Hirdetés

A Kis-Balaton rejtelmei – Premieren a RÉM új nagylemeze

Lángoló Gitárok

Nemrég mutattunk be egy új RÉM-dalt, ami már a black metal zenekar új lemezéhez, a Berekhez kapcsolódott. Már ott is elhangzott a Kis-Balaton, de most sokkal mélyebb kifejtést kapunk N. Zala megyei vonzódásához, szóval a lemez meghallgatása előtt át is adnánk neki a szót:

“Emlékszem, amikor 2-3 évvel ezelőtt először mentem el a Kis-Balatonhoz. Rengetegszer jártam korábban a Balatonon, de valahogy a Kányavári sziget és környéke kimaradt. Teljesen magával ragadott a helyszín és az a miliő, ami az egész területet körbe lengte. Az érintetlen és háborítatlan természetnek azon kevés mentsvára ez a hely, ahol az embert minden oldalról a nyugalom és a természet csendje öleli körül. A Kis-Balaton területére lépve szinte azonnal a Téli Berek hófödte látképei jelentek meg a szemem előtt és akkor és ott már az első alkalommal eldöntöttem, hogy az akkor formálódó zenei projektemben valahogyan fel fogom használni és megpróbálom átadni azt érzést és hangulatot, amelyet ez a csodaszép táj és megye szinte áraszt magából. Azóta nagyon megszerettem és igazán a szívemhez nőt egész Zala megye, amit nagyrészt a Nagykanizsai származású feleségemnek köszönhetek.

A lemez szövegi és hangulati világa tehát a téli Kis-Balaton környékére próbálja elrepíteni a hallgatóját. A szövegek tekintetében igyekeztem olyan sorokat papírra vetni, amelyek megpróbálják szinte lefesteni és vizuálisan is megjeleníteni a táj szépségeit. Ennek fényében a lemez egyfajta keretes szerkezetet kapott, amely arra hivatott, hogy egységbe foglaljon egy teljes téli napot a Kis-Balatonon, a napfelteltétől kezdve egészen a napnyugtáig. A kettő között pedig megjelennek azok az elemek, amelyek lefestik magát a tájat. A köd, a rothadó nedves avar, a tó körüli láp, a környék élővilága a madaraktól a téli ragadozókon át egészen a Kis-Balatont a Balatonnal összekötő Zala folyóig mind megjelennek a dalok szövegében valamilyen formában.

A lemez zenei oldalát tekintve pedig úgy érzem a dalok jóval változatosabbak és színesebben lettek, mint a Poklade esetében, azonban ezúttal is igyekeztem törekedni arra, hogy a black metál egyszerűsége továbbra fókuszban maradjon. A zenei változatosság palettáját pedig énektémák variálásával is próbáltam bővíteni.

A lemezen öt olyan dal is található, amelyen vagy teljes egészében, vagy részeiben más énekel. A felkért zenészek nagy részéhez hosszú évtizedek óta tartó barátság fűz, de olyan is van, akit a gyakorlatilag tök ismeretlenül kértem fel a vendégszereplésre. A lemezen szereplő zenészeknek ezúton szeretném újra megköszönni azt, hogy munkájukkal hozzájárultak a Berek elkészüléséhez:

Jim Jones (ének: 02 – Köd, 06 – Meder)
Knapp Oszkár (ének: 03 – Láp, 05 – Berek)
Leiru (ének: 09 – Zala)
I.: basszus
T.: dobok
Vincze Ádám (banjo: 10 – Hidden track)

Illetve ezúton is szeretnék külön köszönetet mondani Katona Balázsnak, aki annak az elképesztően zseniális festménynek megalkotója, amely a lemez borítóján található.”

Itt a lemez:

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
913FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk