Hirdetés
Hirdetés

A kevesebb talán ezúttal több – Meghallgattuk Greg Puciato második lemezét

Greg Puciato a The Dillinger Escape Plan feloszlása óta fáradhatatlan kreatív energiákkal ugrál egyik zenei projektjéről a másikra. 2020-ban megjelent első szólólemezét követően nem egészen két évvel már itt is van a második, amit egy kiszivárgás miatt ismét kénytelen volt a tervezett dátumnál hamarabb elérhetővé tenni a közönség számára. A Mirrorcell album így péntek óta hivatalosan meghallgatható (valamint nagyszerű hangminőségben letölthető) Puciato Bandcamp-oldalán, július elsején pedig felkerül majd a szokásos streaming csatornákra. A kollektorok nagy örömére ősszel szállítják a kazettákat, CD-ket és bakeliteket is.

A Child Soldier: Creator Of God minden grandiózussága ellenére még érezhetően véletlenszerű anyag volt. Puciato saját elmondása szerint is olyan dalokból épült fel a debütlemez, amik nem fértek bele az akkor aktív együttesek (Dillinger, The Black Queen, Killer Be Killed) zenei kereteibe. Érdekes módon a végeredmény gyakran pont úgy szólt, mint egy az összes fent említett zenekar lemezeiből összegyúrt szörnyeteg. Bár Puciatónak elég karizmája volt ahhoz, hogy egyben tartsa a szerteágazó, széthúzó alkotást, ez a skizofrén kaleidoszkóp nem biztos, hogy másodjára is működött volna.

A második lemezre sikerült nagyjából elhagyni a kaotikus stílusváltásokat, a Mirrorcell egy-két furcsa kitérőtől eltekintve homogén egységként szól. Puciato a világjárványt követően masszívan közreműködött Jerry Cantrell Brighten című lemezén, majd az ahhoz csatlakozó, jelenleg is tartó turnén. Valószínűleg nem véletlen, hogy saját szerzeményei is az Alice In Chains-féle grunge és klasszikus hard rock vonalon kristályosodtak ki. Ezek a hatások már az első lemezen is tetten érhetők voltak (emlékezzünk a Deep Set, Do You Need Me To Remind You? vagy a Heartfree dalokra), itt azonban egyértelmű vezérmotívummá válnak. A vészjóslóan karcos instrumentális intro után rögtön be is robban a Reality Spiral – No More Lives To Go dalpáros, mindkét dal ellentmondást nem tűrő, korai 90-es éveket idéző alternatív rock zakatolás, szikáran és sallangmentesen három-és-fél percbe sűrítve. Később az albumot záró All Waves To Nothing-ra már hömpölygősebben, majdnem kilenc percben tér vissza ez a fajta zúzás, továbbá itt kap a hallgató egy Dillingert idéző stílusváltás bravúrt is, amikor Puciato megszokottan hibátlan ordítása és a mögötte harsogó gitár riffek váratlanul szépen megkomponált yacht rockba csapnak át.

Az albumot mégis leginkább a középre rendezett, lassabb, atmoszférikusabb dalok jellemzik igazán jól. Az első promódalnak választott Lowered egy meglepően slágeres, már-már kellemesen csinos duett A Code Orange-es Reba Meyers-szel, aki itt megvillanthatja, hogy Puciatóhoz hasonlóan ő is magabiztosan bánik a tiszta vokálokkal (még akkor is, ha helyenként átcsúszik Shirley Manson-os manírokba). Greg korábban is nagyon jó balansszal használta a whooaaaah részeket refrénekben, itt ez a dallamtapadás és a maximumra tolt gitár reverb egy olyan ütős dalt eredményeznek, amit abszolút imádtak volna a rockrádiók két évtizeddel ezelőtt. A Never Wanted That sötét, grunge-ba ágyazott post-punk lüktetése is feloldódik egy remek, emelkedett refrénben. Hasonlóan ráérős középtempós, mégis átélt és komplex darabok az I, Eclipse és a Rainbows Underground is. Ezek a dalok több hallgatás után másznak be a hallgató bőre alá, közben pedig egységes matt textúrát biztosítanak a lemez magjának. Talán egyedül a furcsán pattogó, pop-iskolásabb, bár egyébként jól sikerült We töri meg az album egyensúlyát.

A Mirrorcell egy újabb kiváló lemez az aktuális rock és metál színtér egyik stabilan legkreatívabb előadójától. Greg Puciato továbbra is láthatóan élvezi saját határainak feszegetését és örömmel hagyja el komfortzónáját. Második szólólemezén egyszerre sikerült neki kordában tartani és letisztítani hírhedten sokoldalú karakterét és eszköztárát, de közben azt is bebizonyítani, hogy egyáltalán nem láttuk még az összes arcát. Ilyen ütemben a következő lemezek is minden bizonnyal tartogatnak még meglepetéseket. Addig jó hír, hogy Puciato az év végén tartja első szólókoncertjét Amerikában, majd később turnéra indul 2023-ban, amely remélhetőleg Európát is érinti majd.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,441KedvelőTetszik
2,929KövetőKövetés
1,120FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk