Hirdetés
Hirdetés

500 milliót még nem osztottak ki a 700 milliós fesztiváltámogatásból

„Könnyűzenei fesztiválok szervezőinek támogatása” néven írt ki pályázatot a Magyar Turisztikai Ügynökség 699 millió 650 ezer forint keretösszeggel. A kiírás szerint olyan fesztiválok pályázhattak, amik

Hirdetés
  • Civil szervezetek vagy többségi magántulajdonban lévő gazdasági társaságok, vagy ezek által alapított jogi személyek, és 2017. január 1 előtt jegyezték be őket
  • 500 főnél nagyobb, belépős események
  • zenei programjai kifejezetten könnyűzene központúak és legalább napi két könnyűzenei programot tartanak minimum három egymást követő napon
  • 2020 előtt legalább három egymást követő évben megrendezték őket, de 2020-van a COVID járvány miatt elmaradtak, vagy jelentős mértékben csökkentett programmal valósultak meg
  • Azok a fesztiválok nem pályázhattak, amiknek a fenntartója az állam vagy önkormányzat

A támogatás nem segély jelleggel, vagyis nem az elmaradt bevételek pótlására szolgált, hanem az olyan igazolható költéseket lehetett elszámolni, mint az általános üzemelési költségek, rendezvénytechnikai, számítástechnikai eszközök beszerzése, előkészítési költség. Hogy ezeket milyen százalékban lehetett visszaigényelni, azt a pályázati kiírás tartalmazza. A kiírás szerint a megítélt összeget 2020. augusztus 7. napja és 2020.
december 31. napja közötti időszak általános működési költségeire és fejlesztéseire fordíthatják.

Az igényelhető összeg pedig a 2019. évben a nettó fesztiváljegy bevétel 10 százaléka, de legfeljebb 35 millió forint volt.

A Magyar Turisztikai Ügynökség megkeresésünkre megerősítette, hogy a beérkezett 38 pályázatból 27-en kaptak támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, több mint 200 millió forint értékben.

Szerte az országból kisebb-nagyobb gasztrofesztiválok, zenei fesztiválok jutnak így egyfajta segítséghez – írták válaszukban. A fennmaradó összegről Lobenwein Norbert, a VOLT, Strand és a Nagyon Balaton fesztiválok szervezője, a Sziget Kft munkatársa, és a Music Hungary Szövetség társelnöke korábban  azt nyiltakozta, hogy a döntést előkészítő bizottság tagjaival – Borsa Katával, Márta Istvánnal és Weyer Balázzsal – közösen azt kértük, hogy a fel nem használt keretet, vagy annak egy részét a Music Hungary Szövetség és a a Fesztiválszövetség kapja meg és használhassa fel további, célzott támogatásokra.  Úgy tudjuk, erről még cikkünk megjelenéséig nem született döntés.

A nyertes pályázók listájáról egyelőre csak néhány név szivárgott ki, ezek között van a Rockmaraton, a Fezen, a Kolorádó, a Fishing on Orfű, a Paloznaki Jazz Piknik, az EFOTT, és a VeszprémFest. Pályázott, de nem kapott pénzt például a Bánkitó vagy a Fekete Zaj fesztivál, Lobenwein Norbert pedig a Lángolónak elmondta, hogy a hozzá köthető fesztiválok összeférhetetlenség miatt nem adtak be pályázatot.

A fesztiválok világában jelenleg több a bizonytalanság, mint a biztos pont, kisebb és nagyobb szereplők is ugyanazokkal a problémákkal küzdenek. A szakmai egyeztetések elindultak, a cél pedig az, hogy a törvényhozók értsék a szektor legnagyobb problémát, első körben azt, hogy a legtöbb fesztivál tavaszig adott időt magának, hogy eldöntse, van-lehetősége megtartania az esemény. A fesztiválipar több tíz milliárd forintot jelent a magyar gazdaságnak, a kulturális szerepről nem is beszélve.

A témában részletekre kiterjedő, a szektor szereplőit megszólaltató cikkünket innen lehet elérni.

Magyarország is sokat veszít, ha megint elmarad a fesztiválszezon

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,984KedvelőTetszik
3,058KövetőKövetés
3,810FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók