Hirdetés
Hirdetés

„Üzletileg sokkal kifizetődőbb tömegcikkeket árulni”

1919618_769990336402302_1451442247350540953_n.jpg

A következő interjúban egy fiatal, feltörekvő vállalkozást mutatunk be nektek. A RockYourself webáruház számos, itthon egyelőre kevésbé ismert hangszerkiegészítő márkát forgalmaz, amelyek önmagukban is megérdemlik a figyelmet. Az egyre komolyabb portfólióval rendelkező cég az utóbbi időben néhány érdekes kezdeményezést is magáénak tudhat, például egy ingyenes előadássorozatot a Veszprém környékén élő és zenélő fiataloknak, mi pedig úgy gondoljuk, érdemes megismerkednetek velük. A RockYourself alapítójával, Kovács Gáborral beszélgetünk. 

Elsőként jöhet a közhelyes kérdés: hogyan kezdődött az egész?

A RockYourself mint márkanév, mostanában egyre több projektet foglal magába, azt viszont kevesen tudják, hogy kezdetben egy internetes játéknak indult. A focimenedzseres játékok mintájára kitaláltam, és félig ki is fejlesztettem egy zenekari menedzseres online játékot, egy barátom megcsinálta a design-t, innen a jelenleg is használt RockYourself logo, majd mielőtt elkészült volna néhány dolog közbejött. Például megjelentek a mobilok, és kiderült számomra, hogy az egészet inkább mobilapplikáció formájában kellene újragondolni és átírni. Aztán az is meggátolta, hogy 30 évesen kitaláltuk gimis barátaimmal, hogy kezdjünk el zenélni. Lezajlott az, ami normál esetben 16 éves korban szokott: egy átsörözött estén kiosztottuk a szerepeket, és megalakítottuk az első zenekarunkat.

Miben volt ez más, mintha tizenévesen kezdtetek volna zenélni?

Annak, hogy harmincas, dolgozó felnőttként vágtunk bele a zenélésbe, volt egy vitathatatlan előnye: már volt pénzünk hangszerre! Mivel zenélni nem tudtunk, igyekeztünk legalább a felszerelést úgy összeválogatni, hogy minél menőbben, egyedibben nézzünk ki. A hangszervásárlással nem volt gond, de aztán jött a felismerés, hogy nem kapni sehol egy normális, tehát nem sima fekete nejlon, vagy minden második gitáros nyakában visszaköszönő Ernie Ball gitárpántot. Hosszú keresgélés után találtam is a neten két olyan amerikai márkát, amelyek egyediek voltak, ötletesek, nem tömegtermékek. Megrendeltem belőlük párat, de a beszerzési procedúra és a szállítás borzasztó hosszadalmas és körülményes volt. Miután elkezdtem használni a cuccokat, több pozitív visszajelzés is érkezett rájuk, majd hirtelen ötlettől vezérelve árulni kezdtem őket. Gondoltam, ha én már kijártam az útját, végigszenvedtem a beszerzést, másnak már ne kelljen ezzel foglalkoznia.

Magával a zenével hogy kerültél kapcsolatba, illetve mi lett a harmincévesen alapított zenekar sorsa azóta?

Gimnazista korom óta megszállott zenerajongó vagyok, állandó koncertlátogató, fesztiválozó. A hirtelen alakult bandával letoltunk pár koncertet, aztán sajnos a tagok időhiánya miatt az a projekt leállt. Viszont a zenélést nem hagytam abba, azóta megalapítottuk a milyenferi. nevű bandát, akikkel fiatal tehetségként éppen feljövőben vagyunk, néhány rádió elkezdte játszani egyik dalunkat, beindultak az interjúk, koncertek. 

azelsoklubest.jpg

A webshopban nem feltétlenül a legismertebb, legnépszerűbb márkákat forgalmazzátok.

A RockYourself Webshopban a nehezebb oldaláról közelítjük meg a dolgokat. Üzletileg sokkal kifizetődőbb népszerű, gyorsan fogyó és kopó tömegcikkeket árulni, vagy nagy értékű profi cuccokat. Mi pont az ellenkezőjét csináljuk. Jó minőségű, emiatt nehezen kopó és fogyó, itthon jószerével alig ismert márkájú, egyébként meg önmagában viszonylag kedvező árú, de kategóriájában exkluzív termékeket forgalmazunk. Mindig szem előtt tartjuk, hogy jó minőségű, különleges, hasznos, és változatos termékeket kínáljunk. Ezt a vonulatot folyamatosan bővítve most már ott tartunk, hogy néhány nagyon komoly minőséget képviselő márkának hivatalos forgalmazóivá váltunk. Ilyen például a DiMarzio, pengetők esetében az Awe-in-One, a DAVA, pedalboardok esetében a Stonecastle, a Monster gitárkábelek, vagy a Tech21 gitárpedálok, effektek.
 A Tech21-el kapcsolatban nagy szívfájdalmam, hogy nálunk kevésbé elterjedtek a termékeik, pedig egy nagyon jó márkáról beszélünk, ami ráadásul komolyan kötődik Magyarországhoz. Emiatt – itthoni forgalmazóként szinte egyedüliként – próbálkozunk a pedálmárka ismertségének növelésével is.

Mesélnél erről egy kicsit bővebben?

Pár éve történt, hogy Andrew Barta – a Tech21 magyar származású, Amerikába kivándorolt alapítója – Európában járt a frakfurti hangszerkiállításon, majd és utána hazaugrott Budapestre meglátogatni az édesanyját. Mivel akkor mi már forgalmaztuk a Tech21-et, sikerült vele kapcsolatba lépnem, és összefutottunk a városban. Már akkor résen voltam, nem akartam, hogy ne maradjon nyoma a látogatásnak, ezért úgy hoztam össze a találkozót, hogy elvittem Andrewt a SuperSize stúdiós barátaimhoz egy kis gyárlátogatásra. Vittünk kamerát, hideg élelmet, és megpróbáltuk a maximumot kihozni a délutánból: Andrew rengeteget sztorizott az életéről és a cége történetéről. Elmesélte, hogy például Kurt Cobain is SansAmp pedált használt, hogyan indult be az üzlet Amerikában, hogyan toppant be hozzá számos világsztár, és a többi. Ott volt velem a Subscribe két gitárosa, Reich Tomi és Horváth Atish, aki azóta a stúdió vezetője is lett, szintén ámulva hallgatták a sztorijait, úgyhogy gyorsan be is izzítottuk a kamerákat. Ebből A beszélgetésből aztán egy több, mint két órás videófelvétel lett, amiből később Tomi segítségével egy háromrészes videósorozatot vágtunk össze. Érdemes minden zenekedvelőnek megnézni, Andrew egy nagyon inspiráló, érdekes figura, aki a mai napig irigylésre méltó lelkesedéssel és fanatizmussal beszél a gitárokról és pedálokról.

Most egyébként ismét videókat készítünk a pedáljairól, mivel folyamatosan újít, brutál minőségű új termékeket dob piacra, és a régieket is folyamatosan fejleszti. Elhatároztuk Tóth „Subbeast” Tivadar barátommal, hogy egy hét részes tesztvideósorozatban mutatjuk be a basszuspedáljait, hangmintákkal, beállítások bemutatásával, mert egyszerűen meg kell ismernie a magyaroknak is, hogy mikre képesek ezek a holmik. 

Egy ideje már egyedi pengetőket is gyártotok. Ez hogy jött?

Ez eredetileg egy mellékszál volt a RockYourself sztoriban, a saját zenekari igény szülte. Aztán viszonylag hamar beindult, és nemsokára azon vettem észre magam, hogy a Subscribe-nak, a Roadnak, a Fish!-nek, a Lordnak, sőt, nem sokkal később a Tankcsapdának is mi készítjük a pengetőit. Furcsa dolog ez. Korábban nagy koncertlátogató voltam, aztán egyszer csak én lettem ezeknek a bandáknak az egyik beszállítója. A mai napig élvezem a dolgot, ahogy együtt megtervezzük a grafikát, kitaláljuk a színeket, és végül látom, ahogy a banda tagjai, vagy éppen egy-egy rajongó a pengetőkkel pózol a facebookon! Amikor például Vörös Attilának csináltunk pengetőt, azt találtuk ki, hogy a karjára varrt „Strenght of Will” feliratot tesszük a pengetőre, de csavartunk rajta, és „Strength of Pick” lesz inkább, ugyanazzal a betűtípussal. Készültek már aláírással ellátott pengetők is, a Tankcsapdának pedig olyanokat csináltunk, amelyekre az aktuálisan megjelenő komplett albumborítójukat tettük rá. Nemrég például egy esküvőre is készültek egyedi pengetők, nyakláncmedál lesz belőlük, ez lesz a násznépnek a köszönőajándék.

És ami a legszuperebb ebben, hogy nem kell nagy zenekarnak lenned, nagy büdzsével, hogy ezt megtehesd. Igazából ezek a pengetők semmivel sem drágábbak, mintha hangszerboltban vennéd őket, szóval csak elhatározás és képzelőerő kérdése, és bárkinek lehet saját pengetője, legyen akár zenész, zenekar, stúdió vagy akár vállalkozás. Gyorsan dolgozunk, és rugalmasak vagyunk a grafikai tervezéstől kezdve bármilyen speciális igénnyel kapcsolatban.

binges_krisz.jpg

Ha jól tudom, nemrég belekezdtél egy klubest szervezésébe. 

Nem titok, hogy szép lassan szívügyemmé vált ez az egész történet, és folyamatosan újabb ötleteken töröm, illetve most már törjük a fejünket, ugyanis egy barátom aktívan besegít egy jó ideje. Mostanában például egy veszprémi programsorozatot igyekszünk összehozni. Erről  környékéről származom, rengeteg emlék köt ide. Nemrég elkezdtem a Facebook segítségével összegyűjteni a veszprémi bandákat. Nem egészen egy óra alatt közel hatvan aktív bandát sikerült találnom, ez még engem is meglepett!

Egy olyan rendszeres klubest szervezésébe kezdtünk, ahova olyan veszprémi és környéki, az itteni garázssoron és próbatermekben zenélgető fiatalok hivatalosak, akik szeretnének kicsit jobban rálátni a magyar zeneipar működésére. Ez a RockYourself Klub. Minden alkalomra elhívunk egy-egy zeneipari szakembert, zenészt, hangmérnököt, és beszélgetünk velük a személyes történetükről, tanácsot kérhetnek tőlük a srácok, hogy inspirációt és ötleteket meríthessenek a saját zenekaruk, karrierjük építése érdekében. Legközelebb jövő csütörtökön,  november 17-én lesz egy ilyen rendezvényünk az Expresszóban, Hangmérnök gitárosok – gitáros hangmérnökök címmel, ahol épp a SuperSize Recordings két hangmérnöke, a már szóba került Horváth Atish, és az AWS gitárosaként is ismert Brucker Bence lesz a vendégünk. Mivel az utóbbi években mindketten lemezek tucatjain dolgoztak, így biztosan lesz mit mondaniuk a fiatalabb zenészeknek. Rá két hétre, november 30-án pedig Klausz Melinda, közösségi média szakértő és DJ lesz a vendégünk, aki arról mesél, hogy zenészként, zenekarként hogyan lehet jól és hatékonyan kezelni a közösségi médiafelületeket.

Gondolom, a jövőt illetően is tele vagy tervekkel.

Tervekből van bőven, de szép sorban haladunk! Most a klubestre koncentrálunk, próbáljuk ezt minél jobban összehozni. Emellett nemrégiben indítottuk el a RockYourself Photo divíziót, ami kifejezetten koncertfotózásra koncentrál. Tervben van továbbá egy próbaterem-komplexum létrehozása is Veszprémben, és nem adtuk fel azt régi álmomat sem, hogy valamikor a közeljövőben egy saját fesztivált szervezzünk. Komplett tervünk van a tematikájára, a helyszínre, csak végre bele kéne fognunk.

Volt már korábban olyan rendezvényetek, ami ennek egyfajta előfutáraként is értelmezhető. 

A Bátor Táborral karöltve két éve a Dürer Kertbe már szerveztünk egy futással és koncertekkel tarkított jótékonysági gálát. Sikerült megnyernünk számos zenészt és rávennünk őket, hogy fussák le váltóban a maratoni távot a Bátor Tábor Alapítvány támogatására. Nagyon nagy sikerélmény, és egyben megható is volt látni, ahogy az Ivan and the Parazol, a Magashegyi Underground, a Subscribe, a Leander Rising vagy éppen a Blind Myself zenészei a tetoválásuk fölé sportgatyát és futócipőt húzva izzadtak a napon, és nemhogy korán keltek, még sok-sok kilométert is futottak a beteg gyerkőcökért. A futás után egy nagyon vidám délutáni matiné következett, ahol együtt pinpongoztak a zenészek és a rajongók a Dürer Kertben, amit este koncertek követtek. Ez a rendezvény remek beugró volt, de a RockYourself Fesztivál pont nem ilyen lesz. Az egy menő, rockandroll fesztiválként él a fejemben, de többet nem árulok el, biztosan hallani fogtok majd róla.

Advertisement
38,981KedvelőTetszik
3,056KövetőKövetés
3,810FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló