Hirdetés

20 millió dollárnyi jogdíjjal verte át két férfi a Youtube-ot

A vád szerint két férfi évekig tartó zenei jogdíj-rablást hajtott végre, és 20 millió dollárhoz jutottak illetéktelenül egy bizonyos Y.T.-ként emlegetett cégtől. Az ügyészi iratok nem nevezik meg a Youtube-ot, de azért nem olyan nehéz rájönni, hogy róluk van szó. A bírósági dokumentumokból kiolvasható, hogy „Y.T. egy olyan webhely, amely feltöltéseket tárol”, és pontosan ugyanazokat a bevételszerzési és tartalomazonosító mechanizmusokat használja, mint a YouTube.

Az iratok szerint Webster Batista, más néven „Yenddi” és Jose Teran, azaz „Chanel” csalárd módon több mint 50 000 spanyol nevű dal jogdíját követelte olyan cégeken keresztül, amelyek lemezkiadóknak tűnhettek. A vád ellenük csalás, személyazonosság-lopás és pénzmosás. A sztori nem olyan összetett, egészen egyszerűen annyi történt, hogy a férfiak azt állították, hogy a „MediaMuv” cégük birtokolta a több mint 50 000 dalt tartalmazó könyvtár szerzői jogát, és egy harmadik céget bíztak meg azzal, hogy kezdjék el begyűjteni a Youtube-on keletkező bevételeket, a jogaik bizonyításához jóváhagyásokat és meghatalmazásokat is hamisítottak. A Y.T. jóváhagyta content ID automatizált rendszerében, ami azonosítja a más felhasználók feltöltéseiből származó egyező dalokat, és lehetővé teszi, hogy a hirdetésekből a MediaMuv is kapjon pénzt. Hangfelvételi és audiovizuális jogokra is kiterjesztették a nem létező megállapodásukat. A csalás 2017-től 2021 áprilisáig tartott.

A legjobban kereső dal a „Viernes Sin Tu Amor”, amelyből állítólag 24 000 dollárt szedtek össze. Ezt követte a „La Quise Tanto”, amely több mint 30 000 dollárt hozott, és a „Me Llamas”, amely több mint 100 000 dollárt hozott. Az ügyészek azt mondják, hogy a pénz elkezdett hasonló névhangzású cégek között, amelyek bankszámláit olyan tételekkel terhelték meg, mint egy 550 000 dolláros ház, egy 130 000 dolláros Tesla, egy 92 000 dolláros BMW és 62 000 dollárnyi ékszer. Batista hamis néven kapott egy pennsylvaniai személyi igazolványt is. 2018-ban aztán valaki jelezte, hogy bizonyos dalok jogai őt illetik, bírósági papírok szerint erre az egyik vádlott, Teran egy meglehetősen kemény üzenetet írt neki, arról, hogy bemondásra senki sem hiszi el, hogy nála vannak a jogok, ha valami baja van, akkor őt keresse személyesen, és hajlandó bírósághoz is fordulni. Na ez a verzió nem éppen úgy alakult, ahogyan ők azt a hamisított szerződéseikkel elképzelték, így akár 37 év börtönt is kaphatnak a pénzbüntetés mellett.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk