Hirdetés

A koncerthelyek újranyitásának kérdéséhez paradigmaváltás lenne szükséges

Bár nálunk éppen mindent korlátoznak, Angliában még mindig a nyitás van terítéken. Azon beül is megosztja a szakmát Mark Davyd, a Music Venue Trust vezetőjének gondolatmenete, aki szerint minden az adatelemzésről szól, így ha okosabban használnánk a rendelkezésre álló adatokat és matematikai modelleket, az sokkal biztonságosabbá tenné a nyitás kérdéskörét is.

A koncerthelyeket tömörítő szervezet elnöke azt mondja, hogy ők már korábban is az adatokon alapuló kalkulációkban hittek, és a brit kormány számításai a június 21-i nyitásról nagyjából egybeesnek az ő kalkulációjukkal.

A szervezet számításainak egyik alapja az az adat, amit az egészségügy és a kormány tesz közzé az oltottak számáról, hogy milyen korúak és hol kaptak oltást. Ugyanígy fontos adat a tesztelések száma, a fertőzések száma, hogy mennyien vannak kórházban, és milyen az elhalálozás. Ezeken az adatokon elindulva kezdtek el felépíteni egy idővonalat, amiben számításba vették, hogy Anglia különböző területein, különböző életkorú embereknél hogyan alakul az immunitás, és ezzel együtt a csoportoknál hogyan csökken a mortalitás, valamint a kórházba kerülés esélye.

Hibás megközelítés arra várni, hogy egy rendezvényen senki ne fertőződjön meg

Davyd írásában az az elmélet kavarta legjobban vizet, ami szerint változtatni kell az elvárásokon. Mindenkit emlékeztetett, hogy a koncertek és fesztiválok egyébként sem steril helyek, mindenkinek ismerős a fesztiválbetegség fogalma, ahogyan egy nátha is az élet velejárója.

Nem hasonlítja a koronavírust egy sima náthához, de szerinte inkább arra kellene fókuszálni, és az legyen a siker fokmérője, ha nem kerül senki olyan állapotba, ami kórházi kezelésre szorul, vagy meghalhat.

Találgatások helyett adatokon alapuló kockázatelemzésre van szükség

Davyd emlékeztetett minden szereplőt, hogy ha valamiben, akkor kockázatelemzésben nagyon erősek a fesztiválszervezők és a nagyobb helyszínek szervezői, akik több tízezer embert képesek biztonságban mozgatni, megoldják a bejutást és a kijutást, vagy éppen a hangszennyezést képesek kordában tartani.

Most is erre van szükség, csak éppen olyan változókkal kell kalkulálni, mint az átoltottság, a tesztek, a hely szellőzése vagy a folyamatos fertőtlenítés. Davyd szerint azok a szereplők, akik arról beszélnek, hogy ezek nem megvalósíthatóak, vagy visszavezetnek mindent az előző korlátozásokra, azok nagyon rossz nyomon járnak, hiszen nemcsak többet tudunk a betegségről, de ami a legfontosabb, vannak jól működő és hatékony oltások, amik például pont abban segíthetnek, hogy biztosan ki lehessen jelenteni, hogy a fesztiválok vagy koncertek nem járnak halálos fenyegetettséggel.

Fogni kell a hivatalos adatokat, azokat elemezni, az eredmények mentén pedig egy megvalósíthatósági tervvel készülni

– sorolja Davyd mit kellene minden országnak tenni, és ez egyébként egybevág azzal, amit például a németeknél már látni lehetett, vagyis egy részletes, mindenre kiterjedő és rengeteg változót figyelembe vevő nyitási tervvel.

Elkészült a német javaslat a koncertek újraindításáról

Tavaly március óta jóval többet tudunk a vírusról, a terjedéséről, a szakemberek tisztában vannak a rizikófaktorokkal, és hogy milyen módon lehet ezeket csökkenteni, ami pedig Davyd szerint a legfontosabb, hogy vannak vakcinák, amik ezeket a rizikókat is kezelhetővé teszik. Ennyi tudással pedig el lehet kezdeni dolgozni az adatok elemzésén, a szükséges változtatásokon, és lefektetni azokat az irányelveket, amik mentén ki lehet jelölni, hogyan térhet vissza az élet a koncerttermekbe és a fesztiválokra. Ráadásul az adatelemzés segíthet abban is, hogy a zenészek tudják, milyen országokba vagy az országok mely részére mehetnek biztonságosan koncertezni, arról pedig tegnap írtunk, hogy még ezen kívül is mennyi előnyt jelenthet számukra, ha megbarátkoznak azzal, hogy az adat érték.

Az előadók pénzt csinálnak az adataidból, elmondjuk hogyan

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
876FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk