Hirdetés
Hirdetés

A horvát fesztivál, ahol a természet a főszereplő

A Bear Stone Festival idén a semmiből bukkant fel a régió fesztiváltérképén, mint egy igen ígéretes boutique fesztivál. Ügyes húzással az induló év a legjobb reklám lett nekik, és idén jó eséllyel megduplázzák a psyhs-stoner-rock-rajongók számát egy olyan fesztiválon, ahol a természet a főszereplő.

Slunj mellett Horvátország szívében, félúton a tenger és Zágráb között fekszik a hegyekben. A kis falutól néhány percre a folyóparton, vízesések tövében rendezik meg már egy bő évtizede a MODEM fesztivál, csodaszép magánterületen, ahol tízezrek buliznak a pszichedelikus elektronikára egy héten át. Installációkkal, fa felépítményekkel, trükkös vizuálokkal fűszerezik meg az amúgy is lenyűgöző környezetet. Ide álmodtak meg egy pszichedelikus / stoner / rock fesztivált, de úgy, hogy ebbe a világba kalauzolnak mindenkit, és nem ragadnak le néhány zenei zsánernél, hanem feszegetik a határokat e téren is.

“Csak a zene képes úgy összehozni az embereket, ahogy kevés dolog a világon”

“A Bear Stone Festival ötlete 2021-ben jött, amikor a feleségemmel az egyetem után visszaköltöztünk a szülőfalumba. Éveken át jártuk a fesztiválokat és koncerteket, mindketten nagy rock fanok vagyunk, annak minden ágával együtt. Csak a zene képes úgy összehozni az embereket, ahogy kevés dolog a világon, és valami olyat akartunk csinálni, ami ráerősít erre a varázslatra. Így jött a Bear Stone ötlete, de azzal a motivációval, hogy közben a közönségen túl valamit a közösségnek is visszaadjunk”

– meséli Marin Lalić, a fesztivál alapítója. –

A Bear Stone Festivált úgy álmodták meg, hogy zenerajongók, művészetek és a természet találkozása legyen, világok metszéspontjában, mégis nyitottan bármire. A desert, psychedelic, fuzz és stoner vonal mellett rengeteg kísérleti műfajjal találkozni a lineupban, ezt az évek során pedig még inkább színesíteni szeretnék.

“A headlinerünk kétségtelenül maga a természet”

“A művészeti oldallal a különböző pszichedelikus installációkban, építményeken és az eszméletlen vizuálokban, vetítéseken találkozik első blikkre a látogató. Ez rengeteget hozzátesz a fesztivál hangulatához, ugyanakkor ki is emeli az átlagos rockfesztiválok sorából. A másik unique selling pointunk (vagy ahogy mi hívjuk, a headlinerünk) kétségtelenül maga a természet, a környezet, ahol a fesztivál megvalósul. A folyó és a hegyek lélegzetelállítóak, nagyon kiváltságos helyzetben vagyunk, hogy egy ilyen helyen szervezhetünk fesztivált”

– mondja Lalić.

Hosszútávon úgy tervezik, hogy nem címkézik zenei jelzőkkel a fesztivált, hanem hagyják, hogy organikusan formálódjon a fellépők és a régió zenei felhozatala által. A nulladik évben a pandémia lecsengésének köszönhetően főleg horvát, de nemzetközileg is ismert zenekarokat, a zseniális She Loves Publo hívtak el, de fellépett a Mars Red Sky (FR), az Acid Mammoth (GR) és a Mother Vulture (UK) is. Bár erős volt a lineup, tudták, hogy csak pár száz ember venne jegyet, így egy csuklómozdulattal ingyenessé tették és a fesztivál kitette az ezer fős MEGTELT táblát.

“Olyan embereket fogjunk meg, akiknek minőségi zenei ízlése széles palettán mozog. Minket is meglep, milyen messzire elért a fesztivál híre szájhagyomány útján!”

“Olyan fellépőink is voltak, akik játszottak már több ezer ember előtt is, mégis megtiszteltek minket, hogy felléptek az induló fesztiválon. Nagyon jó érzés volt ilyen nevekkel dolgozni, és nem utolsó sorban, horvát zenekarokat melléjük tenni a színpadra, hogy kicsit megismerjék egymást. Nem hiszek egyébként az ingyenes fesztiválokban, szerintem fontos, hogy az emberek tudják, a zenének van ára, mert munka és szív van mögötte. Mégis emellett döntöttünk a nulladik évben, hogy lefektessük a fesztivál alapját és hírnevét, hogy olyan embereket fogjunk meg, akiknek minőségi zenei ízlése széles palettán mozog. Így erre nem bevételkiesésként, hanem a Bear Stone hosszútávú befektetéseként tekintünk, és be is jött. Minket is meglep, milyen messzire elért a fesztivál híre szájhagyomány útján!”

– mondta Lalić

A jövőévi fesztivál július 7-9-ig lesz, és az EARLY BEAR jegyek fele már el is fogyott. A szervezők bejelentették az első kör fellépőt, és már biztos hogy ott lesz az Orange Goblin (UK), a horvát Seven That Spells, a szomszédból a Mother’s Cake (AT) és tőlünk a soul-sludge-ban utazó Woodstock Barbie is, akik nem mellesleg írtak egy közös dalt a Mother’s Cake frontemberével, Yves-vel.

Eredeti interjúrészletek: Tena Šarčević, Jutarnji List

spot_img
Advertisement

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,440KedvelőTetszik
2,933KövetőKövetés
1,120FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk