Hirdetés
Hirdetés

A csalódások a lelkemet sebzik – Zivar-interjú

A hazai blackmetal egyik legújabb zenekara/projectje a Zivar névre keresztelt egyszemélyes formáció. A Permeteg kislemez látványosan robbant be a szcéna ködös világába, főleg hogy magyar nyelven szólnak a dalok. Márkkal egy fáradt augusztusi napon ültünk le a messenger elé és szívesen válaszolt nekünk az első és hivatalos zenekaros interjújában feltett kérdéseinkre. Jöjjön hát az Eső és a Fergeteg!

Hirdetés

Takács Márk vagyok, nagyjából 13 éve zenélek, különböző győri zenekarokban megfordultam már ez idő alatt, eleinte gitárosként, utána basszusgitárosként. Gyermekem születése után még volt zenekari próbálkozásom, de nem tudtam annyi időt szánni rá, mint amennyit megkívánt volna. Így jött az ötlet, amit régóta tervezgettem, hogy csinálok egy egyszemélyes zenekart.

Zenei hatásaid mik voltak, milyen zenéken nőttél fel?

Mint szerintem sokan, akik a 2000-es évek elején ismerkedtek a keményebb zenékkel, én is sok nu metalt hallgattam (ekkor voltam 10-12 éves). Utána jöttek a durvább hardcore-, meg metálzenék. Középiskolában ismerkedtem meg a blackmetallal, egy haverom megmutatta a Freezing Moont és a Dunkelheitet aztán ezektől teljesen kiégtem. Utána persze nem ilyen zenéket játszottam zenekarjaimmal, de sokat hallgattam ezeket.

A Zivar szót nagyon régen hallottam utoljára élő beszédben. Honnan ered ez a névválasztás? (zivar = zivatar, régiesen)

Igazából nincs nagy misztikum emögött. Szeretem az őszt, az esős időt, és mivel a kezdetektől magyar nyelvű szövegekkel képzeltem el a projektet, ezért magyar nevet is szerettem volna adni neki. Őszintén megvallom, nem ismertem a szót előtte, de kis keresgélés után, ráakadtam és tökéletesen passzolt az elképzelésemhez.

A dalszövegeken meglepődtem: az oké, hogy magyar nyelven íródott, de ebben a műfajban elég ritka hogy rímekkel dolgozzon valaki.

Igyekeztem odafigyelni, hogy olyan dalszöveget írjak, amik akár versként is működnek, tehát rímeljenek, mivel ezzel kezdtem a projekt munkálatait, dalszövegeket írtam. Tekintve, hogy nem tudtam hogy fog menni, ezzel kezdtem, ha elbukom, azt az elején tegyem. Eleinte voltak nem túl jók, amiket, ha esetleg átírok, még fel is használhatom később, de erre a kislemezre nem kerültek fel. Majd írtam zenéket, és hozzájuk igazítottam a dalszövegeket.

A dalszövegek arról szólnak, amiket eddig átéltem. Legalább is én azokról írtam inkább, mondhatni, ilyen terápiás jelleggel. De persze nem vagyok depressziós, csak sokszor megtapasztaltam milyen a szorongás, aztán írtam róla szövegeket. A stílushoz meg pont megy is.

A klasszikus intro/outroval keretezett kislemez dalairól, elkészítéséről mesélsz nekünk?

A Nincs Kiút című számban hívtam egyedül vendégénekest. Gomezt ismertem már régebbről, meg szerettem is a hangját a zenekarában nagyon. Szóval gondoltam miért ne, neki is tetszett az ötlet, úgyhogy minden simán ment. A lemez egyébként abszolút nincs túlgondolva szerintem, nincsenek nagy megfejtések. Nem ültem hónapokig a dalokon, tökéletesítve őket. Ez jön belőlem, és véleményem szerint ettől lesz őszinte az egész. Kis érdekesség lehet, hogy a dalok pontosan abban a sorrendben szerepelnek a lemezen, amilyen sorrendben megírtam őket. Nincsenek nagy megfejtések, mivel sosem tanultam zenélni. Minden hangszert magam vettem fel, itthon, kivéve a dobot, a dob az midi, ami nem újdonság manapság hagyományos értelemben vett zenekaroknál sem. Az éneket Bencsik Gábor (Witchthrone, Beerzebub) cimborámnál vettem fel Mosonmagyaróváron. Ezen felül ő segített belőni a dobsoundot is, mivel ő dobos, ért hozzá, én meg nem.

Az Introban, ami a Permeteg című dal eleje eredetileg, csak ketté szedtem őket, ott az esőt, amit hallunk, én vettem fel a teraszon telefonnal. A borítóképen látható felhőket is én fotóztam, aztán a saját fotóimból megterveztem egy bookletet is, meg a borító hátulját is, hátha bevonzom a fizikai kiadványt. A logót is én rajzoltam, egy kedves barátom pedig segített digitalizálni azt.

Koncertben gondolkodsz esetleg?

Nem, őszintén szólva jobban vonz a dalok írása, felvétele, mint az élő koncertezés.

Habár túl sok idő nem telt még el a megjelenés óta, de van olyan része az albumnak, amit ma már másképp csinálnál rajta?

Nem érzem úgy, hogy valamit másképp csinálnék. Nekem tetszik a lemez, és sok más embernek is. Ennek a lemeznek ilyennek kellett lennie. Inkább a következő lemezen vagy kislemezen agyalok már, mint ezen.

Eddigi visszajelzések?

Hála az égnek csak pozitív visszajelzés érkezett, külföldről is. Kiadót keresek egyébként, hogy fizikailag is megjelenhessen a Permeteg, lehetőleg CD-n, mert nekem a CD mint fizikai formátum a gyermekkorom része volt.

A hazai UG-szcénát mennyire követed?

Igyekszem képben lenni, de olyan sok zenekar van, hogy képtelenség tartani a tempót. Nagy kedvenc nincs, de szeretem nyilván a Witchthronet, van egy egyedi ízük, ezért is kértem meg Gomezt a közreműködésre. A Vrag projektet is kedvelem, illetve Győrben van a Maløk, ami azért áll közel a szívemhez, mert velük sokáig zenéltem együtt.

Nem félsz attól, hogy valaki egy S-betűt fog a zenekarod neve elé rakni egy óvatlan pillanatban?

Haha, de, párszor eszembe jutott hogy Szivarnak fognak hívni, vagy Sivárnak. Benne van a pakliban, de aki hallgat, tudni fogja, hogy ez a Zivar. Szóval hallgassák sokan, hadd gyűljenek azok az esőfelhők!

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,937KedvelőTetszik
3,063KövetőKövetés
3,680FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók