Hirdetés
Hirdetés

46 év után, Tokióban találták meg a Torontóban eltűnt gitárt

Randy Bachman kanadai rockzenész évtizedekig kereste elveszett hangszerét, egy rajongó segített, hogy újra együtt lehessenek – nagyjából így lehetne összefoglalni ezt az egyébként cuki sztorit, amelyben majdnem 50 év után lett meg Bachman gitárja.

Bachman tinédzserként alkalmi munkákat vállalt, hogy egy narancssárga elektromos Gretschre spóroljon. Nagy becsben tartotta, mikor turnékra ment, a gitárt a szállodai szobákban szó szerint a csövekhez láncolta, hogy ne tudják ellopni. 32 éves volt, és már roadok is segítették a turnén, de ehhez a szokásához még mindig ragaszkodott. Mint kiderült nem véletlenül, ugyanis az emberei a Toronto Holiday Inn szállodai szobáját úgy hagyták el, hogy nem láncolták oda valami mozdíthatatlanhoz a gitárt, nem is látták többet.

Egyedi és megismételhetetlen göcsört

Bachman a gitárját nemes egyszerűséggel úgy hívta, hogy “az első szerelme”, eredménytelen hajszája a hangszer után pedig saját bevallása szerint életközépi válságot okozott számára. Azt mondja, hogy évtizedeken keresztül böngészte a gitármagazinokat, és hívogatott gitárüzleteket, hátha valaki bevitte eladni. Nagyjából 350 olyan gitárt nézett meg, ami elvileg az övé is lehetett volna, de egyiken sem találta azt az egyedi jelet, ami különlegessé tette. Ez pedig egy minta, a fa egy göcsörtje, ami megkülönböztette minden másik gitártól. Nem volt olyan nap, amikor ne gondolt volna az elveszett hangszerére, ami ugyan 400 dollárba került, de az érzelmi értéke felbecsülhetetlen volt számára.

Rajongó, aki szeret nyomozni

De kiderült, hogy nem csak ő, hanem egyik rajongója, William Long is kereste a gitárt. Long szabadidejében a keresését az egész világra kiterjesztette, és naponta órákon keresztül nézte különböző hangszerboltok kínálatát, míg egy tokiói zenebolt oldalán talált az egyedi göcsörttel rendelkező gitárról egy fotót. A boltban azt mondták, hogy 2016-ban adták el a hangszert. Long ezután eljutott TAKESHI-hez, egy japán rockzenészhez, aki egy Youtube-videóban ezzel a gitárral játszott egy karácsonyi előadáson.

Biztos volt abban, hogy Bachman gitárja az, ezért felvette a kapcsolatot a kanadai rocksztár fiával. Mint kiderült, Bachman menye, KoKo Yamamoto folyékonyan beszél japánul. Nyilván olvasóinkban is felmerül, hogy ez nem lehet véletlen, de úgy tűnik mégiscsak az. KoKo intézte a tárgyalást a két rocksztár között,  akik találkoztak is Tokióban. TAKESHI cserébe egy 1957-es Gretsch 6120-at kapott ajándékba ugyanolyan árnyalatban, a két zenész pedig együtt lép fel a tokiói kanadai nagykövetségen. Bachman 1995-nem lépett fel utoljára Japánban, akkor Ringo Starral.

Bachman már azt is kitalálta, hogy Lost and Found címen ír egy dalt a régi-új gitárján, és megkönnyezte, hogy újra találkozott a szerelmével.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,050FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetésspot_img

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk