Hirdetés

23,5 millió euróra bírságolta meg az olasz hatóság a Viagogót

Az olasz hírközlési felügyeleti hatóság, az AGCOM 23,5 millió eurós bírságot szabott ki a Viagogóra, mert megsértette a másodlagos jegyértékesítésre vonatkozóan az ország szabályait.

Az olasz pénzügyi bűnözés elleni hivatal vizsgálódott a Viagogo ellen, és megállapították, hogy 131 esetben fordult elő, hogy a névérték hatszoros, hétszeres árán próbálták eladni a jegyeket. Az események között szerepelt olyan művészek koncertje, mint Maneskin, Vasco Rossi, Sting, Green Day, Dua Lipa, Pearl Jam, Placebo, Cesare Cremonini, Paolo Conte és Andrea Bocelli. Olaszországban 2017-ben vezették be azt a törvényt, ami megakadályozza, hogy a névértéknél magasabb áron adjanak el jegyeket.

A hatóság kiemelte, hogy a másodlagos jegyértékesítés szabályozatlansága és az, hogy egyesek ezen szeretnének nyerészkedni, senkinek sem jó a jegyüzéreken kívül. Az olaszok nehezebben juthatnak el kulturális eseményekre, ha felvásárolják a jegyeket olyan emberek, akik aztán drágábban értékesítik, és nem jó a művészeknek és a rendezvényszervezőknek sem.

Ez különösen fontos abban az időszakban, amikor a rendezvényszektor helyreállna, a Covid-19 világjárvány miatti kényszermegszakítás után

– összegezte az AGCOM. Hét napot kapott arra a Viagogo, hogy eltávolítsa oldaláról az illegális hirdetéseket, vagyis olyan ajánlatokat, amelyek a névértékél magasabb áron kínálják a jegyeket.

A szakma szerint az olasz nyomozók és hatóságok példás munkát végeztek, a büntetés is visszatartó erejű, és ha minden ország ennyire a rendezvényszektor szereplői mellé állna, akkor globálisan fel lehetne számolni a hasonló visszaéléseket. Ahogyan egyébként más szolgáltatóknak is sikerült olyan modellt kialakítani, ami egészen egyszerűen nem engedi az ilyesfajta nyerészkedéseket.

A Viagogo a büntetéssel kapcsolatban azt mondta, hogy tiszteletben tartják, ugyanakkor szerintük a 2017-es olasz törvény alapjaiban megkérdőjelezi az EU versenyjogi alapelveit, és a szolgáltatások szabad áramlásának elvét. Másrészt pedig a felelősséget kizárólag a közvetítő platformokra hárítja. Ezzel kapcsolatban egyébként már az EU-hoz fordultak, és bíznak abban, hogy számukra kedvező ítélet születik, és a most megállapított büntetést sem kell kifizetniük.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

37,440KedvelőTetszik
2,901KövetőKövetés
1,050FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk