Hirdetés
Hirdetés

A Gipsy Kings, az Irie Maffia és Lajkó Félix is megy Erdélybe

Erdély legfiatalabb fesztiválja, az EGYFESZT augusztus 4-7. között 50 helyszínen, több mint 800 programmal várja az érdeklődőket a Gyergyói-medencében

„A gyergyói Egyfeszt olyan az erdélyi fesztiválnaptárban, mint áfonyaszem a feketecsokis brownie-n” – vallják a szervezők. A nagyszínpad, a world-, folk-, jazz színpadok és az alter udvar mellett lesz örmény udvar, irodalmi, képzőművészeti események és erős helyi gasztrokínálat is. A koncertélményeket pedig a kalandok fűszerezik: a hőlégballonozástól, a via ferrata túrán át a medencés buliig sok program közül választhatnak a kalandvágyó fesztiválozók.

A fezstivál méretét mutatja a három nagyszínpad (kettő Gyergyószentmiklóson és egy Gyergyószárhegyen, a Lázár-kastélyban), valamint további kisebb helyszíneken is lesznek koncertek. Az Egyfeszt egyik idei sztárfellépője a Gipsy Kings; várják továbbá Gyergyóba a Wellhellot, Hobót, Lajkó Félixet és a lengyel Volosi zenekart is, Herczku Ágit Nicola Parovval, Dresch Mihályt, Harry Tavitiant, Kubinyi Júliát, Sárik Pétert, Falusi Mariannt, Dorogi Pétert, a Besh o droM-ot, a Cimbalibandet és az Irie Maffiát is.

„A fesztivál ötlete a Művészetek Völgyében született meg sok-sok évvel ezelőtt, míg végül tavaly először életre tudtuk hívni a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Hagyományok Háza bíztatására és támogatásával. Így jött létre Erdély és a Gyergyói-medence legnagyobb összművészeti fesztiválja, amely a térséget egyben definiálja is kulturálisan a Kárpát-medencében szoros kötődésekkel az anyaországhoz – ezt tükrözi a műfajilag nagyon sokszínű program is.” (Kassay L. Péter, fesztiváligazgató)

Ahogyan tavaly, az első kiadáskor, idén is tematikus udvarokat alakítanak ki: lesz Folk-udvar, Jazz-udvar, Retró udvar, Könyv- és Színház udvar, Képzőművészeti udvar, Alter udvar és Örmény udvar, valamint Gasztró utca is. A Képzőművészeti udvarban az állandó kiállítások mellett (beltéri és szabadtéri installációk) többek között a kolozsvári Fecsegő ecsetek művészetterápiás műhelye várja alkotni és élményt feldolgozni a gyerekeket. A tavaly nagyon népszerű Gasztró utca bemutatja helyi kulináris jellegzetességeket: ha valaki még nem kóstolta volna a gyergyói örmény konyha remekeit, és netalántán azt sem tudja, mi a churut, bepótolhatja ezt a mulasztást, sőt meg is vásárolhatja a jellegzetes örmény ételízesítőt a helyi termelőktől. A gasztronómia és zene iránti imádatból született a Ghymes-alapító Szarka Gyula Ének a konyhából lemeze: többek között ez a produkció is megkülönbözteti a Gasztró-utcát egy mall-os food courttól. A fesztiválon fellépő alkotóművészekkel, zenétől irodalomig és képzőművészettől népművészetig közönségtalálkozókon lehet majd beszélgetni.

A művészeti programpontokon túl a fesztiválozók ízelítőt kapnak a környék látnivalóiból is. Számos idegenvezetős túrán vehetnek részt a környékbeli borvízfürdőkhöz, tájházakhoz, működő hagyományos kézműves foglalkozások művelőinek tevékenységébe kóstolhatnak bele. Az Egyfeszt olyan ikonikus turisztikai helyszíneket épített be kínálatába, mint a Gyilkostó vagy a Súgó barlang, és a résztvevők olyan különlegességeket is kipróbálhatnak, mint az alternatív hegymászó útvonal (via ferrata), a medveles, siklórepülés, tandem ejtőernyős ugrás, medence-parti és sétarepülés. Nem marad el idén sem a fiatalok körében népszerű Silent party, mindenki ellazulhat egy kávé vagy koktél mellett a Chill Zone-ban; fényfestés, iparművészeti vásár, retró bulik, hajnali táncházak, jazz-elmélkedések színesítik a nappalokat-éjszakákat.

A programmal és jegyvásárlással kapcsolatos információk a fesztivál honlapján érhetők el: www.egyfeszt.ro

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,050FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetésspot_img

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk