Hirdetés

A kényelem lemezjátszója – Leteszteltük a Rekkord F400 lemezjátszót

Ha egy hifistát megkérdez az ember, hogy manuális vagy automata lemezjátszót vegyen, azonnal jön, hogy mindenképpen az előbbit. Mondják azt is, hogy egy automata lemezjátszó soha nem lehet olyan jó, mint egy ugyanolyan kategóriában lévő manuális, mert több benne a hibalehetőség. Bennem viszont folyamatosan ott motoszkált, hogy olyan jó lenne, ha az amúgy kiváló Pro-Ject Debut Carbon Esprit lemezjátszómhoz nem kellene felkelnem, ha lejár egy lemezoldal.

Az osztrák Pro-Ject Audiónak viszont nincs a Debut Carbon kategóriájába tartozó nem manuális lejátszója. Korábban amúgy volt automata vonala, de az megszűnt, és csak most kezdtek egy újat gyártani a belépő szinten, amit ráadásul az a csapat fejleszt, akik annak idején a legendás Dual automata lemezjátszókat is összerakták. És nem mellesleg ugyanez a csapat felel most a Rekkord Audio termékekért, ahol a kínálatban van két manuális és hat automata lemezjátszó, tehát az utóbbi a domináns. Ezek nem titkoltan ugyanazzal a szeretettel, törődéssel készülnek, gyakorlatilag száz százalékban Németországban, mint az annak idején ugyanott, a Fekete erdőben gyártott Dual lejátszók. Szóval mondhatni a nyolcvanas évek klasszikus lejátszói kaptak egy upgrade-et a Rekkord által.

A gyár automata vonalában ez a hat lejátszó van:

  • F100 – Teljesen automata lemezjátszó Audio-Technica AT91 hangszedővel
  • F100P – Teljesen automata lemezjátszó beépített phonóval, Audio Technica AT91 hangszedővel
  • F110 – Teljesen automata subsasszis lemezjátszó Audio-Technica AT91 vagy AT3600 hangszedővel
  • F110P – Teljesen automata subsasszis lemezjátszó Audio-Technica AT3600 hangszedővel, beépített MM phono előerősítő
  • F300 – Teljesen automata tovább fejlesztett subsasszis lemezjátszó Audio-Technica AT91
  • F400 – Teljesen automata subsasszis lemezjátszó Ortofon 2M Red hangszedővel

Az áruk is ebben a sorrendben emelkedik. A 100-as 110-es vonalat azoknak ajánljuk, akik most kezdenek ismerkedni a lemezjátszózással, ráadásul a P jelűeknél a beépített phono is könnyebbséget jelent, lévén elég hozzá egy sima rca kábel, és már egy aktív hangfallal is megszólaltatható. Az P nélküliekhez és utolsó kettőhöz már elengedhetetlen egy külső vagy erősítőbe épített phono, az F400 pedig igazából az, ami már komolyabb lemezgyűjteménnyel rendelkezőknek is ajánlható, és párba állítható az én, amúgy már kifutott Debut Carbon Espritemmel. És a F400 az, amit teszteltünk is.

A teszt mondjuk abból állt, hogy folyamatosan rácsodálkoztunk, milyen kényelmes tud az lenni, hogy nem kell felugrálni a kopó hanglemeztű réme miatt, ha lejár egy oldal. A tű amúgy pontosan ugyanaz az Ortofon 2M Red, ami a Pro-Jectben is van. Hangban (emiatt is) szinte egyáltalán nincs különbség a kettő között, legalábbis az én rendszeremben, ami egy Cambridge Audio CXA60 erősítőből, egy Pro-Ject Phono Box S2 Ultra előerősítőből és egy Monitor Audio Bronze 2-ből áll. Megfelelő arányban van a részletesség és a szórakoztatás, jó hallgatni és egyáltalán nem fárad el benne az ember. A „szinte” pedig annyit jelent, hogy mintha az F400-on erősebben jelenne meg a basszus, de ez annyira elenyésző, hogy lehet csak az én fülem csal.

Igazából tényleg csak a kényelmi faktor az, ami a döntő lehet. Mert itt aztán tényleg csak annyi a dolgunk, hogy feltesszük a lemezt, benyomjuk a playt és minden megy magától. Sokan hiányolják ilyenkor a manuális lemezhallgatás teljes rituáléját, hogy például a végén le is kell venni a tűt, de azért az F400-nál is oda kell menni, fel kell rakni és kefével meg kell tisztítani a lemezt, a tűt sem árt, szóval itt is sokkal-sokkal többet kell csinálni, mintha akár csak egy CD elindítanánk, a streamről meg ne is beszéljünk. És akkor még ott van, hogy ha mondjuk 45-ös fordulatszámú, de 12 inches lemezt teszünk fel, mert akkor mindent manuálisan kell csinálnunk, nehogy a dal közepére emelje az automatika egyből a hangkart, és tudnánk még ilyen manuálisan kivitelezendő dolgokat mondani. Szóval számomra nem igazán csorbult ezzel a bakelitezés hangulata.

Persze a mechanika zajos az indításnál, már ahhoz képest, mint amikor egy manuális lejátszón odahelyezzük a tűt, de amint elkezd a lemezre ereszkedni, máris minden a helyén lesz, és szépen, zörejektől mentesen szól a zene.

A Rekkord F400 az a lemezjátszó, amivel igencsak szórakoztatóvá válik a lemezhallgatás, és semmilyen kényelmetlenségi faktor nem szól közbe. Ráadásul úgy, hogy hangzásban sem kell kompromisszumot kötnie annak, aki nem megszállottan keresi az egyre jobb és jobb cuccokat, és akinek annyi a lényeg, hogy jó zene szóljon jó rendszeren. Ez egy olyan lemezjátszó, ami akár végleges is lehet egy háztartásban, mert minden igényt kielégít, és tűben, ami ugye az egész lemezjátszó lényege, még feljebb is lehet lépni.

Szóval semmi rosszat nem tudok mondani az F400-ra, az automatikusságára, számomra a kényelem és a hangzás tökéletes kompromisszuma, és ha jön az az úgynevezett hifi bogár, akkor a tűvel még játszhatok, ha annyira fejlesztgethetnékem van. De most éppen nincs, jól elvagyok így.

A lemezjátszót az AudioMe forgalmazza, részletes technikai információk pedig itt olvashatók.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,988KedvelőTetszik
3,060KövetőKövetés
3,820FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk