Hirdetés

Több kilométerre egymástól, de mégis élőben zenélt együtt az Irie Maffia

Szerda délután tartották a 15 millió forint összdíjazású Vodafone Digitális Díj átadóját, aminek a végén Sena a Vörösmarty téri helyszínről, Szekér Ádám pedig a Vodafone székházából zenélt együtt 5G kapcsolattal.

Ez azért igazán izgalmas, mert az 5G kapcsolat tesz lehetővé olyan internetkapcsolatot, ami valós időben, késleltetés nélküli adatkapcsolatot tesz lehetővé. Ezt első sorban az ipar és az önvezető autók élvezik majd ki, de például azt is lehetővé teszi, hogy egy orvos a világ másik végéről operálja a betegét, vagy akár egy zenekar úgy koncertezzen, hogy nincsenek együtt.

Nem kell ahhoz zenésznek lenni, hogy tudja mindenki, hogy elég ha egy kicsit lemarad valamelyik hangszer, elcsúszik a tempó, és onnan máris nagyon nehéz egyben tartani a dalt. Na itt ilyen nem történt, Sena és Szekér Ádám duettje minden gond nélkül működött, pedig nem egydalos gyors kis koncertről volt szó. Az is igaz, hogy nem kockáztattak nagyot a két fős felállással, mindenesetre érdekes kísérlet lenne látni, hogyan tud 5G kapcsolaton keresztül együtt zenélni egy nagyobb zenekar, vagy van-e különbség egy könnyed popdal, és egy feszesebb blastbeat között, ha a tagok egymástól jó távol vannak, esetleg milyen nemzetközi kollaborációk jöhetnek úgy létre, hogy élőben tudnak együtt zenélni a tagok, és milyen úgy zenélni, hogy egyedül áll a színpadon az ember, mégis egy zenekarral játszik.

A blastbeat eredete

Volt díjátadó is

De az apropó az volt, átadják a Vodafone Digitális Díjat, amire közel 150 nevezés érkezett.

Digitális Társadalom kategóriába olyan megoldásokat vártak, amik a teljes társadalmat szolgálják. Az első helyezett egy telemedicína szolgáltató, a DokiApp lett, ahol a felhasználók pár perc után tudnak orvossal konzultálni videóhíváson keresztül. A cél az, hogy tehermentesítsék az egészségügyet. A második helyezett Móra-BOOKR Kids a 7-8 osztályos diákok kötelező olvasmányaihoz fejleszt interaktív digitális megoldásokat, hogy már gyerekkorban megszeressék az olvasást. A harmadik helyezett a 19 éves Szegedi Melinda lett az e-Fásli nevű orvostechnikai eszközével. A borogatás hőmérsékletét digitálisan lehet szabályozni, ezzel kiküszöböli mondjuk a hagyományos hideg vizes borogatásoknál azt, hogy felemelegszik a vizes ruha.

A Digitális Esélyegyenlőség kategória indulóinak célkitűzése, hogy egy hátrányos helyzetű csoportot segítsenek. A nyertes Informatika a Látássérültekért Alapítvány Papírról hangoskönyv szoftvere papír alapú dokumentumokból készít hangoskönyvet olyan formátumban, amit a látássérültek is élvezhetnek. A második helyezett ExaMe E-learning Platform egy olyan applikáció, ami az érettségire készíti fel a diákokat. A pályázók a díj segítségével 500 hátrányos helyzetben élő fiatal érettségi felkészítését tudják segíteni.  A harmadik helyezett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület lett a Biztonságban otthon programja lett, ami idős emberek önálló életvitelét segíti.

Fotó: Vodafone

A Bolygónk és Fenntarthatóság kategóriában két nyertest hirdettek, itt az volt a cél, hogy olyan megoldásokat támogassanak, amely a környezettudatosság és a környezetvédelem fontosságát terjesztik széles körben. Az EcoMate banki megoldása összeveti a banki tranzakciókat a karbonlábnyommal, a WWF Magyarország Alapítvány Lábnyom applikációja pedig először számolja ki az ökológiai lábnyomot valós hazai adatok alapján.

A  Dolgozói Különdíjat Pancsa Emese Zsuzsanna Compocity nevű okoskomposztáló eszközének ítélték oda a telekommunikációs vállalat dolgozói, az 5G különdíjat pedig  a PORC-O-GO (tényleg ez a neve) mesterséges intelligencia és 5G által támogatott vizsgálati rendszer kapta, ami az 5G kapcsolatnak köszönhetően az adatokat valós időben feldolgozva és azonnal visszajelzést küldve tanítja a felhasználót, hogyan ne mozogjon, ha jót akar az ízületeinek.

KOMMENT

Rögtön két játékban indul a magyar e-sport csapat

Ilyenre még világszinten sem volt példa.

A zenehallgatás rosszat tesz a természetnek

A vinyl lemez sem környezetkímélő, de a streaming évről-évre jobban megterheli a Földet.
35,017KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
691FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Nagyon furcsán kell irányítani a Huawei hangzásban is erős fülhallgatóját

Leteszteltük a Huawei Freebuds Pro-t, ami zajszűrésben nagy, egy májkrémes kenyér viszont rávilágít az Achilles-sarkára.

70 ezer forintos babszemet raktam a fülembe, de nem bántam meg

Jól el lehet szórakozni a Samsung Galaxy Buds Live fülhallgatójával, és nem csak azért, mert remek rajta a zene.

Szép is, okos is – Kipróbáltuk a Huawei Watch GT 2 Pro okosórát

A Huawei új órája rettenetesen szép, és nekünk pont elég okos is.

Már nem aktivitásmérő, még nem teljesen okosóra, ez az új Huawei Watch Fit

Többet tud mint egy sima Huawei Band, de azért tudásban elmarad mondjuk az új Huawei watch GT 2 Pro okosórától a Huawei Watch Fit....

Egy vékony kis toll a Samsung Note lényege, mégsem tudja senki utánuk csinálni

A Samsung a Note-szériájával egy olyan kategóriát hozott létre, amire ha egyszer rákap valaki, akkor a rajongójává válik. A titka egyébként a több funkciós...
Audiópartnerünk

“A depresszió nem divat, hanem betegség” – Premieren az ICENAP új videója

A Dispirit a legelső dal volt, melyen a zenekar dolgozni kezdett a tavalyi megalakulás után.

Színtiszta művészet – Meghallgattuk az új Enslaved-lemezt

Minden Enslaved lemez a legnemesebb értelemben vett művészetről szól, ez is.

Rögtön két játékban indul a magyar e-sport csapat

Ilyenre még világszinten sem volt példa.

David Guetta a Széchenyi fürdőből csapatja majd az MTV EMA-en

Palvin Barbara és Guetta közösen fogja elkalauzolni a nézőket a főváros és Magyarország legszebb pontjaira, mondja a közlemény.

Fehér babák – Premieren a Folkfonics Cseh Tamás-feldolgozása

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalszerző páros nagyjából hasonló korban alkotta meg a Fehér babákat, mint amilyen idősek a Folkfonics zenekar alapítótagjai voltak a...