Hirdetés

5G segít a hallássérültek koncertélményének javításában

A Music Not Impossible és a Vodafone a Mighty Hoopla zenei fesztiválon mutatta be azt az 5G alapú fejlesztését, amivel siketek és nagyothallók eddig nem tapasztalt élőzenei élményben részesülhetnek egy haptikus eszköz segítségével.

A haptikus, azaz tapintásra reagáló eszközt először Jessie Ware koncertjén próbálhatta ki a közönség. Az élmény lényege, hogy a csuklóra, bokára és felsőtestre erősített szenzorokon keresztül a zenéhez igazodó rezgések érkeznek. Hasonlóval már korábban is kísérleteztek, de

ez az első olyan eszköz, ami a tömeg hangulatát is képes átadni a zene lüktetése mellett. 

A zene és a tömeg rezgéseit szenzorok rögzítik és küldik tovább a jelet az eszközre, melynek viselője azt rezgések formájában – az 5G hálózat rendkívüli sebességének köszönhetően – valós időben érzékelhetik.

Egy ilyen nagy és hangos tömegben általában nem lehet hallani az éneklést és ha az előadó száját eltakarja a mikrofon, szájról sem lehet olvasni. Az eszköz viselésével sokkal könnyebben tudtam követni a dalokat, és amikor a tömeg tombolt, én is mindent érzékeltem. Eufórikus érzés volt!

– mondta Kyle Springate, egy korábban súlyos halláskárosodást szenvedett fesztiválozó.

Jessie Ware énekes és dalszerző, akinek a koncertjén debütált az eszköz, azt mondta, hogy lenyűgözte az eszköz, mikor először hallott róla, de látni a reakciókat, hihetetlen élmény volt.

A zene mindenkié, csodás dolog, hogy siket és nagyothalló zeneszerető emberek is megtapasztalhatják az élőzene nyújtotta élményt – bízom benne, hogy a jövőben minél több fellépésemen használhatók lesznek ezek az eszközök

– mondta Ware

Nem ez az első eset, hogy az 5G a zeneiparban feltűnt, Magyarország első 5G koncertjét is a Vodafone tudhatja magáénak.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,982KedvelőTetszik
3,057KövetőKövetés
3,800FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk