Hirdetés

A jó, a rossz és a nagy bukás – 30 éves a Shakespears Sister legnagyobb slágere, a Stay

A dicső 90-es évek során számtalan előadó hagyott kitörölhetetlen nyomot a popkultúrában egyetlen tökéletes dallal. Hogy csak a női oldalt említsük – Joan Osborne-nak elég volt a One Of Us-t letenni az asztalra, hogy örökre emlékezzünk rá, Natalie Imbruglia is csak némiképp bánhatja, hogy a Torn túlragyogta egész későbbi pályafutását, és például Meredith Brooks is csak egyszer majmolta Alanis Morissette-et a Bitch dal erejéig és azóta is minden 90-es évek válogatás esszenciális része. Az egyik legfurcsább és egyben legértékesebb, mindent maga alá gyűrő dal viszont mindenképp a Shakespears Sister duó Stay című felvétele, amely pontosan 30 éve jelent meg 1992 január 13-án, majd hónapokig levakarhatatlan volt a világ összes slágerlistájának éléről, de a váratlan siker végül megmérgezte és felbomlasztotta magát az együttest.

Bár a mai napig a Stay által ismertek leginkább, Siobhan Fahey és Marcella Detroit együttese, a Shakespears Sister már ezt megelőzően is valódi kincs volt a késő 80-as és korai 90-es évek zenei palettáján. A Bananaramából katapultáló Fahey és a tapasztalt-képzett session zenész Marcy Detroit poláris ellentét párosa bizarr kreatív összhangot alkotott. Vokáljaik feszült harmóniája mellett zenéjükben is bátran egyensúlyoztak az alternatív pop, az r’n’b és a dögösen csillogó glam rock között. A Stay-t is tartalmazó második lemezük, az 1992-es Hormonally Yours egészen mesterien épít a két női karakter skizofrén civakodására. Az, hogy ez a stilizált civakodás végül valódi háborúba csapott át, nagy mértékben a Stay-nek köszönhető.

A két tag mellett a eurythmicses Dave Stewart (Fahey akkori férje) által szerzett Stay pont ugyanannyira behatárolhatatlan furcsaság mint maga az együttes. Marcy éteri szoprán vokálja lágyan, de magabiztosan lebeg a dal első felében, majd Siobhan boszorkányos contraltója váratlan agresszív fordulattal veszi át az irányítást. A dal így egyszerre törékeny sci-fi ballada és dögös rockdal, a kamara pop és az alternatív kvázi rock határán, két egymásnak ellentmondó, de mégis komplementer vokalistával. A veterán Sophie Muller által rendezett ikonikus, letisztultan zseniális videoklip csak tovább erősít a dal és a két nő színpadias drámáján.

Amit a Stay globális sikere eltakart, az az, hogy a dal kontextusból kiragadva totálisan fals képet vetít az együttes zenei irányáról. A Shakespears Sister projekt kreatív tulajdonosa kezdettől Siobhan Fahey volt, ő volt továbbá a Stay kivételével az összes dal fő vokalistája is. A Hormonally Yours album közepén elhelyezett Stay az egyedüli alkalom, ahol a lemez glam-pop lüktetése kis időre megáll, és az egyetlen eset, ahol a háttér vokálokért és harmóniákért felelős Detroit előtérbe jön. Siobhan Fahey érthető módon foggal-körömmel küzdött a dal kislemezre másolása ellen, és a bombasztikus siker után mellékszerepben találta magát az általa megálmodott és irányított zenekarban. A feszültség hamar, még az aktuális lemez promóciója alatt az együttes felbomlásához vezetett. Ezt kövezően Fahey és Detroit évtizedekig duzzogtak, majd végül pár évvel ezelőtt megható és önreflexív keretek között elásták a csatabárdot, újra életre hívták a zenekart és közösen megjelentettek néhány remek új felvételt.

Kár volt veszni hagyni a Shakespears Sister projektet, hiszen a két vokalistára épülő, disszonáns, alter-pop-rock női zenekarban rengeteg kreatív lendület és lehetőség lett volna. Fahey színpadiasan őrült, sötét női karaktere abszolút visszaköszön olyan későbbi dark énekesnők stílusában, mint Shirley Manson vagy Alison Goldfrapp, de akár Madonna Frozen-beli ébenfekete átalakulása is könnyen visszavezethető a Fahey-hez. A Shakespears Sister Hormonally Yours lemezét bármikor érdemes újra (vagy először) elővenni, akár 2022-ben is, akár úgy is, hogy átugorjuk rajta a legnagyobb slágert. Aki pedig szeretne 30 éves jubileumi bakelit Stay kislemezt venni, még most klikkeljen az együttes honlapjára, mert 1000 darab aláírt példány keresi gazdáját elég jó áron!

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,020FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk