Hirdetés
Hirdetés

Száz rapper élteti egy dalban a Kínai Kommunista Pártot

15 perces dalt adott ki Kína, amelyben száz rapper énekel Kínáról a kommunista párt alapításának századik évfordulója alkalmából. A dal címe pedig 100%.

Hirdetés

A dalban a rappeléssel Kína térnyerését, a kormánypárt sikereit emelik ki az élet minden területén, legyen szó a hadseregről vagy az internetes technológiákon át a sportról és az oktatásról. A dalszöveg jelentős része egyfajta kombinációja a fiatalos szlengnek és a kínai propaganda sokszor ismételt paneleinek.

Nem számít, hogy Hong Kong vagy Tajvan, mi mind a sárkány leszármazottai vagyunk

– többek között ilyen szövegekben éneklik meg az űrprogramot vagy az Alibaba és a Tencent sikerét. A sencseni HipHop Fusion alapítója, ComeLee a dal producere, és ő mesélte lelkesen, hogy minden rapper ugyanazt a feladatot kapta, hogy írjon Kína felemelkedéséről néhány sort. Elmondta, hogy annak ellenére voltak mindannyian nagyon lelkesek, hogy nem kaptak érte pénzt, de szerettek volna a világszinten is egyedülálló produkcióban szerepet vállalni.

Kínában egy időben teljesen cenzúrázták a hiphopot, majd állami vezetéssel most már mainstream műfaj lett, a rapperek pedig sokszor dolgoznak együtt a hatóságokkal és az államvezetéssel, hogy a szövegeikben a párt ideológiáit népszerűsítsék a fiatalok körében. ComeLee szerint a hiphop küldetése, hogy bemutassa a valóságot, egységet teremtsen és szórakoztasson. Szerinte míg a nyugati hiphop gyakran a társadalomban tapasztalható igazságtalanságokra fókuszál, a kínai rapperek inkább arra használják ezt a stílust, hogy kifejezzék őszinte elismerésüket a hazájuk iránt.

Nem tapasztalunk igazságtalanságokat Kínában. Nem fejezhetjük ki a legőszintébb boldogságunkat? A valódi hazaszeretetünket?

– nyilatkozza ComeLee. Az utóbbi időben a zenei előadók a kínai propagandagépezet egyik fontos fegyverévé váltak, ahol a popsztárok egyfajta közvetítő szerepet töltenek be a hatalom és a fiatalabb generációk között, és boldogan vesznek részt hazafias vagy jótékonysági eseményeken. Egészen addig, amíg le nem buknak, mint a rapper, aki a dalt az iPhone készülékéről osztotta meg, és ezt a követők fel is rótták neki.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,010KedvelőTetszik
3,063KövetőKövetés
3,860FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók