Hirdetés
Hirdetés

A dél-koreai kormány közvéleménykutatásban méri fel, teljesítsenek-e katonai szolgálatot a BTS tagjai

A BTS, avagy teljes nevén Bangtan Boys Dél-Koreában napjainkra már afféle posztmodernkori Beatlesnek számít. A héttagú fiúzenekar körüli őrületet jól példázza, hogy a dél-koreai kormány most egy nyilvános felmérés lehetőségét is felvetette annak eldöntésére, hogy a tagok kapjanak-e felmentést a kötelező katonai szolgálat alól.

Hirdetés

Ez a kérdés már régóta nyilvános viták tárgyát képezi, az utóbbi időben különösen, hiszen az együttes legidősebb tagja, Csin – teljes nevén Kim Szokcsin – idén decemberben tölti be a 30. életévét, és az ország törvényei szerint ez a kötelező katonai szolgálatra való jelentkezés felső korhatára minden férfi számára, aki dél-koreai állampolgár.

Augusztus 31-én a The Korea Times arról számolt be, hogy a dél-koreai védelmi miniszter, Lee Jong-sup tudatta a hivatalos szervekkel, hogy utasította az ezért illetékes szerveket egy felmérés elkészítésére, melyben azt vizsgálnák, mi a lakosság véleménye a BTS besorozásáról. Lee állítólag azt is elmondta, hogy minisztériuma megvizsgálja majd a döntéshez befolyásoló egyéb tényezőket, beleértve a BTS Dél-Koreára gyakorolt gazdasági hatását, a katonai szolgálat jelentőségét és az általános nemzeti érdekeket is.

A nyilatkozatot aztán a The Korea Times utólag úgy pontosította, hogy a védelmi miniszter nem a felmérés azonnali lebonyolítására adott utasítást, hanem arra, hogy szükség van-e ilyen felmérésre. Illetve szóba került még az is, hogy a felmérés elindítása előtt konkretizálják a részleteket, beleértve a felmérés elvégzéséért felelős ügynökséget, a tervezett időtartamot, és a válaszadók körét. Hangsúlyozták, hogy a tisztességes eljárás érdekében egy pártatlan harmadik fél által végzi majd el a felmérést, amennyiben arra sor kerül, és hogy az eredmény, bármi legyen is az, csak egy lesz majd a végső döntést befolyásoló tényezők közül.

A hír nem sokkal azután érkezett, hogy Puszan – koreai nevén 부산시, Dél-Korea második legnagyobb városa, közel három és fél millió lakossal – polgármestere azt javasolta a dél-koreai elnöki hivatalnak, hogy a BTS tagjai felmentés helyett valamilyen alternatív lehetőséget kapjanak a katonai szolgálat kiváltására. A polgármester a múlt hónapban tett javaslatát azzal indokolta, hogy a BTS nagyköveti szerepet tölt be Puszan – angolul Busan, 2000 előtt Pusan, jelentése „üsthegy” – 2030-as világkiállítás megrendezésére irányuló pályázatában.

Nem elvitatva a kérdés fontosságát, a cikk szerzőjében egy pillanatra felötlött a gondolat, hogy azért be’ szép is lett volna, ha annak idején Magyarországon a Shygys vagy a Picasso Branch munkássága nemzetgazdasági kérdéssé válik.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,011KedvelőTetszik
3,068KövetőKövetés
4,580FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók