exynos 2100 Snapdragon 720G Snapdragon 750G
Snapdragon 720G
5G Igen Igen Nem Igen Nem
Kamera 1 12 MP f/2.2 (ultraszéles 12 MP f/2.2 (ultraszéles) 12 MP f/2.2 (ultraszéles) 12 MP f/2.2 (ultraszéles)
12 MP f/2.2 (ultraszéles)
Kamera 2 12 MP f/1.8 (széles) 12 MP f/1.8 (széles) 64 MP f/1.8 64 MP f/1.8 64 MP f/1.8
Kamera 3 8 MP f/2.4 (telefotó) 64 MP f/2.0 (tele) 5 MP f/2.4 (mélység) 5 MP f/2.4 (mélység)
8 MP f/2.4 (telefotó)
Kamera 4 5 MP f/2.4 (makró) 5 MP f/2.4 (makró)
5 MP f/2.4 (makró)
Eőlapi kamera 32 MP 10 MP f/2.2 32 MP 32 MP 32 MP
Akkumulátor 4500 mAh 4000 mAh 4500 mAh 4500 mAh 5000 mAh

 

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk