Hirdetés
Hirdetés

Meghalt Angelo Badalamenti

Életének 85. évében elhunyt Angelo Badalamenti zeneszerző, akinek munkásságát legtöbben David Lynch olyan filmjeinek és sorozatainak kapcsán ismerik, mint a Twin Peaksnek, a Kék bársony, vagy a Mulholland Drive. Badalamenti halálhírét több rokona is megerősítette. Unokahúga, Frances Badalamenti a The Hollywood Reporter című lapnak úgy nyilatkozott, hogy a zeneszerző természetes halállal halt meg december 11-én, vasárnap családja körében, New Jersey-i otthonában.

Hirdetés

Az 1937-ben, a New York-i Brooklynban született Badalamenti fiatalon kezdett zongorázni, majd a Manhattan School of Music hallgatójaként szerzett alap- és mesterdiplomát. Korai filmzenei munkái során olyan mozikon dolgozott, mint az 1973-as Gordon’s War és az 1974-es Law And Disorder, de a nagy áttörést végül David Lynch 1986-os Kék Bársony című filmjének zenéjének komponálása hozta meg számára.

Ez a film volt karrierje során az első Lynch által rendezett film, amihez hozzájárult zeneszerzőként, ezt pedig később számos más projekt követte, és sokszor dolgozott együtt Lynch gyakori munkatársával, Julee Cruise énekesnővel is. Badalamenti Magyarországon valószínűleg széles körben legismertebb munkái a Twin Peaks sorozathoz, és a Twin Peaks: Tűz, jöjj velem! című filmhez írt zenéi, melyek nagyban hozzájárultak azok szürreális, túlvilági hangulatához.

A sorozat zenéjén dolgozva Lynch gyakran leírta Badalamentinek, milyen hangulatokat és érzéseket akart teremteni. A sorozat jellegzetes betétdala, a Love Theme From Twin Peaks – amiért 1991-ben Grammy-díjat is kapott – 20 perc alatt készült el, Lynch pedig azt mondta Badalamentinek:

„Most írtad meg a filmzene 75 százalékát. Ez az egész darab hangulata. Ez a Twin Peaks.”

Természetesen ő szerezte a Twin Peaks harmadik, 2017-ben vetített évadának zenéjét is, melyhez az eredeti sorozat anyaga mellett új darabokat is írt. De szintén ő szerezte az 1990-ben bemutatott Veszett a világ, az 1997-es Lost Highway, az 1999-es The Straight Story és a 2001-es Mulholland Drive zenéjét is, és természetesen dolgozott más filmeken számára is, mint Rémálom az Elm utcában 3: Álomharcosok, a Chevy Chase-féle Karácsonyi vakáció, vagy a Rejtélyek szigete, emellett olyan művészekkel is írt közösen, mint David Bowie, Marianne Faithfull, Tim Booth James, az Orbital, Dolores O’Riordan a Cranberriesből, a Pet Shop Boys és az Anthrax.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,988KedvelőTetszik
3,060KövetőKövetés
3,820FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók