Hirdetés

9 millió rajongója van a rappernek, pedig nem is létezik, csak egy robot

Filozófiai kérdés is lehetne, de ez már a valóság:

Szükséges az emberi létforma ahhoz, hogy valakit művésznek lehessen nevezni? 

Az előadóművész képes előadni, rögzíteni zenét, streameket generál, rajongóbázist épít, lemezeket ad ki, a jó előadóművész pedig arra is képes, hogy az előadásmódja többletértéket adjon egy műhöz. De valóban csak egy ember lehet képes erre?

Anthony Martini, a Factory New társalapítója szerint erre a válasz egyértelműen az, hogy nem.

FN Meka, a szupersztár

Martini cégének első nagy sztárja FN Meka, akinek 9 millió követője, és több mint egymilliárd megtekintése van TikTokon. Ez a követőszám igazi szupersztárrá teszi FN Mekkát, csakhogy itt a híresség egy mesterséges intelligencia által vezérelt robot. Oké, ha technikailag nagyon pontosak szeretnénk lenni, akkor a hangja egyelőre emberi, de a mesterséges intelligencia írja a rapszövegeket, az készít zenét a szövegek alá, és korábban már mi is írtunk arról, hogy nemsokára már az emberi hanghoz sem lesz szükség emberre.

Az előadóknak vége, csak a dalok számítanak – a zeneipar jövőjében senkit sem érdekel, ki az énekes

Martini szerint ez a jövő, és bár elsőre furcsán hangozhat, hogy már ember sem kell ahhoz, hogy legyen a képernyőn egy művész, de szerinte a mostani sztárok sem sokkal jobbak, hiszen ők is csak kereskedelmi célokat szolgálnak, a szöveget és a dalokat is mások írják, mások mondják meg, mit vegyenek fel, hogyan táncoljanak, és hogyan nyilatkozzanak.

Az emberek többsége úgyis csak kijelzőkön látja a kedvencét, akkor miért fontos, hogy az egy valódi ember vagy egy avatar?

– teszi fel a kérdést Martini, akinek a cége a mesterséges intelligencia mellett a kiterjesztett valóságot is felhasználja, hogy tartalmat állítson elő TikTokra.

A digitális rapper eladott egy digitális szupervécét 6500 dollárért

Martini kiadója most mutatta meg legújabb sztárját, Lil Bitcoint, aki egy crypto-rapper, első slágere az I Love Bitcoin. FN Meka pedig majdnem 2 millió forintért adott el NFT formájában egy szupervécét. Egyébként a TikTokja olyan, mint bármelyik rapperé, van rajta egy csomó együttműködés márkákkal, csajok, kihívások, és minden, ami népszerű.

@fnmeka

We made it boys 🤓. #deathnote #anime #weeb

♬ original sound – HorizonsEclipse ツ

A kiadó nem is szeretne hús-vér sztárokkal foglalkozni, vezetője szerint a hagyományos tehetségkutatás nem hatékony és nem megbízható. Egy csomót kell keresgélni az interneten, elmenni koncertekre és megnézni, hogyan működik élőben a dolog, egy rakás tárgyalásra van szükség, és még ekkor sem biztos, hogy a leszerződtetett sztár befut, vagy hogy együtt lehet vele dolgozni. Martini szerint a nagy kiadók sikerrátája 1 százalékos, vagyis nagyon sok munkával nagyon kevés valóban sikeres és világsztár előadót tudnak felmutatni. Ha ők ezt 2 százalékra fel tudják tornázni, máris megduplázták a nagy kiadók sikerességi mutatóit.

Hogyan készít slágert a mesterséges intelligencia?

Úgy tűnik nem olyan bonyolult az algoritmusok élete. Egyszerűen elemzik a népszerű dalokat stílusokra bontva, és javaslatot tesznek hasonlókra. Ha popdalról van szó, akkor nyilvánvalóan a dalszöveg nyárról, szerelemről vagy éppen csalódásról szól majd, és olyan popelemekkel készül, ami mostanában nagyon megy, ha meg black metál műfajban kell új dalt írni, akkor belezés, vér és halál a téma blastbeattel. Most még emberek éneklik fel a dalt, de dolgoznak azon, hogy ezt is az algoritmus csinálja, sőt a sztárok közti kollaboráció is úgy néz majd ki, hogy a gépek dolgoznak egymással.

@fnmeka

Are you scared of 🍋? Shouts to @ajnugent_ for the idea 💡 #lemons #lemon #lemonchallenge

♬ Join my cult – 🤠Mungus🤠

Nem kell a hagyományos sikerekben gondolkozni

Martini szerint azért előremutató a kiadója, mert mivel nem hagyományos sztárokról van szó, így nem is kell a megszokott üzleti modellben gondolkozni. Szerinte ha egy dal jó, és sokan hallgatják, akkor az is mindegy, hogy ember vagy robot adja elő, sőt sokszor még izgalmasabb is az egész. Ráadásul nekik sem kell emberi léptékben gondolkozni, és ez olyan lehetőségeket jelent, amikre eddig még senki sem gondolt.

spot_img

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,440KedvelőTetszik
2,931KövetőKövetés
1,120FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk