Hirdetés

A Brexit miatt munkavállalói vízum kell a zenészeknek már egy fellépés miatt is

Karácsonykor végre pont került a Brexit-megállapodásra, így eldőlt, hogy az Egyesült Királyság nem kizuhan az EU-ból, hanem egy 1200 oldalas dokumentum szabályait fogják betartani. Már ha ratifikálja azt az EU és a brit parlament, mert az még hátravan.

Hirdetés

Ahogy az várható volt, mindenki elkezdte keresni a rá vonatkozó részt, és a zenészek meg is találták: ezentúl munkavállalói vízum kell ahhoz, hogy egy brit zenész az EU-ban turnézzon, és ugyanez igaz fordítva is, hiszen EU-s zenészeknek is kötelező lesz ez, ha mondjuk Londonban akarnak fellépni. Egyébként egy csomó szakma mentességet kap 90 napig, de a szórakoztatóipar nincs közte.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a zenészeknek bizonyítani kell, hogy vannak a vízumot kérőknek pénzügyi tartalékai, és meghívólevél is kell majd a szervezőktől. Arról nem is beszélve, hogy ez pénzbe is kerül majd, tehát akik nem tudnak rendesen keresni egy-egy fellépéssel, turnéval, azoknak nem éri majd meg átjönni a kontinensre, vagy mondjuk innen nem éri majd meg egy magyar zenekarnak kiugrani Londonba koncertre, ahogy ugye azt sokan tették az elmúlt években.

A brit zeneipar most próbálja rávenni a törvényhozást, hogy a szórakoztató ipar kerüljön bele a 90 napig mentes szakmák közé, és az is felmerült, hogy két évre lehessen ilyen vízumot szerezni, de ezt elutasították. Egyelőre az aláírásgyűjtés megy, és ha összegyűlik 100 ezer, akkor kötelezően foglalkoznia kell vele a brit parlamentnek, legalább annyit, hogy tárgyaljanak-e róla vagy ne.

A Brexit miatt egyébként már tavaly is mondtak le turnét brit zenészek, erről itt írtunk:

A megegyezés nélküli Brexit extrém módon megnehezítheti a brit zenekarok európai turnéját

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,784KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
743FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk