Hirdetés
Hirdetés

13 + 1 dolog, amit nem biztos, hogy tudtál a Pixiesről

Augusztus 30-án Budapesten játszik az amerikai alternatív rock színtér egyik legnagyobb hatású csapata, a Pixies. A Black Francis által vezetett zenekar karrierútja bővelkedik a különös vargabetűkben, hiszen épp akkor oszlottak fel, amikor az általuk ihletett utódok már nagyrészt befutottak, ráadásul az újjáalakulás után még bő tíz évet kellett várni a visszatérő lemezre. Az utóbbi években azonban láthatóan új lendületet kaptak, hiszen 2014 óta már három teljes albumot jelentettek meg, és heteken belül itt az új lemez is. A koncert előtt kedvcsinálóként összeszedtünk néhány érdekességet a zenekarral kapcsolatban.

Hirdetés

1. A Pixies megalakulása közvetve egy egyetemi csereprogramhoz köthető

A zenekar 1986-ban kezdte pályafutását, és az azóta eltelt – az időközbeni szüneteket is beleszámítva – 36 évben a négy alapítótagból három Black Francis énekes-gitáros, Joey Santiago szólógitáros és David Lovering dobos mindvégig a zenekar tagja maradt. Francis és Santiago ugyanabban a kollégiumban laktak a Massachusetts-i Egyetem hallgatóiként, és mivel mindketten zenerajongók voltak, azonnal megtalálták a közös hangot. Santiago ugyanakkor kezdetben úgy gondolta, a zenélés elvonná a figyelmet a tanulmányairól, így egyáltalán nem volt biztos, hogy beszállna az akkor már formálódó zenekarba. Végül egy levél győzte meg, amit Francis akkor írt neki, amikor épp egy egyetemi csereprogramban vett részt – spanyolul tanult Puerto Ricoban fél éven át -, és amiben mintegy hivatalosan is megkérte a csatlakozásra. Francis visszatérése után mindketten otthagyták az egyetemet, hogy a zenélésre koncentrálhassanak.

2. A név egy véletlenszerűen felütött szótárból származik

A zenekar névadójának Santiago tekinthető. A filippínó származású szólógitáros hétéves korában költözött az Egyesült Államokba családjával, és bár akkor már folyékonyan beszélt angolul, néhány szó megtanulásával sokáig bajlódott. Ezért egy időben mindig szótárt hordott magával, amit elővehetett, ha nem volt tisztában egy szó jelentésével, vagy pontos kiejtésével. A „pixies” jelentése – tündérek / koboldok / manók – ugyanúgy tetszett neki, mint a szó hangalakja, a közepén az x-szel. Az eredeti név „Pixies in Panoply” volt, de mivel túl hosszúnak találták, csakhamar egyszerűsítettek rajta. (Panopliának egyébként az ókori görög gyalogos katonák, a hopliták páncélját és fegyverzetét nevezték.)

A legelső koncertjük plakátján a nevet persze kapásból el is írták – Puxies néven léptek fel aznap – de ezen a koncerten csak néhány barátjuk vett részt, így az elrontott névnek esélye sem volt arra, hogy széles körben elterjedjen.

3. Black Francis eredeti neve Charles Michael Kittridge Thompson IV

A művésznév pedig állítólag a Pixies frontemberének édesapjától származik, aki arra az esetre „tette félre” ezt a nevet, ha még egy fiúgyermek születne a családban. A Black Francis név jellemzően a Pixies-beli aktivitásokhoz köthető; 1993 és a zenekar feloszlása után Thompson Frank Black néven tüntette fel magát aktuális lemezein, hogy aztán a Pixies újjáalakulása után visszatérjen eredeti művésznevéhez.

4. Kim Deal is művésznevet használt a zenekar korai albumain, nem is akármilyet

A zenekar klasszikus felállásának basszusgitárosa és alkalmankénti énekese, Kim Deal a férje nevét felvéve Mrs. John Murphy-ként szerepel a zenekar korai albumain, és az akkori sajtónyilatkozatokban sem fedte fel a saját nevét, csak válása után kezdte használni azt. A gesztusban egyesek szerint rejlett némi polgárpukkasztás, hiszen a különböző női egyenjogúsági mozgalmak korábban éveken át küzdöttek azért, hogy a feleségnek ne kelljen felvennie a férje nevét a házasságkötés után. A szokás az elmúlt évtizedekben veszített a népszerűségéből – The Huffington Post vonakozó kutatása alapján a nyolcvanas évek vége óta egyre kevesebb házaspár dönt így, ma már mindössze az esetek 8 %-ában történik ilyen, bár arról nincs információnk, az említett kutatás mely országokra vonatkoztatható.

5. Kim Deal úgy lett a zenekar basszusgitárosa, hogy nem is játszott ezen a hangszeren

Francis és Santiago a Pixies megalakulásakor újsághirdetésben keresett zenésztársakat, olyanokat, akik ugyanúgy szeretik a Peter, Paul and Mary – 1961-ben alakult amerikai folk-pop együttes – és a Hüsker Dü zenéjét. Deal volt az egyetlen jelentkező, ráadásul mivel soha egy hangot nem játszott azt megelőzően basszusgitáron, hangszer nélkül érkezett a próbára. Ugyanakkor tetszettek neki a Francis által megírt dalok, így beszerzett egy négyhúrost, és végül az ő lakásában kezdődtek meg a próbák.

6. Az induláskor Kim Deal ikertestvére is meghívást kapott a zenekarba

Kim és Kelley Deal egypetéjű ikrek, emellett mindketten több hangszeren is játszanak. Amikor Kim jelentkezett a Pixies hirdetésére, Kelley-nek is lett volna lehetősége arra, hogy dobosként csatlakozzon a zenekarhoz, de mivel nem volt biztos a hangszeres tudásában, zenészi karrier helyett számítógépek programozásával kezdett foglalkozni. Így került a zenekarba David Lovering, akit Deal akkori férje ajánlott. A két nővér később aztán mégis egy zenekarban kötött ki: a Pixies feloszlása után Kim The Breeders néven alakított új csapatot, és bár a debütáló Pod című albumon még nem játszott, a második, Safari című EP óta már ő is a zenekar tagja lett énekes-gitárosként, bár valójában azidőtájt még nem tudott gitározni, de ez felfogható családi tradíciónak is. A zenekar első albumának egyik nagy rajongója egyébként épp egy bizonyos Kurt Cobain volt, így nem csoda, hogy a Nirvana 1992-es Európa-turnéján a The Breeders volt az előzenekar.

7. The Purple Tape

A zenekar első felvétele egy 17 dalt tartalmazó demó volt, amit a borító lila alapszíne miatt a rajongók csak „The Purple Tape”-ként emlegetnek. A három nap alatt lezavart stúdiómunkára 1000 dollárt kértek kölcsön Francis apjától. Az anyagot a Pixies akkori menedzsere, Ken Goes juttatta el a 4AD kiadó vezetőjének, Ivo Watts-Russelnek, aki első hallásra majdnem visszautasította őket, mert „túl normálisnak, túl rock n’rollnak” találta a zenekart, de aztán az akkori barátnője meggyőzte, hogy érdemes szerződtetnie őket.

8. A Pixies nélkül lehet, hogy meg sem születik a Smells Like Teen Spirit

Bár zenekar pályája távolról sem nevezhető nyílegyenesnek – már 1989 és 1990 között is inaktívak voltak egy ideig, majd 1993-ban, épp a részben hozzájuk köthető grunge robbanás tetőpontján oszlottak fel, új lemezt pedig egészen 1991 és 2014 között egyáltalán nem készítettek -, számos zenekar legfontosabb hatásaik között emlegeti a bostoni négyest, a teljesség igénye nélkül ilyen például a Bush, The Strokes, a Weezer, vagy a Radiohead, akiknek frontembere, Thom Yorke egyenesen úgy nyilatkozott, hogy a Pixies megváltoztatta az életét. A zenekar védjegyszerű „halk verze után hangos, berobbanó refrén” dalszerkezeti megoldásai hallható és vállalt hatással voltak a Nirvana zenéjére is: Kurt Cobain a 1994-ben, a Rolling Stone magazinnak adott interjújában a Smells Like Teen Spirit hátteréről nemes egyszerűséggel úgy nyilatkozott, hogy „alapvetően megpróbáltam lekoppintani a Pixies-t.”

9. Black Francis faxon jelentette be kilépését a zenekarból 1993-ban

Francis és Deal között számos nézeteltérés alakult ki a Pixies első aktív időszakában. A viták leginkább abból származtak, hogy a basszusgitáros nagyobb beleszólást szeretett volna szerzőként a zenébe, Francis viszont ragaszkodott az irányító szerepkörhöz. Már az 1989 és 1990 közötti zenekari szünet is ennek a számlájára írható, ugyanis a Doolittle albumot bemutató európai koncerteken végképp kiéleződött a konfliktus: Francis a turné frankfurti állomásán hozzávágta a gitárját Dealhez, aki erre válaszképpen nem akart másnap színpadra lépni Stuttgartban, ennek következtében pedig majdnem kirúgták. A következő években is csak többé-kevésbé sikerült a viszonyt normalizálni, így, bár 1992-ben még a U2 Zoo TV turnéján is vendégeskedtek, egyre nőtt a feszültség a tagok között. Francis végül 1993 elején a BBC Radio 5-nek adott interjújában jelentette be, hogy a Pixiesnek vége, anélkül, hogy a többieket értesítette volna a döntéséről, majd egy faxon közölte a döntését Santiago-val, Loveringgel, és a zenekar menedzsmentjével. Kim Deal jellemző módon a nővérétől tudta meg a hírt, aki hallotta az említett rádióinterjút.

10. Az újjáalakulás teljesen véletlenül jött össze

Black Francis a Pixies feloszlása után rendszeresen zenélt korábbi társaival, és számos dalt műsoron tartott anyazenekara repertoárjából. 2004-ben aztán tényleg újjáalakultak, melynek közvetlen előzménye az volt, hogy egy interjúban a frontember azt nyilatkozta, hogy persze, rendszeresen összejárnak jammelni. A pletyka szárnyra kapott, és mivel pár nap múlva az énekes számára sem tűnt olyan rossz ötletnek, hamarosan újra összeálltak.

11. Az új korszak első számát a Shrek második részéhez vették fel

Az újjáalakulás után készült első felvétel a Kim Deal által írt Bam Thwok című dal volt, amit egy gyerekkönyv inspirált, és ami furcsa módon nem került fel a hivatalos filmzenealbumra, annak ellenére, hogy kifejezetten a filmhez írták.

12. A zenekarban két Kim is játszott

Kim Deal 2013-ban ismét távozott a Pixies soraiból. A rákövetkező turnén Kim Shattuck, az amerikai punk rock zenekar, a The Muffs énekes-gitárosa vette át a helyét, de az együttműködés nem tartott sokáig, amit utólag azzal indokoltak, hogy személyisége és hozzáállása teljes ellentéte volt a zenekar többi tagjának. A basszusgitárosi teendőket 2014-től a többek között az A Perfect Circle és a Billy Corgan-féle Zwan soraiból ismert Paz Lenchantin vette át, akivel azóta három album készült. Kim Shattuck 2019-ben hunyt el, amiotrófiás laterálszklerózis (ALS, ritka izomsorvadásos betegség, ebben szenvedett Stephen Hawking, illetve ezzel él a mai napig a tragikus sorsú gitárhős, Jason Becker is) következtében.

13. A borítókat tervező csapat a kezdetektől állandó volt

A Pixies lemezborítóinak egyedi látványvilága nem véletlen. A vizuális megjelenésért felelős csapat alapemberei ugyanis a kezdetektől ugyanazok – Simon Larbalestier fotóművész és a grafikus Vaughan Oliver – voltak egészen a 2019-ben megjelent Beneath the Eyrie albumig. Oliver ugyanezen év decemberében hunyt el, nehezen pótolható űrt hagyva maga után.

+ 1. Hamarosan jön az új lemez

A Pixies idén nyáron jelentette be, hogy három év után új albummal jelentkeznek. A Doggerel szeptember 30-án jelenik majd meg világszerte, a mostani turnén pedig már 4 számot játszanak is róla. Francis és Santiago az anyagot a korábbiakhoz képest kevésbé punk rockos, komolyabb hangszerelésű szerzeményeket tartalmaz majd. Eddig két dal jött ki ízelítő gyanánt, a There’s a Moon On és a Vault of Heaven.

További információk a koncertről a Budapest Park weboldalán és Facebookján

Források: NME.com, Eightieskids.com, Listland, Buzz4fun, Wikipedia.org

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,010KedvelőTetszik
3,063KövetőKövetés
3,860FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók