A felszín alatt: előadók mentális zavarokkal – Music Mentál

Noha a mentális egészség megőrzésének fontosságáról egyre több szó esik, nem biztos, hogy tisztában vagyunk azzal, mennyire közeli és sürgető problémát jelent annak hiánya. Legyen szó független előadókról vagy a világ leghíresebb előadóiról, életbevágó napirenden tartani a témát. Mutatunk tíz ismert előadót, akik felvették a harcot a mentális betegségeikkel.

A brit Help Musicians jótékonysági szervezet tavalyi felméréséből kiderül, hogy tízből kilenc zenész mentális egészsége romlott érzhetően a koronavírus egyetlen éve alatt. A felmérés alanya 700 angol zenész volt, akiknek döbbenetesen nagy része, 96 százalékuk vallotta be, hogy általánosságban véve szoronganak a megélhetésük miatt. 51 százalékuk közölte, hogy éppen akkor semmiféle jövedelmük nem volt a munkájukból, illetve 24 százalékuk fontolgatta, hogy a pandémia és a Brexit miatt fel fognak hagyni a zenéléssel. Mindez akár táptalaj is lehet komoly mentális sérülések, zavarok és betegségek kialakulásához.

Nem kell azonban egy világjárvány vagy gazdasági válság ahhoz, hogy a mentális egészség zavarairól és a zeneipar kapcsolódó kérdéseiről időszerű legyen beszélni. Egy korábbi cikkükben mi is írtunk arról, hogy egy 2018-ban készített felmérés alapján a zenészeket sokkal nagyobb arányban érintik ezek a kérdések, mint összességében a felnőtt lakosságot. Ha még jobban a problémák mélyére ásunk, fel kell ismernünk, hogy már a 21. század társadalmi-technológiai viszonyai is óriási kihívás elé állítanak minket: itt írtunk részletesen a közösségi média és a mentálhigiéné ellentmondásos kapcsolatáról. A mentális problémák és a zeneipar előadókra, zeneipari szakemberekre gyakorolt folyamatos nyomása óhatatlanul kéz a kézben járnak. Most összegyűjtöttünk tíz világhírű, mentális zavarokkal küzdő előadót, akiknek a történetei jól bizonyítják, hogy kellő odafigyelés hiányában a szakma legjobbjai is komoly bajba kerülhetnek.

Ed Sheeran

Az angol énekes bevallottan szorongással (társas fóbiával, más nevén szociális szorongásos zavarral) küzd. Tudatában van annak, hogy a foglalkozása miatt éppen a nagy tömegek között kellene állnia a sarat, de állítása szerint nincs mit tenni: a nagy tömegben eluralkodik rajta a félelem és a szorongás, egészen egyszerűen nem tud emiatt nagy tömegben tartózkodni.

Bebe Rexha

Bebe Rexha 2019-ben vallott színt arról a közösségi médiáján, hogy bipoláris személyiségzavara van. „Sokáig nem értettem, miért érzem magam annyira rosszul” – mesélte az énekesnő, aki sokszor a házát sem akarta elhagyni, nem érezte magát jól társaságban, álmatlan éjszakái voltak és alkotni sem volt képes. A diagnózis sokat segített neki abban, hogy megtanulja kezelni a helyzetet.

Ariana Grande

2017-ben egy merénylő huszonkét ember életét oltotta ki az énekesnő 2017-es manchesteri fellépésén. A tragédia érthető módon poszttaumás stressz szindrómát okozott a sztárnak. Grande sokáig nem szólalt meg a történtek után, később pedig azt nyilatkozta, hogy nem tudja hogyan tud majd valaha is sírás nélkül beszélni erről. 2021-ben már határozottan szólalt fel a mentálhigiéné ápolásának fontosságáról: „A gyógyulás nem lineáris, nem egyenes irányú, gyors, és kicsit sem könnyű, de meg kell próbálnunk dolgozni rajta a lehető legegészségesebb és legbékésebb módon”.

Camila Cabello

A Fifth Harmony után szólókarrierre váltó énekesnőnek OCD-je, azaz obszesszív-kompulzív zavara, más néven kényszerbetegsége van. Ez az általános népesség mintegy 2-3 százalékát érinti, a depresszió mellett az egyik leggyakoribb mentális rendellenességnek tartják. Cabellónak elmondása szerint stresszhelyzetben jön elő a zavar, de mióta diagnosztizálták, sokkal hatékonyabban tudja kezelni, mint azelőtt.

Demi Lovato

Akárcsak Bebe Rexhának, a Disney-sztárból popikonná avanzsált énekesnőnek is bipoláris személyiségzavara van. Lovato ugyanakkor a drog- és alkoholfüggőséggel is szembenézett a karrierje során, amelyek kis híján az életébe kerültek. Ehhez étkezési zavarok és bulimia is társult – erről a néhány évvel ezelőtt debütál Simply Complicated című dokumentumfilmben mesélt részletesen.

Alanis Morisette

A szülés utáni depresszió a kismamák több mint 10 százalékát érinti, ráadásul az apukákat is érintheti. Ezt élte át 2019-ben, harmadik gyermeke születése után a Grammy-díjas énekesnő, Alanis Morisette is. A depressziót és a szorongást többek között alvászavar, zavartság és fizikai fájdalom is nehezítette meg a számára. A sztár a weboldalán osztotta meg a követőivel az ezzel kapcsolatos tapasztalatait.

Olly Alexander

Az étkezési zavarok, a bulimia korántsem csak nőkre lehet veszélyes. A Years & Years énekesének életét sokáig megnehezítették ezek a súlyos zavarok, amelyek a depresszióval együtt a lelki szenvedés fizikai megnyilvánulásáig, önsértésig, szuicid gondolatokig fajultak. A Stonewall egyesület adatai alapján a nem heteronormatív személyek 44 százalékában merülnek fel öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok – ez az adat a heteroszexuálisok körében átlagosan jóval kevesebb, 26 százalék.

Ellie Goulding

A sztár 2017-ben mesélt részletesen arról a Well +Good magazinnak, hogy rendszeresen pánikrohamok gyötörték. Ez érzelmileg és testileg is kimerítették őt, de mielőtt szembenézett a dologgal, gyakorta stresszelt és szorongott a koncertek előtt, attól tartva, hogy a fellépés közben tör rá egy roham – ezek azóta sem múltak el teljesen, ám már nem bénítják le őt úgy, mint azelőtt.

Bruce Springsteen

A zenész 2018-ban árulta el az Esquire magazinnak, hogy az ingadozó érzelmi állapota és két súlyos összeomlás miatt hosszú időn keresztül gyógyszeres kezelésre szorult. Szerinte mindez családi örökség, hiszen nemcsak ő küzdött komoly mentális problémákkal: az édesapját idősebb korában paranoid skizofréniával diagnosztizálták. Elárulta, hogy emiatt különösen odafigyel a gyerekei mentális egészségére, akik eddig szerencsésen megúszták a dolgot.

Lady Gaga

Akárcsak Ariana Grande, Lady Gaga is poszttaumás stressz szindrómával küzd, erről egy nyílt levélben fejtette ki a gondolatait a Born This Way Foundation oldalán. A sztárt hosszú évek óta gyötrő krónikus fájdalom okait kereste, mielőtt diagnosztizálták volna. Ma már vállalja az állapotát, és nem győzi hangsúlyozni, hogy már csak a megelőzés érdekében is nagyon fontos beszélni a problémáinkról: „Azt hiszem, a titkolózás csak még betegebbé tesz minket” – mondta el a 2018-as Global Changemakers-díj átvétele közben.


Eltörölni a stigmát

„Nem köhög, nem sántít, nincs eltörve semmije, mégis szenved, fájdalommal él, vagyis akinek pszichiátriai problémája van, az az orvostudomány jelenlegi állása szerint ugyanúgy beteg.” A Mindennapi Pszichológia nemrégiben megjelent cikke szerint idehaza még mindig megbélyegzéssel fordulnak a mentális zavarokkal élők felé. Olvasd el Leindler Milán írását.

Csak ha érdekel

Kövesd a pszichológus podcastját, melynek egyik frissebb epizódjában Sima Nóra énekesnő mesél nyíltan a bántalmazó kapcsolatáról, evészavaráról, borderline személyiségzavaráról, valamint az ezekből való küzdelmes felépülésről. A pszichológiáról, önismeretről és egészségről szóló podcastot a YouTube-on is követheted. A Csak ha érdekel Instagram– és Facebook-oldalai.

Bárki bajba kerülhet

Segítségre van szükséged? Ismerd meg a WMMD Music Mentál oldalát, amely a hazai zeneipari szereplők (front- és háttérmunkásokat beleértve) és a segítő szakma résztvevői számára jött létre. Itt bármilyen lelki-mentális jellegű problémával megkeresheted a számodra megfelelő segítő szakembert. A kezdeményezésről a Dalszerző.hu is írt, a cikket ide kattintva tudod elolvasni.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

37,440KedvelőTetszik
2,901KövetőKövetés
1,050FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Audiópartnerünk