Hirdetés

A gyarmatosításra utaló jelentése miatt átnevezik a Grammy világzenei kategóriáját

Egész pontosan azért szabadulnak meg a World Music kifejezéstől, mert az sokak számára a gyarmatosításra utalhat, és nem elég befogadó. Mostantól Global Music lesz a kategória neve.

A Grammy közleménye leírja, hogy a nyár folyamán megbeszéléseket folytattak a világ minden tájáról származó művészekkel, etnomusikológusokkal és nyelvészekkel, akik egyetértetek abban, hogy most lehetőség van a kategória átnevezésére, és egy sokkal kifejezőbb, befogadóbb név megtalálásra. A világzene kifejezés szerintük mára meghaladott lett, és egy letűnt kort szimbolizál, ahol a world music a “nem amerikai” zenét jelentette.

A világzene kifejezést eredetileg 1987-ben hozták létre az Egyesült Királyságban, hogy segítsék az úgynevezett nem nyugati művészek zenéjét. A Grammy 1992-ben hozta létre a kategóriát, amelynek nyertesei között van Ravi Shankar, Gilberto Gil és Angélique Kidjo is.

Az nem új egyébként, hogy a kifejezést elhagyják többen. A Guardian például már 2019 közepe óta nem használja műfajmeghatározásként, de a Womad brit zenei fesztivál is felhagyott a kifejezés használatával, mert szerintük “gettózó” tartalommal bír.

A Grammy nemrég egyébként az urban (városi) kategóriát is megszüntette, többek között azért is, mert az egyik idei nyertes, Tyler, The Creator kifejtette, hogy ez lényegében csak az “n” betűs szó, csak másképpen. A következő Grammyn ez is más néven, progresszív R&B-ként szerepel majd.

Az Grammy egyébként továbbra is használja az „urban” szót, csak most az újonnan létrehozott legjobb latin pop- vagy urban album-díj összefüggésében.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
874FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk