Hirdetés

29 magyar dalszerző keres havi egymillió forintnál többet

Elkészült az Artisjus 2021-es jelentése, amiben már jól látszódik a pandémia, és a zeneipar leállásának a következménye, miközben jó hír, hogy a közlemény szerint soha ennyi hazai jogosult nem részesült még a jogdíjakból, mint most, és több dal született mint a járvány előtt.

A jogkezelő tavaly 6,7 milliárd forintot fizetett ki, az összes 52,88 százaléka (3,54 milliárd forint) került magyar szerzőkhöz.

A pandémia első hullámaiban elmaradt koncertek, fesztiválok és a vendéglátóhelyek, szálláshelyek ideiglenes bezárása okozta bevételvisszaesés miatt kevesebb jogdíjat tudtak felosztani, azt is több szerző között.

A jogdíjpiramis azt mutatja meg, hogy az itt megjelölt havi bruttó összegsávban hány szerző érintett. Eszerint 2021-ben

 • 29 szerző keresett egymillió forint felett havonta
 • 56 szerző kapott 500 ezer és egymillió forint közötti összeget havonta
 • 423 keresett százezer és 500 ezer forint között
 • 350-en kaptak havonta 50 ezer és százezer forint közötti összeget
 • 2419-en ötezer és 50 ezer forint között
 • 3688-an kerestek havi ötszáz és ötezer forint között
 • 9539-en pedig ötszáz forint alatt

A jövedelemkülönbségekkel kapcsolatban az Artisjus azt írja, hogy a „zeneipar természetes jelensége”.

 A piacra lépés könnyű, mert bárki számára rendelkezésre állnak az eszközök új dal írására, felvételére, terjesztésére. Míg a szélesebb népszerűséget – így a magasabb jogdíjakat – már jóval nehezebb elérni; ehhez tudatos és kitartó építkezésre, szerzői életműre van szükség

– áll a közleményben.

Jogdíjpiramis alakulása. Grafika: Artisjus

Az is kiderült, hogy minden kategóriában csökkent a szerzők száma, vagyis a legalsó, ötszáz forint alatti kategória tovább szélesedett.

A visszaesés azoknál is megjelent, akik eddig a piramis csúcsán helyezkedtek el (hogy pontosan kik ők, arról az Artisjus közlemény nem tesz említést), de annyit tudni, hogy átlagéletkoruk 52 év.

Ennek az az oka, hogy minél több dal minél több nyilvános helyen hangzik el, annál több jogdíjat hoz a mű szerzőjének, a lezárások miatt pedig értelemszerűen visszaesett a lejátszások száma. A havi 1 millió forint felett kereső körben egy szerzőnek átlagosan már 520 olyan műve van, amit hallhatunk például rádióban, televízióban, koncerteken vagy online.

Viszont közben fiatalodik is a felhozatal. A  bruttó 500 ezer és 1 millió forint közötti havi jogdíjban részesülő szerzők között van már 30 éves is. Az átlagéletkor a piramisban lefelé egyenletesen csökken, és a havi bruttó 100-500 ezer forint jogdíj kategóriájában már vannak húszas éveik elején járó szerzők is.

Az Artisjushoz újonnan 1284 új szerző regisztrált, közülük minden második 30 év alatti fiatal, és egyre több a 20 év alatti alkotók száma is. Közülük 2021-ben közel másfélszer annyian regisztráltak (106 fő), mint az azt megelőző évben.

A Youtube, Spotify és Apple Music is szerepelni fog az Artisjus felosztásaiban

Több az új dal

2021-ben összesen 21 089 új művet jelentettek be a szerzők. Ez a szám a pandémia előtti években stabilan évi 16-18 ezer között mozgott, így a 2020-as év rekordmennyiségéhez (23 146) képest csak kis visszaesést jelent.
Az új szerzemények között élen a

 • pop (19%),
 • a rock/metal (17%),
 • az elektronikus zene (12%)
 • „klasszikus/instrumentális”  (11%)

A világzene/folk kategória aránya jelentősen megugrott a 2020-as dalokban, és ez 2021-ben is így maradt. A filmzeneként bejegyzett új szerzemények száma viszont visszaesett a pandémia előtti évhez képest.

Nagy baj lehet abból, hogy teljesen másképpen hallgatnak zenét a fiatalok

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,988KedvelőTetszik
3,060KövetőKövetés
3,820FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk