Hirdetés

130 olyan előadó van, aki több mint 5 millió dollárt keresett Spotify-on

2021-ben hét milliárd dollárt fizetett a Spotify a jogtulajdonosoknak, azaz a zenészeknek vagy a kiadóiknak. Ez az iparág bevételeinek 25 százalékát tette ki. Tavaly pedig elindult a Loud and Clear kezdeményezésük azzal a céllal, hogy átláthatóbb legyen mindenki számára, hogy milyen bevételekhez jutnak tőlük a zenészek.

2021-ben 52 600 előadó keresett több mint 10 ezer dollárt, azaz 3,3 millió forintot. Közülük 130 előadónak több mint 5 millió dollárt fizettek ki az elmúlt 12 hónapban.

A Spotify nem nevezte meg az érintett előadókat, de korábban azt közölte, hogy a legtöbben Justin Bieber, Bad Bunny, Taylor Swift vagy a BTS dalait játszották, míg a legtöbbet streamelt dalt Olivia Rodrigo slágere a Drivers License.

Ez azonban nem a reális képet mutatja, ugyanis attól még, hogy egy előadó dalaiért 10 ezer dollárt fizet ki a Spotify, az előadóhoz lehet, hogy csak 2000 dollár jut el, ha a lemezkiadó is leveszi a részét. És még ezt az összeget is elosztják egymás között az előadók például egy zenekar esetében.

De így is jól látszik, hogy a 130 előadó 5 milliónál magasabb kifizetésén túl 320 előadó kapott tavaly 2-5 millió dollár között, és 590 előadó 1-2 millió dollár között.  A 10 ezer dollárnál többet kereső előadók 28 százaléka olyan terjesztőkön keresztül került be a Spotify rendszerébe, mint a TuneCore, Ditto, DistroKid vagy a CD Baby, ami azt jelenti, hogy ezek a cégek is megkapnak bizonyos százalékot a streamingbevétel után. A Spotify becslése szerint a rivális streaming oldalakból és a CD-eladásokból származó bevételek figyelembevétele után ezek az előadók nagyjából 40 ezer dollárt keresnek.

Ez a jéghegy csúcsa

Azért a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a Spotify szerint nagyjából 8 millióan töltenek fel dalokat a rendszerükbe, és naponta 60 ezer új dal lesz elérhető.

Ez azt jelenti, hogy az előadók 99,3 százaléka kevesebb mint tízezer dollárt keres évente.

Azt mondja a szolgáltató, hogy a 8 millió előadó több mint fele kevesebb mint tíz dalt töltött fel, ebből azt a következtetést vonták le, hogy vagy az elején járnak a dolgoknak, vagy hobbiból csinálják az egészet. Illetve azt is hozzátették a kép árnyalásához, hogy az elmúlt évhez képest tízezerrel nőtt azok száma, akik tízezer dollár felett keresnek éves szinten a náluk generált streaming bevételekből.

Az “ingyenes” zenehallgatás is több mint 4 milliárd dollárt termel a lemezkiadóknak

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk