Hirdetés

A franciák engedélyezték a fesztiválokat, de egyelőre nem tudnak lépni a szervezők

A francia kormány engedélyezte a fesztiválok rendezését 2021 nyarára, de koncertenként maximum ötezer fő vehet részt az eseményen, és csak ülős koncerteket lehet tartani. Ezenkívül 30 millió eurós támogatási alapot hoztak létre a fesztiválok megsegítésére, amiből részesülhetnek azok a rendezvények, amelyeket a szervezők kénytelenek lemondani, de azok is, akik a korlátozásokkal is meg tudják tartani az eseményeket.

Ez egy nyitó összeg, az alapot növelni tudjuk, amennyiben szükséges

– mondta Roselyne Bachelot kulturális miniszter, aki további 15 millió eurós támogatást is bejelentett a fesztiválok eseményeinek rögzítésére. A kulturális miniszter mostantól havonta egyeztet a fesztiválszervezőkkel a járványhelyzet alakulásáról, és még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy álló nézőkkel is lehet eseményeket tartani, ha az egészségügyi helyzet javul az országban.

Örülnek, de több a kérdés, mint eddig

A fesztiválok szervezői nagyon örülnek, hogy foglalkoznak a kulturális szektor újraindításával, ugyanakkor azt is elmondták, hogy bár szeretnének fesztiválokat, de nem bármi áron. Jelenleg pedig a bejelentés miatt több a kérdés, mint a konkrétum.

Hogy a fesztiváliparág mennyire szerteágazó és mennyi fél érintett, azt az is bizonyítja, hogy a szakma gyakorlatilag semmit sem tudott kezdeni ezzel a bejelentéssel. A részletek mellett például az olyan fontos kérdések is tisztázatlanok, hogy

mi a helyzet a fesztiválok vendéglátó zónáival?

Arnaud Meerseeman az AEG Presents franciaországi vezetője elmondta, hogy szükséges lenne, hogy a politikusok jobban ismerjék a szakmát, vagy szorosabban működjenek együtt a szereplőkkel.

Mikortól kezdődik a nyár, és meddig tart?

– kezdte a legkézenfekvőbb kérdéssel. Nem esett szó arról, hogy milyen protokollt kell követni a beengedésnél, így fogalmuk sincs, hogy ez esetleg milyen többletköltségekkel jár. Illetve a már fentebb említett kérdéskör a vendéglátásról is problémákat generálhat. Az ígért havi felülvizsgálat is azt vetíti előre, hogy elképzelhető, hogy ez a szezon is kimarad. Ráadásul a nagyobb fesztiválok számára az ültetett koncertek nem is működhetnek. Kisebb eseményeken, klasszikus zenei vagy jazz-fesztiválokon jó lehet, sőt a szabadtéri moziknak is kedvezhet, de a könnyűzenei fesztiválok szervezői szerint nagyon nehéz lenne ezeket a követelményeket betartatni a látogatókkal.

Egy ültetett esemény 5000 fővel, vendéglátás nélkül nem nevezhető fesztiválnak

– mondta az Sma, az egyik legjelentősebb zenei szakszervezet képviselője. Szerintük ilyen feltételek mellett lehetetlen fesztiválokat tartani, illetve aggodalmukat fejezték ki a 30 millió eurós támogatás szétosztása miatt is, hiszen Franciaországban 6000 fesztivált rendeznek évente.

A Hellfest képviselői szerint ezek a szabályok ellentmondanak mindannak, amiről a Hellfest szól. A szervezők a bizonytalanság miatt lemondták az idei fesztivált is. Szerintük a vírussal való együttélés nem azt jelenti, hogy le kell mondani arról, ami boldoggá teszi az embereket, márpedig a Hellfest azért jött létre, hogy az extrém zene kedvelői együtt tudjanak ünnepelni.

Hogy a többi ország hogyan áll a nyári fesztiválok kérdéséhez, annak hamarosan ki kell derülnie, hiszen a nagyobb fesztiválok már így is sorra mondják le az idei nyarat is. Hogy ez a kérdés nemcsak arról szól, hogy lehet-e bulizni, hanem súlyos gazdasági következményei is vannak, arról itt írtunk részletesen.

Magyarország is sokat veszít, ha megint elmarad a fesztiválszezon

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk