Hirdetés

A Clash rábólintott a London Calling ukrán háborúra készült átiratára

A klasszikus Clash felállás még életben lévő tagjai engedélyt adtak a Beton nevű ukrán punkzenekarnak (nem összekeverendő a szlovák Beton punkzenekarral, akik egyébként szintén utálják Vlagyimir Putyint, Oroszország elnökét) a London Calling című dal átdolgozására. Az eredetit Joe Strummer és Mick Jones írta, Jones pedig biztosította az ukrán zenekart, hogy engedélyt ad az átdolgozásra, amelyet Danny Saber zenei producer kevert Los Angelesben. Ő a Black Grape egykori tagja, valamint David Bowie-val és a Rolling Stones-szal dolgozott együtt.

Az dal teljesen új, a háborúra reflektáló szöveget kapott, melyben a a NATO segítségét kérik,  és morálisan erősítő üzenetet szeretnének közvetíteni az ellenállásnak, a klipben pedig az utóbbi hetek bomázásairól készülő felvételek láthatóak. A dal teljes bevételét a Szabad Ukrajna Ellenállási Mozgalom (FURM) kapja, hogy segítsen finanszírozni egy nem katonai jellegű közös kommunikációs rendszert, amely figyelmezteti a lakosságot a fenyegetésekre, és humanitárius partnerhálózatok munkáját segíti.

A Beton zenekar tagjai a múlt héten rögzítették a dalt egy lvivi stúdióban. A videófelvételeket a tagok családja, barátaik, kollégáik és önkéntesek készítették. Az énekes-gitáros Zolob egyébként ortopéd orvos, és jelenleg is civil sérülteket valamint katonákat kezel, a Hrinko a dobos normál időkben építész, míg Hula a basszusgitáros egy olyan cég társtulajdonosa, amely hang- és fényfelszereléseket szállít koncertekhez és fesztiválokhoz. Most mindhárman készek csatlakozni az ellenálláshoz.

Sok ukrán zenész jelenleg harctereken van vagy területeket véd. A gitárokat fegyverekre cserélték. Reméljük, hogy ez a dal megmutatja az ukránok szellemiségét és az orosz agresszióval szembeni dacunkat. Örülünk, hogy a szolidaritás és a remény szimbólumaként világszerte játsszák majd

– mondta Zolob.

Az eredeti dalt 1979-ben írta a Clash, miközben világ körüli turnén jártak, és a nemzetközi bizonytalanság fokozódott.  Utazásaik során történt a Three Mile Island-i nukleáris baleset, az amerika atomipar legnagyobb balesete, az iráni túszválság és a Mexikói-öbölben az Ixtoc 1 fúótorony felrobbanása, ami a történelem egyik legnagyobb olajszennyezését okozta. Nagy-Britanniában az energiaválság hatása mellett Margaret Thatcher politikai hatalma miatt is egyre elégedetlenebbek voltak az emberek, és a körülötte érzett káoszból merítve írta meg Strummer a London Calling szövegét.

A Beton pedig saját elmondása szerint egy olyan punk-hardcore együttes, ami inkább csak poénból indult, 2019 óta viszont egyre több elismerést kaptak. Legutóbbi albumuk, Members Only már olyan aktuálpolitikai kérdésekkel foglalkozott, amelyekkel Ukrajna szembesült az orosz támadás előtt, beleértve a rendőri erőszakot, a munkanélküliséget és vásárlásmániát.

Dee Snider hozzájárulásával lett az ukrán katonák indulója a Twisted Sister egyik dala

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk