Hirdetés

A háború ellen felszólaló orosz és ukrán zenészeket listáz Oroszország

Feketelistára kerülnek Oroszországban azok a zenekarok és előadók, akik az ukrajnai háború ellen szólalnak fel. Az orosz Novaja Gazeta című laphoz ki is szivárgott a hivatalos lista.

Az újság azt írja, hogy ilyen listák régebben is léteztek, aktívan felhívták a promóterek, szervezők és helyszínek figyelmét arra, hogy mely előadókat kellene kerülni. Mostantól viszont a tilalom megsértéséért, és a színpadon elhangzó szavakért is közigazgatási vagy akár büntetőjogi eljárás is indítható. A listán több ukrán zenész is szerepel, és a neveket eljuttatták a szervezőkhöz és koncerthelyszínekhez is.

Fél életemet valamilyen eltiltás alatt töltöttem. A 70-es években tiltások voltak, a 80-as években tiltások voltak – nincs ebben semmi szokatlan. Aztán ugyanazok az emberek, akik tiltanak téged, díjakat adnak neked

– mondta Borisz Gerbencsikov, az Aquarium rockzenekar énekese.

Ivan Dorn ukrán énekes pedig arról beszélt, hogy neki ez semmit sem számít, hiszen egyébként sem szeretett volna semmiben együttműködni Oroszországgal.

Valóban azt gondolja bárki az orosz állam szervein belül, hogy együtt akarunk dolgozni azokkal az agresszorokkal, akik kiirtják az ukrán nemzetet, ártatlan emberek ezreit gyilkolják meg, totalitárius rendszert építenek fel, és saját népüket börtönbe zárják ellenvélemény miatt?

– idézi a BBC Dorn szavait.

Azt nem tudni, kik készítették a listát, és az újság a hitelességét sem tudta alátámasztani, mindenesetre a helyi zeneipart ismerők szerint az ilyen dokumentumok léteznek, és egyáltalán nem ritkák. A lista eredetét övező kétértelműség pedig pont arra alkalmas, hogy a helyszínek és a szervezők nem tudják mennyire kell komolyan venni azokat, így sokan inkább nem kockáztatnak.

Galperin és a Noize MC menedzsere, Elena Savelieva azt mondta, hogy ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy valaki felhívja a hely igazgatóját, és tájékoztatja, hogy ha a listáról fellép valaki, akkor a helyet bezárják vizsgálatok miatt, megbírságolják a tűzvédelmi szabályok be nem tartása miatt, vagy egyszerűen csak jelzik, hogy pont akkor szeretnének evakuációs gyakorlatot tartani. Korábban népszerű volt a bombariadó is, de ez mostanában ritkább.

A rádióból és a tévéből is tiltanak előadókat

A Russian Media Group (RMG) egy közleményt is kiadott, amelyben azt fejtik ki, miért nem játszanak többé bizonyos népszerű előadókat.

A döntésnek az volt az oka a közlemény szerint, hogy a zenészek az Oroszország és Ukrajna közötti nehéz helyzet kapcsán kemény kijelentéseket fogalmaztak meg Oroszországgal szemben, miközben számukra a hallgatók tisztelete a legfontosabb.

A zenészek arrogáns és lenéző hozzáállása az orosz hallgatókhoz nem hagyott más választást

– áll a közleményben.

A kitiltott zenészeknek csak külföld marad

Aki nem ért egyet a háborúval, az csak külföldön tud érvényesülni. Így tesz az orosz rapper, Oxxxymiron, akinek neve szerepel az orosz média által terjesztett “fekete listán”. Ő lemondta közelgő oroszországi turnéját, és ehelyett külföldön szervezett jótékonysági koncerteket “Oroszok a háború ellen” néven. A befolyt összegből az ukrán menekülteket segítő szervezeteket támogatja, nemrég Isztambulban lépett fel, ahol 30 ezer dollárt gyűjtött, hamarosan pedig Londonban lép fel.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk